Leia endale just sobiv potitaim, isegi kui see nõuab suurt katsetamist. Foto: Jackie Tsang / Unsplash
Kodu ja Aed
24. september 2020, 06:31

LUGEJA KÜSIB | Miks mu toataimed järjest välja surevad? (2)

Toataimed on elusorganismid ja vajavad hoolitsust nagu lapsed ja loomad. Mõnikord ei aita raamatus näpuga järje ajamine. Iga kasvukoht on erinev ja vaja on õpetussõnad tuua üle antud oludesse. Eelkõige peab arvestama sellega, millised on kodu valgusolud ja ruumi temperatuur. Kui toad on jahedamad, tuleks kasta harvem; kui hämaramad, siis tõsta taimed võimalikult palju valguse kätte.

Head nõu jagab Pille Järvela, Hansaplanti aiandusspetsialist

Üldtõed, mida jälgida:

Kastmisel. Kastmisel pista näpp mulla sisse ja katsu, kas muld on kuiv või niiske. Kui muld on niiske, pole vaja uuesti kasta. Samas ei tohi taimed kindlasti läbi kuivada. Soovitatav on kasta enamasti altpoolt – tõsta taim ümbrispotist välja ja aseta umbes 20 minutiks veeanumasse likku. Kui mullapall on märgunud, pane taim ümbrispotti tagasi. Vahel võib kasta ka pealt, aga sel juhul peab kindlasti kontrollima, et kastmisvett ei jääks ümbrispoti põhja. 

Väetada tuleks toataimi vaid kasvuperioodil, umbes iga kahe nädala tagant. Pimedal ajal, oktoobrist jaanuarini, pole seda vaja aga üldse teha.

Potitaimed vajavad hoolt nagu lapsed või lemmikud. Foto: Milada Vigerova / Unsplash

Millisesse tuppa milline taim?

  • Jahedamat tuba eelistavad rahupalm, tääkliilia, kaktused, ent need vajavad palju valgust.
  • Hämaramas toas saavad hakkama luuderohi, havisaba, fatsia, aukuuba.

Ära heida meelt!

Toataimed on üllatavalt vastupidavad ja peavad enamasti ka neile ebasoodsates oludes üsna hästi vastu. Mõni toataim ongi lühiealine ja kasvab ainult 2–3 aastat. Sellisel juhul võib need julgelt asendada uutega.

Katsetades kasvab kogemuste pagas, nii et ei tasu meelt heita. Kindlasti leidub mõni taim, mis just sinu kodu tingimustes hästi vastu peab!