Südamekujuliste lehtedega ripptaim nõelköis on väga lihtsasti hooldatav taim, mida on peaaegu võimatu välja suretada. Foto: Luisella Planeta Leoni / Pixabay
Kodu ja Aed
28. detsember 2022, 10:14

Saage tuttavaks! Supertaimed, mis teevad toaõhuga imesid

Eriti talveperioodil, mil veedame suurema osa ajast siseruumides, hingame eneselegi teadmata sisse õhku, mis pole kõige tervislikum. Siinkohal tulevadki appi taimed, mis kasutavad süsihappegaasi, et toota meile vajalikku hapnikku!

Korteriõhk on sügistalvel kütmise tõttu üldiselt ebatervislikult kuiv. See muudab
kuivaks ka silmad ja nina limaskestad, mistõttu on talv paljude jaoks ebameeldivaim aastaaeg. Tavaliselt tõstavad kõik toataimed veidi õhuniiskust, kuid väga kuivadesse ruumidesse võiks valida teadlikult taimed, mis eriti efektiivselt kuivast õhust võitu saavad.

Võimekad niisutajad
Väga tõhus õhuniisutaja on lopsakas tõlvlehik, mis tõstab keskmise suurusega ruumi õhuniiskust isegi 5% võrra. Hästi niisutavad toaõhku ka vahelduvalehine lõikhein, papüürus-lõikheinbeetlipalmnefroleep sõnajalg ja tups-rohtliilia. Kuna põhilised õhufiltreerijad on taimede juured, annab see pikalt õieilu pakkuvatele orhideedele lisaväärtuse. Õhu puhastamise eesmärgil on müügil ka spetsiaalseid juurtele õhu juurdepääsu tagavate avadega potte, et taimede õhku puhastavat potentsiaali maksimaalselt ära kasutada.

Super head õhupuhastajad
Mõned taimed suudavad kahjutuks muuta ka õhus lenduvad mürgised ühendid, mis tihti märkamatult ja meie teadmata mööblisse, kardinatesse, seintesse, tapeeti ja vaipa on imendunud. Seega võiks tiheda liiklusega tänava ääres asuvas kodus või suitsustes ruumides kasvatada bensoe viigipuud, tups-rohtliiliat, aaloed, filodendronit ja draakonipuud, kuna need taimed filtreerivad edukalt õhus lenduvaid ja toas olevatesse objektidesse imendunud kahjulikke ühendeid.

Edasi lugemiseks: