Maitsetaimedest rohesein Lõuna-Itaalias Baris.Foto: Evely Karvak
Kodu ja Aed
16. september 2020, 10:34

Muuda kodu džungliks! Ideid taimekardinate ja roheseina loomiseks

Lopsakad taimedest vaheseinad, rippuvad kardinad või laed muudavad efektselt roheliseks ka väikese eluruumi.

Selliste lahendustega saab rohelust tuua ka ruumidesse, kus napib põrandapinda või kus suured lopsakad taimed jääksid inimestele või mööblile ette. Seinale või lakke kinnitatud rohelus teeb aga ruumi väga mõnusaks ja hubaseks.
Kõik siin toodud variandid vajavad piisavalt tugevaid aluseid või potte, hoidmaks nii mulda kui taimi, ning võimaldavad neid mugavalt kasta. Valik on lai – pakutakse erinevaid aluseid ja raame, mida roheseinte loomiseks seintele kinnitada ja mille väljatöötamisel on juba mõeldud mugavale hooldusele.

Rohekardinate tekitamiseks tuleb alused paigutada kõrgemale ning lasta lopsaka kasvuga taimedel hoogsalt allapoole püüelda. Et tekiks seina või kardina mulje, tasub luua samasuguste taimede kordusi.

Taimesein ühes Amsterdami söögikohas. Lisaks suurele seinale on ka laealused täidetud rippuvate lilledega. Ideaalne lahendus väikesel pinnal. Foto: Evely Karvak

Millised taimed roheseinaks sobivad?
Sobivad toataimed on vähenõudlikud ja lopsaka kasvuga; iseloomult ronivad, kuid saavad kasvada ka rippudes. Või ka lopsaka kasvuga rohtsed puhmad ilma puitunud tüvedeta.

Lopsakad ja puhmikulised:
adiantumid
aglaoneemad
asparid
tups-rohtliiliad
sõnajalad
tõlvlehikud

Rippuvad ja ronivad:
woodi laternalill
brasiilia tsissus
nõelköied
hõbeköied
luuderohud
mandvilla
marantad
filodendronid
kee-ristirohi
tradeskantsiad

Metallvõrestikul paiknevad lillekastid on sisustatud rippuvate taimedega. Amsterdami lennujaam Foto: Evely Karvak

Aeg-ajalt on ka avalikus ruumis näha kunsttaimedest koosnevaid rippseinu ja vahekardinaid. Need näevad seal päris kenad välja, kuid oma kodus tasuks mõelda ikkagi elusate taimede peale. ­Samalaadset kujundust saab teha ka elustaimedega, kuid ilmselt on avalikus ruumis mindud lihtsama rajamise ja kergema hoolduse teed.
Elusad taimed aitavad hoida ruumis meeldivalt parajat õhuniiskust ja puhastavad õhku, mõjuvad tervistavalt nagu loodus ikka. Kunstmaterjalist taimed sobivad ruumidesse, kus pole loomulikku valgust, nagu mõned vannitoad ja keldri­ruumid.

Riiulitäis lilli Tallinna lennujaamas, siin on tegu küll kunsttaimedega, kuid väga lihtne on samasugust riiulit teha ka elusatest lilledest. Foto: Evely Karvak

Pane tähele!
• Pimedamal ajal võib toalilli ruumis ümber organiseerida, neid akendele lähemale tõsta.
• Talvel, kui valgust on vähevõitu, ei tohi kastmisega liialdada. Samas on siis mõnes kodus just hästi soe ja taimed kuivavad pigem kiiremini kui kütmata ajal, kui tuppa jõuab ka õueniiskus.

Taimeseinad kaubandus-keskuse T1-Mall of Tallinn ilusalongis. Väike seinanurk täis lopsakat rohelust – tore mõte, kui on vähe ruumi. Foto: Evely Karvak