Koolivaheaeg on hea aeg, et lapsega koos tema tuba korda teha! Foto: Markus Spiske / Pexels
Kodu ja Aed
27. september 2020, 06:24

Koristustalgud lastetoas: 9 head nippi, millest pihta hakata

Paljudele lapsevanematele on keerulisim koristada ja korda hoida just lastetoas. Seal on palju väikeseid vidinaid, mille ära panemisele ei taha mõeldagi. Koostasime sulle nimekirja, mis teeb selle töö märksa kergemaks.

Suuremad lapsed vajavad ehk vähem juhendamist, aga väiksemad koristavad edukamalt, kui neile head eeskuju näidata või kui seda teha nendega koos mänguliselt. Veebileht Organized Home pakub lahenduseks 9 põhipunkti, millest kinni pidada.

1. Vaata läbi lapse silmade

Põlvita ja vaata lapse kõrguselt tema tuba. Vaade võib sind üllatada, sest meetrise vahega vaatenurgad erinevad väga palju. Täiskasvanute mööbel ei pruugi lapsele sobida. Ebamugavad nupud kapiustel, voldikuksed, täiskasvanute riidepuud, mis on liiga suured laste riietele jne. Traditsioonilised mänguasjakastid peidavad endas katkiseid lelusid ja muud pudi-padi.

Vaata, et lahendused oleksid lastele mugavad. Kappidel võib vabalt uksed eest ära kruvida ja väiksemad riidepuud madalamal kanduril. Lahtistes ja läbipaistvates suuremates kastides saab hoida mänguasju, väiksemates sokke ja aluspesu.

Igapäevaseks korra hoidmiseks pane nähtavasse kohta konkreetne nimekiri.

2. Kaasa laps protsessi

Keegi ei taha käsu peale koristada. Selle asemel, et lapsed oma tuba koristama saata, tee seda koos lapsega. Võta seda kui õppimise protsessi, ole oma lapse jaoks nagu konsultant. Ürita mõista, mis su lapse puhul töötab, mis mitte, mis tema jaoks on oluline, mis probleeme tekitab jne. Lapsega koos saate koos jõuda järeldusele, kuidas teie kodus üldine koristussüsteem käia võiks.

3. Sorteerimine, säilitamine ja lihtsus

Laste toad on üldjuhul väikesed, kasutusel mitme peale ja tavaliselt puuduvad neis mahukad sissehitatud kapid. Lahenduseks on sorteerimine, säilitamine ja lihtsus. Sorteeri kõik riided, väikseks jäänud või hooajalised riided hoiusta kuskil mujal või anna ära. Seejärel lihtsusta – mitut T-särki ühel lapsel ikkagi vaja läheb?

4. Mänguasja (raamatu)kogu

Väiksematele lastele sobib kasutusele võtta mänguasjakogu. Pane pooled mänguasjadest suurde läbipaistvasse kaanega kasti, kleebi peale silt mänguasjakogu ja vii mujale. Mõni aeg hiljem võid kasti taas välja tuua ja mänguasjad sealt seest vahetada välja lastetoas olevatega. Sellise rotatsioon süsteemiga saad luua taasnägemis- ja avastamisrõõmu. Plussiks on puhtam tuba. Vanemad lapsed saavad sama asja teha ise endale oluliste asjade kasti ja hoiustada seda kõrgel riiulil riidekapis.

Selle asemel, et lapsed oma tuba koristama saata, tee seda koos lapsega. Foto: Caleb Woods / Unsplash

5. Säilita, kaitse ja kontrolli

Lahtised riiulid ja suured mänguasjakastid ei ole head säilituskohad pisikestele mänguasjadele. Sorteeri ka väikseid mänguasju enne pakendamist. Kasuta kaanega karpe nii legomehikeste ja nukuriiete, kui ka mänguautode, klotside ja pehmete kaisukate jaoks. Eraldi paki kokku ka ajakirjad, DVD-d või CD-d. 

6. Muuda kättesaamine keeruliseks, aga ära panemine lihtsaks

Näiteks hoia raamatuid mõnel alusel üksteise peal nii, et läbi vaadatud raamatu saab lihtsalt tagasi panna, aga lemmikraamatu kätte saamiseks on vaja vaeva näha. Võrreldes klassikalise raamaturiiuliga, kust raamatud kukuvad suisa ise alla, kui üks vahelt välja võtta.

7. Organiseeri ülalt alla

Hakka asju ära panema alt üles. Alumised riiulid ja sahtlid on asjadele, mida kasutatakse tihedamalt ja ülemistele harvem kasutust leidvatele.

8. Sildista

Prindi välja kingade, pluuside ja nukkude pildid ning kleebi need kastidele, kust vajalikud asjad leida võib. Sel moel on lapsel neid lihtne leida ning ka ära panna. Suurematele lastele tee kirjalikud sildid, et nende lugemisoskust suurendada. 

Kleebi silte igale poole – sahtlid, kapiuksed, riiulid, kastid, raamatukastid jne.

Tehke koristamisest mäng – kuhu käib mingi konkreetne asi põrandal valitsevas segaduse hunnikus.

9. Loo hooldesüsteem

Aita lapsel korda hoida sellega, et lood talle päevakavas koha ka asjade korras hoidmisele. „Hommikune töö“ oleks voodi korda tegemine, eelmise päeva riiete pesukorvi viimine jms. „Õhtune töö“ mänguasjade ära panek ja magamisriietesse pugemine. Selline mitmes jaos koristamine on lihtsam, kui korraga toa kraamimine.