Rõhutatud on maalähedasi toone.Foto: Anne-Catherine Scoffoni / Living4media
Sisustus
12. veebruar 2021, 12:45

Vannituba ei pea olema igav! Värvide-mustrite pillerkaar toob mõnusat mängulisust

Vannituba on enamasti kodu väikseim ruum, kus esmatähtis on mugavus. Selle kõrval võib kiigata ka uusi põnevaid suundi ja neid mõõdukas annuses oma vannitoas kasutusele võtta. Siin kümme näpunäidet K-rauta sisekujundajalt Aleksandra Tšufarinalt.

Erksad värvid
Kui pikka aega on vannitoa puhul räägitud valgest ja halli varjunditest, siis nüüd on moes erksad ja sügavad toonid. Mõistagi ei tasu nendega üle pingutada, eriti kui vannituba on väike, aga üks sein, kraanikauss või mõni aksessuaar võiks olla pilkupüüdvalt esile tõstetud küll. Moes on nii kontrastid kui ka sama värvi erinevad toonid. Segisti võib olla must, kuldne või roosa ning ka valamu võib klassikalise valge asemel olla kas sügavalt tume või hoopis pastelselt sametist tooni.

Mustrid
Üheplaanilisus on unustatud, vannituppa võib tuua nii geomeetriat kui loodusmotiive. Kusjuures mustritapeet vannitoas on praegu üllatavalt populaarne, aga sel puhul tuleb tagada, et tapeet oleks niiskuskindel ega puutuks otseselt veega kokku. Mustrite ja vormide eksponeerimiseks ei pea siiski tingimata tapeeti kasutama, ka keraamiliste plaatide valik on kirju. Kõige menukamad mustrid on inspireeritud loodusest: suuremõõdulised taimelehed, oksad, lilled ja linnud.

Läbipaistvus
Moodne vannituba on voogav ja läbipaistev, sinna pole kuhjatud liigselt esemeid. Dušinurk on piiratud läbipaistva klaasiga ja dušialust ei kasutata. Klaas­elementide kõrval loovad avarust suured peeglid ning loomulikult on läbipaistev vannituba hästi valgustatud.

Valgus toob mustri esile. Foto: Living4media

Matid pinnad
Pikalt moes püsinud kõrgläige on praeguseks välja puksitud – nii keraamiliste plaatide, sanitaartehnika kui vannitoa mööbli pinnad on matid.

Graniit
Trendimaailmas on jõudu kogumas graniit, nii materjalina kui ka imitatsioonina näiteks tapeedil või keraamilisel plaadil. Graniidimuster sobib vannitoas nii põrandale kui töötasapinnale, aga graniidist võib olla ka valamu.

Pisut luksusilmet kahe plaadi koosmõjul. Foto: Nicolas Bouriette / Living4media

Marmori ja puidu kooslus
Kui puit ja puitu imiteerivad keraamilised plaadid hakkasid ilma tegema juba mõned aastad tagasi, siis hetkel kombineeritakse neid marmoriga. Luksusliku tulemuse saamiseks peaksid marmorplaadid olema suured ning puidutoon soe. Marmori imitatsiooni alternatiiviks on suured looduskiviplaadid, samuti võib sobiva materjali ja töötluse korral kasutada ka vannitoas naturaalset puitu.

Rõhutatud on maalähedasi toone. Foto: Anne-Catherine Scoffoni / Living4media

Eristuvad plaadid
Klassikaline keraamiline plaat on küll ajatu, aga hetkesuundade seast leiab pigem eristuva kuju ja vormiga valikuid. Suurde vannituppa võiks valida suured õhukesed keraamilised plaadid. Väiksesse ruumi, kuhu suur plaat ei sobi, saab paigaldada kas metroo-stiilis (sissepoole faasiga) või kuusnurksed plaadid. Moes on eri värvi ja struktuuriga plaate omavahel kombineerida, samuti kasutatakse eristuvaid plaatimistehnikaid, näiteks nii seinal kui põrandal kalasabamustrit.

Industriaalmekiga must-valge. Foto: Living4media

Industriaalsus
Betoon- või tellispinnad, roostekarva matid metallelemendid, vana puit ja klaas iseloomustavad praegu ülimenukat industriaalstiili, mis sobitub siiski vaid sarnasesse ümbrusse. Stiilipuhta industriaalruumi loomisel võiks kasutada põhitoonidena valget, halli, tumepruuni või musta ning värvilaiguks lisada kas erksamat terrakotat või sügavat tumesinist.

Rippmööbel
Trendikas vannitoas on puhas ja vaba põrandapind, sest nii mööbel kui ka ­tualetipott on kinnitatud seinale, et tekiks visuaalselt avaram ja puhtam mulje. Lisaks on selliselt kujundatud ruumi märksa kergem puhtana hoida.

Puit lisab kahele ka Eestis palju kasutust leidnud plaadile soojust. Foto: Jos�uis Hausmann / Living4media

Naturaalsus
Maa- ja looduslähedus on trend, mis on tulnud, et jääda. Moes on maalähedased värvitoonid ja naturaalsed materjalid, sealhulgas puit ja klaas ning nende imitatsioonid. Puitu saab kasutada näiteks vannitoa laes, kusjuures üha sagedamini näeb vahedega puitlaudist, kus valgus­allikad on pandud kumama laudade vahelt. Samuti sobivad vannituppa ehtsad taimed ja taimeseinad, mis ei eelda rohket loomulikku valgust.

Igaühe unistuste vannituba on tema enda nägu, aga hea tava on sobitada vannituba ülejäänud kodu üldise olemusega ning leida üks stiil, mille juurde kombineerida trendikaid ja iseloomuga detaile. Vajadusel võib kaasata vannitoa planeerimisse ka sisekujundaja, sest väikeses ruumis on oht eksida või üle pingutada suurem kui mõnes avaramas toas. Mugava ja trendika terviku loomine eeldab paljude detailide läbimõtlemist ja põhjalikku eeltööd.