Vannitoa valgusega mängides rõhutatakse selle ruumi eri funktsioone ning muudetakse see optiliselt suuremaks. Lisaks võiks valgus olla selline, mis öösel täiesti üles ei ärataks.Foto: Tootjad
Remont ja Ehitus
18. oktoober 2020, 07:22

Vannitoatrendid: moes on valgusmängud ja värvid

Sügistalvised hetked vannitoas, selles koduses spaas, annavad elule võlu. Millised on praegused vannitoatrendid? Vastab Priit Roostalu firmast Geberit.
Vannitoa valgusega mängides rõhutatakse selle ruumi eri funktsioone ning muudetakse see optiliselt suuremaks. Lisaks võiks valgus olla selline, mis öösel täiesti üles ei ärataks. Foto: Tootjad

1| Millised on hooaja kuumimad märksõnad vannitoas?
Vannitoad säravad! Moes on rohkem värve, valgust, valgusmängu. Erinevad leed-lahendused on jõudnud ka vannitubadesse. Valgusega mängides rõhutakse vannitoa funktsioonidele, samuti saab tekitada illusiooni suuremast ruumist.
Kuid valgus ei peaks olema otsene abi liikumisel, vaid kooskõlas kasutatud materjalide struktuuri ja värvitoonidega ning toetama ka meie olemist ja keharütme. Oluline on näiteks, et öösel vannitoas käies ei ärataks sealne ere valgus meid täielikult üles.
Moes on ka materjalide kombineerimine: klaas koos kvaliteetse niiskuskindla puitmaterjali ja alumiiniumiga näiteks. Kindlasti on märksõnadeks ka puhtus ja kasutajamugavus. On oluline, et iga päev vajaminevaid asju saaks mugavalt ja kiiresti kätte. Et olemasolev ruum oleks optimaalselt kasutatud ja oleks kohti, kus vannitoatarvikuid hoida.

2| Vahepeal lammutati vannitubadest vannid välja ja eelistati dušinurki – kas see on muutumas?
Kõik sõltub muidugi vannitoa suurusest. Kui ruumi jagub, siis kasutatakse ka vanne. Vanni puhul jääb alati küsimus: kas ja kui tihti me seda vajame? Kuid arvestades tänapäeva kiiret elutempot, on „vannivõtmine“ hea võimalus puhata ja akusid laadida.
Ilma astmeta dušinurkade eeliseks on jälle see, et kui uksed n-ö kokku lükata, tekib rohkem ruumi, me ei tunne end väikses vannitoas ahistatuna. Äravooluks on siis hea kasutada diskreetset seinasisest trappi või plaaditavat renni – kohe ei saagi aru, kuhu vesi võiks voolata.

Vannitoad on kui kodused minispaad, kus võimalusel jagub ka naturaalset valgust ning ihu saab puhtaks ning meeled puhastuvad. Foto: Tootjad
Oluline, et iga päev vajaminevaid asju saaks mugavalt kätte, ent nende jaoks oleksid ka panipaigad. Foto: Tootjad

3| Tihti räägitakse vannitoast kui minispaast – eelkõige mispärast?
Spaasse me läheme puhkama. Ka vannitoad on saanud kohaks, kus meie meeltel on võimalik puhata. Oluline on siin vaikus, piisav valgus, materjalid, mis on katsudes pehmed ja siledad. Kasutades uusi tehnoloogiaid, näiteks vaikse loputusega WC-potte või lõhnaeraldusega paigaldisi, ka võimalusterohkeid massaaživanne, lisades veel rohelust – ja saabki vannitoast ruum, kus tunneme end nagu spaas.

4| On vannitubasid, mis ei ole eraldi ruumid, vaid pigem osa elu- või magamistoast, kui tavaline on see teie praktikas?
On näha, et sellised lahendused on turule tulnud, kuid hetkel veel väga populaarseks ei ole saanud. Kui sellise lahenduse peale ikkagi minna, tuleb enne kindlasti kõik hoolega läbi mõelda ja arukalt planeerida.

5| Millised on värvid, materjalid ja mustrid, mida vannituba luues silmas pidada?
Hiljaaegu said trendikaks matid toonid: matt must, matt kroom, matt valge. Lisandunud on ka metalset, nagu must kroom, punane kuld ja messing ning kas siis läikiv või harjatud viimistlus. Värve ja materjale valides on kindlasti oluline jälgida, et asi kokku sobiks. Näiteks puidul ja looduskivil on kummalgi oma varjundid, mis ei pruugi iga kord koos töötada.
Värvikombinatsioonid näevad harmoonilised välja ainult siis, kui nad järgivad samu väärtusi. Näiteks vannitoamööbel soojas pruunis toonis ja külmhall põrandal. Kasutades üksteist täiendavaid värve ja vahepealseid toone (näiteks sinakasrohelist), on võimalik luua hubane atmosfäär. Lisades ka autentse välimusega taimi ja materjale, tekib meil tunne, et oleme loodusega seotud.

6| Järjest rohkem tuleb ka korteritesse ja majadesse saunu. Kui tihti sellega kokku puutute?
Eks siin on oluline meie põhjamaine kliima ja traditsioonid. Kuid alati tuleb lähtuda praktilisest väärtusest ja kasutaja mugavusest. Kui käime kodusaunas ainult kord-kaks kuus, siis tasub mõelda, kas saun on ikka väga vajalik. Võibolla on otstarbekam teha sauna asemel suurem vannituba ja paigaldada sinna mõnus vann.