Hoia kodu korras lihtsate nippide abil!Foto: Thomas / Pexels
Kodu ja Aed
7. oktoober 2020, 13:35

Ei viitsi koristada? 8 geniaalset nippi, kuidas kodu kauem korras hoida  (1)

Kas sullegi on tuttav tunne, et paar päeva pärast koristamist on kodu jälle sassis? Sellisel juhul on sulle abiks kaheksa head harjumust, millega oma kodus korda hoida.

Tee voodi ära
Kõige suurema mööbliesemena annab korras voodi toas korrektse üldmulje. Seega enne kui hommikul kodust lahkud, tõmba tekk sirgu ja klopi padjad kohevaks.

Tee nii! Voodi ülestegemine on lihtsam, kui seal pole liigselt ilupatju. Tõmba vajadusel lihtsalt päevatekk peale.

Ole rahul ka peaaegu korras koduga
Jäta põhjalikum koristamine nädalalõpuks või mõneks muuks päevaks, kui sul on rohkem aega. Kiirematel päevadel pane lihtsalt asjad omale kohale tagasi. Mänguasjadeta elutuba näeb juba parem välja.

Tee nii! Enne magamaminekut käi kodu läbi ja pane kõik pilla-palla asjad ära.

Kaasa perekond
Esiku hoiad lihtsalt korras, kui iga pereliige paneb koju tulles ära oma riided ja jalanõud. Igale lapsele võiks olla tema vanusele kohane ülesanne lisaks oma toa korrashoiule.  

Tee nii! Muuda lastel harjumuseks, et kõik mänguasjad koristatakse ära, kui mäng on lõpetatud. Ära jäta kantud riideid põrandale või toolile vedelema. Pane need tagasi riidekappi või mustapesukorvi.

Hoia puhastusvahendid käepärast
Ära oota, kuni pinnad on väga määrdunud ja pead hakkama neid küürima. Kui puhastusvahendid on käepärast, siis on palju mugavam vajadusel kohe WC-pott või vannitoa kraanikauss ja kraanid üle tõmmata. Sama kehtib ka põrandaharja või varstolmuimeja kohta, millega on lihtne põrandad puhtad hoida.

Tee nii! Hea harjumus on tubades ringi liikudes regulaarselt mikrofiiberlapiga pinnad tolmust puhtaks tõmmata.

Hoia koristusvahendid käepärast! Foto: Freepik

Vähem asju on parem 
Lihtne tõde on see, et mida vähem sul on asju, seda lihtsam on koristada. Varu asjade hoidmiseks kapiruumi või kaste. Kui sinu pereliikmed teavad, kus on asjade õige koht, siis tekib ka neil harjumus need sinna tagasi panna. Alguses on neil ehk rohkem meeldetuletamist vaja, kuid lõpuks hakkab see toimima.

Tee nii! Hoia kapipealsed ja riiulid nipsasjakestest võimalikult vabad, sest nii on sul kergem tolmu tõmmata. Suured puhtad pinnad näevad juba iseenesest ilusad ja korras välja.

Hoia asju seal toas, kus nad olema peaksid
Juhul kui pereliikmed ei ole vaimustatud enda järel koristamisest, siis kehtestage reegel, et asju tehakse neile ettenähtud kohas. Pole just meeldiv avastada mitu päeva seisnud pooliku võileivaga taldrik magamistoast, sest sööja unustas selle sinna.

Tee nii! Kui sulle meeldib telekat vaadates diivanil teki alla pugeda, siis hangi selleks spetsiaalne pleed, mis elutoaga sobib.

Korista köök peale igat söögikorda
Tekita endale harjumus juba süüa tehes kasutatud nõud nõudepesumasinasse panna või kraanikausis ära pesta. Kui toit küpseb, tõmba kiirelt üle köögi tasapinnad. Nii on peale söömist palju vähem koristada.

Tee nii! Tühjenda nõudepesumasin kohe, kui see on pesemise lõpetanud, sest siis saad kasutatud nõud sinna panna ja need ei seisa köögitasapinnal või laual.

Muuda koristamine lõbusaks
Koristamine ei pea kestma tunde, vaid teinekord piisab ka kümnest minutist.

Pane mängima oma lemmik tantsumuusika ja tehke koos perega kiirkoristus. Foto: Freepik

Tee nii! Pane mängima oma lemmik tantsumuusika ja tehke koos perega kiirkoristus.

Allikas: Cleanandscentsible.com, Realsimple.com