Kas ikka peab õue lehtedest puhtaks tegema või tasub need riisumata jätta?Foto: Michael Morse / Pexels
Kodu ja Aed
21. oktoober 2021, 15:55

POOLT JA VASTU | Kas lehed riisuda või mitte? (9)

Nüüdseks on pea kõik lehed puudelt langenud ja neil, kes varem riisunud ei ole, ootab ees suur töö. Kas ikka peab õue lehtedest puhtaks tegema või tasub need riisumata jätta?

Leheriisumise poolt:

  • Aed näeb ilusam välja, kui muru ei kata paks lehekiht.

  • Lehed muutuvad ligedaks ja neil võib libastuda.

  • Lehtedes talvituvad seenhaigused ja kahjurid. Roosipõõsastele kuhjatud lehtedesse võivad hiired pesa teha ja seal talvel roosioksi närida. Lehehunnikus peavad talve vastu ka nälkjad ja teod.

  • Väärtuslik kompostimaterjal tuleb kergelt kätte. Kui lehed on riisudes kuivad, siis tasub neid kompostihunnikus veidi niisutada, et mikroorganismid tööle saaksid hakata. Komposteerimisprotsessi kiirendab, kui lehed muruniidukiga üle sõites purustada. Sellisena võib need ka murule väetiseks jätta, sest lagunevad kiiresti. Samas vahtra- ja tammelehed kõdunevad aeglaselt ja need võiks kohe komposti viia.

  • Lehed rikuvad muru, sest külmunud lehekihi alla võivad tekkida kevadeks hallituslaigud.

Lehtede riisumine on töömahukas, eriti kui on suur aed, kus palju põõsaid ja puid. Foto: Davide Ragusa / Unsplash

Leheriisumise vastu:

Lehtede riisumine on töömahukas, eriti kui on suur aed, kus palju põõsaid ja puid. Seal võib puhtaks teha murualad ja jätta lehed külmakaitseks püsikutele ja puude alla, kus muru ei kasva. Kui kõiki lehti ei jõua sügisel ära riisuda, siis võib tööd jätkata ka kevadel peale lume sulamist.
Lehed suurendavad looduslikku mitmekesisust. Neis talvituvad taimedele kasulikud mikroorganismid, siilid, putukad jt.
Muru ja puid pole vaja kevadel väetada, sest need on langenud lehtedest saanud kätte vajalikud toitained. Väga kasulikud on lepalehed, milles on palju lämmastikku.