Keskendumisvõimet on võimalik lihtsate harjutustega parandada.Foto: Snapwire / Pexels
Nipid
26. oktoober 2019, 12:00

8 tõhusat nippi, kuidas parandada keskendumist (1)

Keskendumisraskustel võib olla väga erinevaid põhjuseid. Enamasti on need seotud meid ümbritseva keskkonnaga, mis häirib töötegemist. Proovi järgnevaid nippe ja tänu heale keskendumisele saab ka töö lihtsamalt tehtud.

Vaata üle oma töökoht. Säti on töötool mugavasse asendisse ja õigele kõrgusele. Nii saad keskenduda tööle, mitte sellele, kuidas sa end tunned.

Eemaldu mürast. Juhul, kui töötad keskkonnas, kus on palju müra, siis kuula kõrvaklappidest instrumentaalmuusikat või valget müra.

Pane tähele oma tööharjumusi. Kas teed pidevalt väikeseid pause, et vaadata maili või teha telefonikõnesid? Sellisel juhul võta arvesse, et uuesti tööle keskendumine võib võtta mitmeid minuteid, mis tähendab raisatud aega. Selle asemel määra kindel aeg, millal e-kirju kontrollida ja kellelegi tagasi helistada. Selleks, et ei tekiks ahvatlust seda teha pane e-mail kinni ja pane telefon käeulatusest eemale. 

Tee pause. Isegi kõige parema tahtmise juures ei suuda keegi väga pikalt ühele asjale keskenduda. Parandad efektiivsust, kui teed regulaarselt pause iga 60-90 minuti järel. Sellel ajal tõuse püsti ja venita end või mine too endale klaas vett. Isegi kui see tundub ebaloogiline, siis toolilt üles tõusmine ja aktiivne liigutamine aitab paremini tööle keskenduda. 

Leia töötamiseks vaikne koht. Juhul, kui sul on vaja lõpetada väga oluline tööülesanne ja tunned, et kolleegid hajutavad sinu tähelepanu, siis mõtle, kas saaksid kuskil mujal töötada. Näiteks pane enda jaoks kinni koosolekuruum, otsi tühi kontoriruum, võimalusel tööta kodus või kohvikus. 

Harjutused keskendumise parandamiseks

1. Alusta aeglaselt. Oled töötades palju efektiivsem kui suudad pikalt ühele ülesandele keskenduda. Eesmärgiks võiks olla 60-90 minutit intensiivset tööd, millele järgneb paus 15 minutit. Kui sulle tundub, et sa nii kaua ei jaksa keskenduda, siis alusta lühemast ajaperioodist, nt 15 minutit tööd ja 6 minutine paus. Hakka tööaega iga kahe päeva järel 5 minutit pikendama, kuni jõuad soovitud eesmärgini.

2. Loe pikki tekste aeglaselt. Koos digiajastuga on tekkinud harjumus lugeda tekste kiiresti ja pauliskaudselt. Lugemine aitab parandada mälu, keskendumist ja vähendab stressi. Seega naudi lugemist ja ära kiirusta.

3. Endasse keskendumine. Lama selili ja keskendu oma sisemusele. Kuula, kuidas süda lööb ja ära pööra, millelegi muule tähelepanu. Mõtle sellele, kuidas süda pumpab verd mööda veresooni pealaest jalatallani. Alguses võid sellist keha skanneerimise harjutust teha 2 minutit ja pikendada seda vähehaaval 10 minutini.

Allikad: Youtube, MindToolVideos; Youtube, Arina Nikitana