Sügisel ei tohi lisaks aiale unarusse jätta ka kasvuhoonet.Foto: www.zanda. photography / Unsplash
Kodu ja Aed
8. november 2019, 07:35

Sügis kasvuhoones: viska taimed välja ja valmistu talveks

Sügiseste aiatööde hulka kuulub ka kasvuhoone koristamine ja kevadeks valmis sättimine. Usinamad võivad teha plaane hilissügiseseks külviks, et varakult salatit või porgandit korjata.

Olulised tööd:

  • Vanad taimed välja. Alustuseks vii kasvuhoonest välja viimased tomati-, kurgi- ja paprikataimed. Kahjurite levimise vältimiseks ära viska neid komposti. Lisaks on tomatitaimed mürgised ja ei anna head kompostmulda. Viska ära ka kasutatud tuginöörid.
  • Pese kasvuhoone. Kasvuhoone seintele ja lagedele tekkinud tolmu eemaldamiseks uhu need üle voolikust tuleva veega. Peale seda võib klaasid puhastada svammi ja rohelise seebi või keldriseptikuga. Polükarbonaadist kasvuhoone puhul tuleks pesuvesi teha lahjem kui plastiku või klaasi puhul. Teflon ja polükarbonaadist pinnale tekivad kergemini kriimud.
  • Uus pinnas. Iga paari aasta tagant tuleks eemaldada 10 cm pinnasest, et eemaldada seal elutsevad kahjurid, hallitus ja haigused.
  • Valmista peenrad ette. Selleks kaeva peenrasse süvis ja pane sinna puulehed. Need kata komposti või sõnniku ja seejärel mullaga.

Hilissügisene külv

Kasutades varajasi sorte saab hilissügisel kasvuhoonesse maha pandud köögivilju nautida juba varakevadel. Külvamiseks sobivad till, petersell, porgand, seller ja spinat.

Tõmba peenrasse 10 cm vaod ja puista sinna tihedalt seemned. Kata külv mullaga ja suru kinni.

Märgista peenar etikettidega, et teaksid, kuhu midagi külvasid.

Märtsis kata peenar kattelooriga, sest isegi kui päeval on soojakraadid, siis öösel on külm. Kastma peaks peenart toasooja veega ja seda võib teha ka läbi katteloori.

Harvenda taimed kui neil on 2-3 pärislehte. Salat, spinat ja maitseroheline valmib alatest märtsist. Porgandit saab mai lõpust.

Kasvuhoone talvel

Kindlasti ei pea kasvuhoone talvel tühjalt seisma. Leia sellele mõni kasulik otstarve.

Seda võib kasutada panipaigana, kus hoida aiast varjualla toodud mööblit, laste kiikesid, suuri lillepotte jmt.

Avaras kasvuhoones on mõnus päikeselise ilmaga istuda ja võtta päikesevanne. Juba veebruaris võib päike soojendada kasvuhoone nii soojaks, et seal on hea raamatut lugeda.

Suurema kasvuhoone võib kohaldada töötoaks, kus hooldada seal seisvat aiamööblit, teha puutööd vmt.

Jõulude ajal võib sinna riputada valgusketi ja põlema panna küündlad. Nii on ka õu kaunilt ehitud.

Allikad: Tiina Paasik „Kasvuhoone“, Rodoaed.ee