Marta PulkFoto: Erakogu
Inimesed
24. oktoober 2019, 12:36

Režissöör Marta Pulk: lugude jutustamine ja dramaturgia on samuti disain (5)

Täna esilinastuva ja reedest üle Eesti kinodesse jõudva dokumentaalfilmi "Aasta täis draamat" režissöör Marta Pulk ütleb, et disain tähendab tema jaoks seda, kuidas asjad on seatud. Milline on vorm ja kuidas teenib see asja praktilist väärtust ning tarvitaja ilumeelt.

Kui palju kannad ja tarbid Eesti disaini?

Kannan ja tarbin üleüldse nii vähe kui oskan ja ennekõike pööran tähelepanu sellele, et kõik, mille soetan, kestaks nii kaua kui võimalik.

5 ägedamat disainieset, mis sul kodus on?

Kuna ma pean disainiesemeks enam vähem kõike siin ilmas, siis mulle meeldib mu tagahoov, seal on palju inimtekkelist korralagedust, seda et kõik on natuke vildakas. Näiteks seina küljes rippuv raamaturiiul grillitarvikute jaoks, mis päris maani ei ulatu. Kogu aeg mõistatan, milline naaber selle sinna disainis.

Meeldib mu mahlapress, mis lubab kõigest mahla välja pigistada ja ei näe sealjuures kole välja, helkleb niimoodi sügavsinakalt.

Üks paar häid musti pükse, mida saab igal pool kanda.

Silmale teeb rõõmu mu vana puidust kirjutuslaud, selle olen kunagi kellegi kuuri alt ära ostnud ja ta teeb mind ikka õnnelikuks.

Ja siis mu suur must matkakott - see on korraga nii ilus ja mugav, et iga kord kui ma teda pakin, mõtlen et seda raha tasus kulutada.

Sinu viimane disaini, arhitektuuri või kunstielamus.

Sõita Pärnu poolt linna sisenedes mööda Lihula peatänavat.

Milline on hea disain?

Hea disain võimaldab esemel teenida oma praktilist väärtust, teha seda targasti ja kaua. Ja kui veab, siis näeb ta sealjuures harmooniline välja, ükskõik kas minimalistlikus või rikkalikus vormis.

Millise probleemi võiks disaini abil maailmas lahendada?

Rikkuse ebavõrdse jaotumise.

Kui palju on dokumentalistikas disaini?

Lugude jutustamise juures on oluline dramaturgia, mis sisuliselt ongi disain - loo kulgemise vorm. Filmitegija ehitab alati vaataja jaoks teekonda, mis teda kütkestaks ja võluks, viiks läbi ootamatute kurvide ja tooks lõpuks koju. Selline teekond võib kulgeda intensiivselt nagu ameerika mäed või õrnalt kui kikivarvul hiilitud retk mööda nõiutud metsi, aga mõte on siiski sama.