Foto: Jürgen Niit
Nipid
9. november 2019, 07:05

14 nõksu, kuidas end tööga mitte ära tappa (10)

Tahad töötada tõhusamalt, ilma et end kurnatuna tunneksid? USA ajakiri Forbes on kogunud ekspertidelt nippe, kuidas töö juures nutikamalt tegutseda. 

1. Delegeeri ebavajalikku ja sea tähtsaim esiplaanile

Vaata oma prioriteedid üle. Delegeeri ülesanded, mida sa ei pea tingimata tegema, kellelegi teisele. Seejärel sea vajalikud tegevused tähtsuse järjekorda. Kas midagi annab teha vähem kui poole tunniga? Tee see siis kohe ära. Kui ülesanne võtab kauem aega, pane see graafikusse kirja ja sea esiplaanile. Nii teed esmajärjekorras neid asju, mis on kõige tähtsamad, ning oled seega efektiivsem. 

2. Lühenda koosolekuid

Lühenda koosolekud ja kohtumised 30 minutile ning sea neile alati kindel eesmärk. Kui tunned, et ei suuda kõike poole tunniga teha või teatud inimesed ei suuda tulemusse panustada, on sul ilmselt vaja mõnd pooletunnist koosolekut eri osalejatega. Pikad ja tüütud koosolekud, kus jahvatatakse maast-ilmast, on ajaraisk mitte üksnes töötajaid silmas pidades, vaid tõmbavad alla ka kogu organisatsiooni efektiivsuse. 

3. Palka endast targemaid

Kui oled ülemus, palka neid, kes on sinust targemad just selles valdkonnas, millele sa pead keskenduma – iseäranis selles, milles tunned end nõrgana. Firma ei saa areneda ega edu saavutada, kui juht peab kogu töö üksi ära tegema. Kaasa sellesse andekaid inimesi ning lase neil teha seda, mida nad kõige paremini oskavad. 

4. Sunni end iga päev tegutsema 

Harjumuste loomine on lihtne. Ent kui tahad nutikamalt töötada, peitub saladus nende ohjeldamises. Rusikareegel on sundida end iga päev tegutsema. Ära lase tekkida tundel, et kõik kuhjub ja ajab sind hulluks. Juuruta neid harjumusi, mis aitavad sul oma aega paremini korraldada ja lõpeta kohustuste edasi lükkamine.  

5. Ära rööprähkle

Paljud arvavad, et saavutavad rohkem, kui teevad ühekorraga võimalikult palju asju. Tegelikult pole rööprähklemine sugugi nii tulemuslik kui ühele asjale keskendumine. Koosta päevakava ja pane kirja tähtsamad ülesanded ning hakka neid ükshaaval lahendama. 

6. Langeta tempot

Tempo langetamine võib tunduda ebamõistlik ja isegi kahjulik, kuid tegelikult annab see võimaluse aja maha võtta ja olukorra lahendamise üle pikemalt juurelda. Võimalik, et avastad selle käigus veelgi tõhusamad moodused, kuidas sama ülesannet või projekti ellu viia. Piisab vaid mõnest minust, et vaagida oma tegude kaugemat mõju, enne kui täiskäigul tegutsema tormad.   

7. Eira mõttevälgatusi

Liigagi paljud projektid jäävad lõpetamata, sest nende tegemise käigus turgatab kellelegi pähe mingi uus geniaalne mõte. Kuid sellised säravad mõttevälgutused juhivad tähelepanu eesmärgilt kõrvale. Seega tuleks paremate tulemuste saavutamise nimel need kõrvale jätta. Ideede pillutamine sobib ajurünnaku faasi, ent kui projekt on juba paika pandud, tuleb uued mõtted kirja panna ning järgmiseks korraks jätta. 

8. Välju internetist

Hommikul tööd alustades koosta päevaste ülesannete nimekiri ja pane neist raskeim esimeseks. Seejärel hoia internetist kõrvale, kuni see töö on tehtud. Ära kontrolli e-kirju, sest see hajutab tähelepanu. Keskendu sajaprotsendiselt ülesandele. Nii saad selle kiiremini ja täpsemalt tehtud. 

9.  Vii projekt lõpuni

Projektil tuleks lõpuni silma peal hoida – ka siis, kui sulle tundub, et see tähendab rohkem tööd. Jah, võimalik, et oled sellega veidi pikemalt hõivatud, kuid samas kannad hoolt, et kõik lahtised otsad oleksid kinni sõlmitud ega valmistaks sulle tulevikus probleeme. Veendu, et su tubli töö ei läheks raisku. 

10. Kollektiivis peitub jõud

Firmas vastutab iga inimene oma töö eest, kuid tark juht julgustab meeskonda nutikamalt töötama, kaaludes, kuidas saaks alluvate tugevaid külgi ühendada. Mõelge, kuidas te kõik nutikamalt töötada saaksite, ja seda üheskoos. See loob positiivse ja tõhusa töökeskkonna ning võimaldab probleeme tõhusamalt lahendada. 

11. Mõista oma aja väärtust

Neid asju, mida me võiksime iga hetk teha, on palju. Mõned neist on toredad ja kerged, kuid ei pruugi ülesannete lahendamisele kaasa aidata. Hinda oma aega. Kui leiad, et keegi saaks antud ülesande kiiremini või väiksema vaevaga ära teha, delegeeri see talle. Kõige tähtsam on mõista, milline on sinu aja väärtus, ning hinnata käsil olevat ülesannet selle pilguga.  

12. Kasuta tehnoloogiat

Hoia end kursis tehnoloogia uute saavutustega ja kasuta neid tüütute tööde hõlbustamiseks. Nii on sul rohkem vaba aega olulisemate ülesannete lahendamiseks. 

13. Planeeri targalt

Kui töötajatele pole koostatud selget plaani, ei ole neil tööprotsessi olemusest aimu ning nad võivad ringi joosta nagu peata kanad. See omakorda võib viia vajaduseni teha ületunde. Niisiis kanna hoolt, et projekti iga samm oleks kõigile selge. Kui plaan on must-valgel kirja pandud, on tõrgete puhul võimalik sõlmküsimusi kiiremini lahendada. 

14. Taaskasuta

Hämmastavalt paljudes firmades tehakse usinalt tööd ja toodetakse imeasju, kuid jäetakse need hiljem ripakile ega osata neid uues võtmes kasutada. Alati tasub vana hea kraami juurde naasta ning seda värskendada, vältimaks uusi investeeringuid.