Millist seinaviimistlust võiks kasutada vannitoa uunedamisel?Foto: Unsplash
Remont ja Ehitus
10. veebruar 2021, 08:21

Värskenduskuur vannitoas: kas kasutada mikrotsementi või plaati plaadil?

Vannitoale saab värske ilme anda, kui paigaldada uued plaadid vanade peale. Või kasutada hoopis hiljuti väljatöötatud lahendust – mikrotsementi.

Kui valid mikrotsemendi

Ettevõtte Eesti Mikrotsement turundusjuhi Maris Tamme sõnul peeti mikrotsementi esialgu mõni aeg tagasi populaarsust kogunud lubjapõhise tadelakti analoogiks, ent omadustelt on mikro­tsement vastupidavam, kuna on valmistatud tsemendi baasil ja omab tugevamat kaitsekihti.
See, et mikrotsemendiga kaetud seinal puuduvad vuugid, on Tamme hinnangul paljude jaoks argument number üks. „Vuugivahedest ollakse mõneti tüdinud, kuna need on juba kõigil olnud ja teatakse, kui palju need mustust koguvad ja kui tüütu on neid hooldada.“ Mikrotsemendi kasutamise poolt räägib ka moodne väljanägemine.
Enamasti tellitakse Tamme sõnul terviklahendus, st mikro­tsement läheb nii vannitoa seina kui ka põrandale. Mikro­tsementi on mitmesugust, kõige tugevam ehk Baxab sobib ka avalike ruumide põrandale. T/Rustic on rustikaalne ehk poorsem ja sobib hästi maalähedase kujundusega kodusse. On ka siledam ja mustrilisem Microcemento või siis Baxab neile, kes nii mustrilist pinda ei soovi.
Mikrotsemendi alla ei sobi elav puit, sest selle peale ei pruugi see uudne materjal püsima jääda. „Puit paisub ja kuivab kokku niiskuse, külma ja sooja mõjul, aga selline mängimine mikrotsemendile ei meeldi – võib aluspinnalt lahti lüüa või praguneda,“ selgitab Tamm. Küll aga sobib aluspinnaks näiteks MDF ehk puitkiudplaat.
Kui võrrelda mikrotsemenditud ja plaaditud seina maksumust, jääb see kvaliteetse plaadi puhul Tamme hinnangul enam-vähem samasse hinnaklassi, kuigi ka plaate leidub väga mitmest hinna­klassist.
Mikrotsementi müüb ettevõte vaid koolitatud inimestele. „Nii lihtne see päris ei ole, et võtad kätte ja hakkad ise seina panema,“ ütleb Tamm. Tegu on eri kihtidega, mille seinale kandmisel peab teadma põhitõdesid ja teatud nippe. Ent neile, kes on huvitatud ise paigaldamisest, korraldatakse koolitusi, mille läbinu suudab tõenäoliselt paigaldusega hakkama saada. „Teatud järeleandmistega,“ lisab Tamm.
Miks soovivad inimesed paigaldusega ise tegelda? „Mõnele lihtsalt meeldib ise nokitseda, teisele on oluline rahaline pool ja soovitakse paigaldusraha kokku hoida,“ vastab Tamm.

Valge elavdab tumedatoonilist seinapinda. Foto: Eesti Mikrotsement

Kui valid plaadid

OÜ Plaadihunt juhatuse liikme Margus Haasi sõnul kehtib reegel: mida suurem plaat, seda kallim. „On 1 x 3 meetrit suuri plaate ja on 30 x 60-sentimeetriseid, isegi viimast peab mõni klient päris suureks.“ Kui selle viimati nimetatud plaatide paigalduse võtab Haasa sõnul iga töömees ette, siis 90 x 90 cm plaadi paigaldusest ütlevad paljud plaatijad ära. „Kuigi mina ei näe paigalduses küll mingit probleemi, kui lõikaja on olemas.”
Sisekujundaja Gerly Grünbaumi sõnul on viimasel ajal taas moodi tulnud ka väikesed, 20 x 20 cm plaadid. Selleks, et tulemus hiljem pettumust ei valmistaks, soovitab Grünbaum valitud plaate vaadelda konkreetses ruumis. „Kui vähegi võimalik, võtame plaadid objektile kaasa, et näha, kuidas need konkreetses ruumis ja valguses mõjuvad,“ ütleb Grünbaum. „Põrandaplaatidest oleme ka sokkides üle käinud, sest tolmukihist ei saa poes aru, aga näiteks koerakarvad on ka tumedalt plaadilt näha, kuigi võidakse arvata, et tumedalt need välja ei paista.”
Hea tulemus sõltub peale plaatimise kvaliteedi väga palju ka plaadist endast. „Hinnaklassist nii väga isegi mitte, pigem tehasest, kust plaat on tulnud,” ütleb Haas. On juhtunud sedagi, et just odavam plaat on olnud parema kvaliteediga. Alles hiljuti tuli tal paigaldada keraamilisi plaate, mille mõõdud kõikusid üle kolme millimeetri, mis on Haasi sõnul väga palju. „Sellisel juhul tuleb kodu omanikku olukorrast kindlasti teavitada, sest tema teeb otsuse. Enamasti siiski plaate välja vahetama ei hakata, kuna see kulutaks kõvasti aega. Plaatijale tähendab selline plaat aga rohkem tööd – pidevalt tuleb suure hoolega rihtida ja sättida.“

Foto: Unsplash

Kui katta vanad plaadid uutega

Kui soovitakse seinad üle plaatida, tuleb alla jäävad vanad plaadid karestada. „Paigaldus on põhimõtteliselt sarnane tavalise paigaldusega, kasutatakse vaid teisi segusid,” märgib Haas. Kuigi vannitoa seinad saab nii üle plaatida, et vana keraamiline plaat jääb alles, siis üldjuhul soovivad renoveeritava vannitoa omanikud teha ruumis muidki muudatusi, näiteks nihutada WC-potti või kraanikaussi, mis tähendab siiski juba põhjalikumat remonti. „Et kraanikaussi mujale tõsta, peab torud ümber vedama – kõik vana lõhutakse välja, et paigaldada seintele uus hüdroisolatsioon,” selgitab Haas.
Ka mikrotsementi saab paigaldada otse keraamilisele plaadile, juhul kui plaat on kindlalt aluspinnal kinni. „Kui plaadid on lahti või katkised, tuleks need siiski enne mikrotsementimist eemaldada ja tühimikud seguga täita,“ räägib Tamm.

Trendid muutuvad lainetena

Eesti klient eelistab vannitoas neutraalseid heledatoonilisi lahendusi – kujunduses on palju halli, lisaks beeži ja valget ning marmorimustreid.

Sisekujundaja Gerly Grünbaumi sõnul on koduomanikke, kes armastavad vannitoas mustreid, ja teisi, kes ­eelistavad värvidega mängimist. Inspiratsiooni ammutatakse eeskätt netiavarustest. Internet on suur ja lai ning üritatakse järgida seal nähtut – trendid ju muutuvad lainetena.
„On vannitubasid, mis on täielikult plaaditud, ja selliseid, kus mõnel seinal on kasutatud niiskuskindlat värvi. Mõnele meeldib minimalism, teisele pastell, kolmas eelistab araabia stiilis mustriga plaate. Suures osas on aga tegu heledate neutraalsete lahendustega,“ teeb Grünbaum üldistuse. „Valdavalt on toonid heledad ja mustrid mitte väga suured, palju on lihtsat marmorjat pinda.”

Värvid vannitoas

Värvikirevamaid kujundusi tehakse vahel küll ettevõtete tööruumidesse, aga kodudes harvem. Kui, siis erksam värv või mustriline plaat pannakse kodus enamasti ühte seina: WC-poti või duši taha.

Ka vuuk valitakse Grünbaumi sõnul tavaliselt plaadiga toon toonis, kuigi leidub ka neid, kes julgevad vastandlike värvidega mängida.

Kui mitut eri plaati ruumis kasutada? Sõltub ruumist ja selle suurusest, vastab Grünbaum. „Hästi tavaline lahendus: seinas on üks plaat ja põrandal teine. Aga mängu võib tuua kolmanda ja neljandagi.” Sisekujundaja soovitab siiski neljaga piirduda, sest muidu muutub ruum juba liiga kirjuks. Kõige lihtsam on omavahel sobitada ühest seeriast­ plaate, näiteks mosaiik põrandale ja dekooriga plaat seina.

Eesti Mikrotsement pakub mikrotsementi 40 toonis, umbes kolmandik neist on erksad. „Ent ilmselt juba mikro­tsemendi enda nimetus viib ostja mõtted hallile,“ oletab turundusjuht Maris Tamm. Tema sõnul valitakse palju just hallikaid toone, lisaks ka beeži ja valget. „Tumedamaid tihti välditakse, ilmselt kartes, et ruum muutub pimedaks,“ oletab Tamm. Kuigi see hirm pole põhjendatud – lampidega saab ju valgust juurde tuua.

Kui mõni aasta tagasi ei kasutatud eriti ka musta segistit – neid oli raske leida –, siis nüüd on ka nende valik avar ja sageli ostetakse mitte ainult must segisti, vaid ka mustad nupud ja muud mustad detailid. „Tuleb arvestada, et must on kallim. Sageli ollakse mustast segistist huvitatud, aga kui hinda kuuldakse, võetakse ikka tavaline – roostevaba ja kroom on märksa soodsamad.“