Aju ei suuda efektiivselt teha mitut asja korraga.Foto: Oleg Magni / Pexels
Nipid
16. oktoober 2019, 05:28

Nende tegevuste abil suudad paremini keskenduda ning suurendad ka produktiivsust

Mitut asja korraga tehes võib eksitavalt tunduda, et teeme rohkem. Tegelikult mõjub see mõtlemisele ja keskendumisele halvavalt ning saame tehtud palju vähem. Pidev rööprähklemine võib muutuda halvaks harjumuseks, millest on väga raske lahti saada.

Rööprähklemine on halb, sest...

... aju ei suuda efektiivselt teha mitut asja korraga. Petlik on mõelda, et mitut asja korraga tehes saad rohkem tehtud. Tegelikult ei teegi sa asju korraga, vaid ikka üksteise järel. Seega pead tegevust vahetades uuesti süüvima ning kulutad sellele aega ja energiat.

... keskendumisvõimel on piirid, mille tõttu hakkad tegema rohkem vigu ja oled vähem produktiivne. Lugemisega samal ajal filmi vaadates võid märgata, et sa ei mäleta kummastki midagi korralikult.

... tekitab stressi, kuna oled pidevalt häireseisundis. Keskendudes vaid ühele asjale tunned selle tegemisest ka suuremat rõõmu ja eduelamust.

... sa ei ela hetkes. Püüdes muuta iga hetke kasulikuks, näiteks kasutades lõunale jalutamist sõnumite saatmiseks või sotsiaalmeedia jälgimiseks, ei naudi sa end ümbritsevat.

... mõjub halvasti peresuhetele. Võib tunduda tühine asi lapsega mängides ka sotsiaalmeediavestluses osaleda, kuid tegelikult annad lapsele sõnumi, et temaga veedetud aeg pole oluline.

Keskendumisvõimel on piirid, mille tõttu hakkad tegema rohkem vigu ja oled vähem produktiivne. Foto: Damir Kopezhanov / Unsplash

Keskendumisvõimet ja produktiivsust on võimalik parandada
Pidevalt erinevate tegevuste ja ekraanide vahel pendeldades võid peagi märgata, et sa ei oskagi enam ühele tegevusele keskenduda. Nii jäävad paljud asjad lõpetamata või tekivad sisse vead. Kuna rööprähklemisest võib tekkida sõltuvus, siis on sellest loobumine alguses raske. Seega vajab ainlemine (ingl k monotasking) järjepidevust.

Sellele aitavad kaasa:

  • Kirja pandud tegevuste nimekiri. Kirjuta hommikul üles kõik tegevused, mis sul päeva jooksul ära on vaja teha. Kirjutades jäävad asjad paremini meelde ja sa ei pea nende peale mõtlemisele aega kulutama.
  • Planeeri oma päevad nii, et hommikuti tegeled keerulisemate ja rohkem keskendumist vajavate asjadega. Tööpäeva teise poolde jäta suhtlemine, kiired asjaajamised jm kergem tegevus. Katsu planeerida tegevused paar päeva ette ning vaata need eelneval õhtul üle.
  • Piira võimalusel e-maili vaatamist neljale korrale tööpäeva jooksul. See aitab keskenduda olulisematele tööülesannetele.
  • Lülita välja telefoni märguanded, mis töötegemisel tähelepanu hajutavad.
  • Hoia päeva esimene ja viimane tund ekraanivaba. Ka päeva jooksul peaks olema hetki, kus sa 1-3 tundi oled ekraanist eemal. See aitab süvenenult keskenduda teistsugustele tegemistele nagu suhtlemine sõprade ja pereliikmetega, kodused tegevused, probleemide lahendamine jne.

Allikad: Forbes.com, Health.com, Clevelandclinic.com