Aasta täis draamat esilinastusFoto: Robin Roots
Film
24. oktoober 2019, 21:56

GALERII | Esilinastus eksperimentaalne dokumentaalfilm „Aasta täis draamat“

Alates neljapäevast saab kõikjal siinsetes kinodes näha Marta Pulga täispikka dokumentaalfilmi “Aasta täis draamat”. Film toob vaataja ette 21aastase Alissija-Elisabeti, kelle elumuutev eksperiment sai alguse aastal 2017, mil ta astus palgalise teatrivaataja rolli, nähes aasta jooksul kokku 224 etendust.

Otsides oma kohta maailmas, võttis 21aastane Alissija ette hullumeelse inimeksperimendi.

2017. aastal kuulutas Kinoteater välja töökonkursi, et leida inimest, kes poleks teatris käinud ning vaataks ära kõik 2018. aastal loodud teatrilavastused. 450 kandidaadi seast leiti just siis 21aastane Alissija-Elisabet, rätsepaharidusega Valga tüdruk venekeelsest perekonnast.

Noor inimene, kes ei teadnud midagi Eesti teatrist ega tundnud ühtegi eesti näitlejat. Keegi, kes enne eksperimenti kaalus, kas minna tööle Maximasse või Euroopasse vabatahtlikuks.

"Aasta täis draamat" on inspireeriv lugu iseseisvumisest, oma koha otsimisest ja sellest, et vahel piisab ainult väikesest juhusest, et veerema läheks lumepall, mis muudab kogu elu.

Filmi peategelane Alissija-Elisabet Jevtjukova ütleb, et kuigi tema elu oleks ilmselt ka ilma eksperimendita muutunud, siis meeldib talle väga just see suund, kuhu elu on ta praegu viinud. Noore naise sõnul oli kogu aasta jooksul nii tõuse kui ka mõõnasid, kuid praegu on ta õnnelik selle üle, kuhu ta on jõudnud. Pärast teatripalgalt lahkumist on Alissija jätkuvalt teatriga väga lähedalt seotud. Enam ta nii palju teatrisse ei jõua, kuid on kindel, et kõike peab vaatama, sest just see annab võimaluse asju võrrelda ja näha teatrimaailas olevat kontrasti.

Režissööri sõnul läbis Alissija aasta jooksul uskumatu teekonna. Marta meelest on see korraga hirmus ja ilus hetk olla 21 ja küsida, mida ma siin maailmas üldse tegema peaksin – Alissija pidi selle osa oma elust läbi tegema enneolematu eksperimendi tingimustes.