Koduloomad on segaduses. Nad ei saa aru, miks värskelt värvitud või valatud põranda ületamine või seina vastu nõjatumine inimesi ärritab. Seepärast teevad nad seda järjekindlalt edasi.Foto: Paul Hanaoka / Unsplash
Kodu ja Aed
21. september 2020, 12:43

Lõputu tolm ja segaduses koduloomad! Kui halb või hea on remondi ajal kodus elada?

Uurime koduomanikelt, kes on kolinud pooleliolevasse või remonti vajavasse hoonesse, milliseid plusse ja miinuseid on nemad suurte ehitus- ja remonditööde ajal kogenud.

Ainult tugeva närvikavaga perele
Gina ja Margus Metssalu remondivad neljandat aastat oma Haapsalu kodumaja. «Kindlasti peab ka puhkehetki planeerima, et ehitus ja remont ei võtaks üle kogu elu,» leiab Gina. Muidu võib rõõm uuest kodust kiirelt asenduda stressiga.

PLUSSID
+ Efektiivne ajakasutus. Remondi tegemiseks ei pea spetsiaalselt aega leidma ega objektile sõitma, vaid sellega saab tegeleda igapäevatoimetuste kõrvalt. Näiteks samal ajal kui kartulid keevad, jõuab paar liistu ära värvida.
+ Rahaliselt kasulik. Mujal elades peaks tasuma kahe koha kommunaalkulusid või renti. Metssalud üürisid oma eelmise elukoha välja ja investeerivad saadud tulu remonti.
+ Õpid paremini uut kodu tundma. Sees elades selguvad paremini uue elukoha eripärad. Nii saab selgeks, kus on kõige parem valgus, kuhu kostab tänavamüra või kus tunneb pere ennast kõige mugavamalt. Selgeks saab ka see, millised on liikumistrajektoorid ja asjade loomulik paigutus. Nii on palju kergem planeerida valgustite ja mööbli asukohta.
+ Leiad koju õige mööbli. Ideed, mis eelmises elukohas diivanil istudes tundusid Pinteresti või Instagrami sirvides paslikud, võivad uues elukohas näida täiesti ebasobivad. Ginal tulevad parimad ideed õhtul hilja enne magama minemist teetassiga töös olevas ruumis istudes.
+ Sõbrad annavad nõu. Kui elad kohas, mida remondid, siis tõenäoliselt käivad teil ka head sõbrad külas. Nõnda võite lobisemise käigus jõuda nii mõnegi nutika lahenduseni.

MIINUSED
‒ Pidev segadus. Elades ehitustandril, pead leppima värvipottide, redelite ja tööriistadega keset eluruume. Kuna remonditava toa asjad peavad ka kuhugi hoiule mahtuma, on ka need teistes ruumides laiali.
‒ Asjad on kadunud. Ohtralt tuleb ilmselt ette ärritavaid hetki, kus pereliikmed
ei leia asju üles, sest neil pole veel oma kohta.
‒ Lõputu tolm. Lihvimistööde ajal on terve maja tolmu täis. Ükskõik kui hoolikalt teibid või kiletad, ikka tungib ehitustolm ka teistesse tubadesse, kappidesse ja sahtlitesse.
‒ Värvihais. Värvid, nakkedispersioonid jms kipuvad haisema. Need tööd peaks ajastama ajale, kui aknaid ja uksi saab lahti hoida. Parim aeg sellisteks töödeks on suvi, kus õhutamine ei tekita toas soojuskadu.
‒ Koduloomad on segaduses. Nad ei saa aru, miks värskelt värvitud või valatud põranda ületamine või seina vastu nõjatumine inimesi ärritab. Seepärast teevad nad seda järjekindlalt edasi.

Elades ehitustandril, pead leppima värvipottide, redelite ja tööriistadega keset eluruume. Foto: rawpixel.com / Pexels

Ainuõige otsus!
Evely Nõgu on viimased viis aastat koos abikaasaga renoveerinud Saaremaal vana talumaja. «Planeerisime kahe aastaga maja valmis saada, kuid praeguseks oleme renoveerinud vaid maja ühe poole. Siiski oli otsus enne tööde lõppu majja kolida ainuõige,» sõnab Evely.

PLUSSID
+ Korraga pole vaja suurt rahasummat.Tehes ise kõik tööd pikema aja jooksul, saab kokku hoida töömeeste palkamise pealt ja hajutada ehitusmaterjalide ostmist.
+ On aega. Liigselt ei pea kiirustama tapeedi või plaadi valikuga ning aega on ka õigete materjalide leidmiseks. «Mu mees segas ise kokku nii savi- kui ka lubikrohvid ning keetis maja jaoks keeduvärvi – see oleks jäänud kiirema tempo juures tegemata, sest enne oli vaja asi endale selgeks teha,» räägib ta võimalusest õppida. See oli ka hea kokkuhoiukoht.
+ Mõistad paremini ruumi funktsioone.Kodus elades saab selgeks, millised
ruumilahendused toimivad. Evely plaanis alguses köögisaart, kuid siis saadi aru, et tegelikult meeldib neile rohkem avar köök, kus on palju põrandapinda, et külaliste võõrustamiseks katta pikk laud.

MIINUSED
‒ Lammutamise ja ehitamisega kaasnev praht. Suur osa energiast kulub koristamisele ja leppida tuleb sellega, et pidevalt krudiseb midagi jalge all. Samuti saab harjumuseks riiulist võetud puhtad nõud enne söömist üle loputada.
‒ Panipaiku pole. Remondi ajal tuleb elada väikesel pinnal, kus on vähem hoiuruumi ja pole õiget mööblit. Seetõttu on asjad paigutatud kastidesse, mida tuleb remondi edenedes pidevalt ühest toast teise tõsta. Isegi kui sul alguses on asjade paigutamisel süsteem, siis pikapeale see hajub ja sa ei leia asju enam üles.

Tea veel seda!
Anneli Hilpus tegi 2005. aastal kodumajas Tartus kapitaalremondi, mis kestis peaaegu kaks aastat. Selle aja jooksul jõudis ta nii mõnelegi järeldusele.

  • Ise remontimine võtab väga palju aega, sest teed seda põhitöö kõrvalt.
  • Pead teadma seadusi, et hiljem kodu müües ei tekiks asjatuid sekeldusi.
  • Esimesena remondi ära pesuruumid, sest nendeta on kõige keerulisem hakkama saada.
  • Ole valmis ootamatusteks. Tööde käigus võid üllatusega avastada mädanenud laetala, halvasti paigaldatud elektrijuhtmed või katuse alt  munadega linnupesa.
  • Pea vastu! Ära heitu, kui vahepeal on raske. Mõtle, et ehitad oma kodu. Otsi tuge oma lähedastelt!

KOKKUVÕTTEKS: NII JA NAA!