Halloweeni-ämblik toorjuustust Foto: Eigo Alvik
Toiduuudised
28. oktoober 2023, 10:37

Artikkel ilmus esmakordselt 31.10.2019

10 LIHTSAT TOITU HALLOWEEN’IKS: kata endale vähese vaevaga ja soodsalt veidi erilisem laud (2)

Jaa, ma teame, teame – see pole ikka veel meie püha, aga kui on ettekääne natukene lõbusamalt ent tunda, siis miks ka mitte? Valisime mõned retseptid, mida annab halloweenilikeks nimetada. Näiteks verivorstiga road – ideaalne ju? Või siis kõrvits – kõik need laternad tuleks ka ära süüa! 

Klikka retseptil: Halloweeni-ämblik toorjuustust 

Halloweeni-ämblik toorjuustust Foto: Eigo Alvik

Vahetult enne meile omast ja vaikset hingedepäeva mõtisklusi ergutab kärarikas halloween selle nädala keskel pingeid hoopis välja elama. Laseme siis fantaasiaküllaste toitude, kostüümide ja dekoratsioonidega lapsemeelsuse valla, tunnetades samas elu ja surma eksistentsi meie ümber. Täiskasvanutele sobilik veinikõrvane toorjuustust ämblik sobib selleks suurepäraselt.

Klikka retseptile: Nõiasüda 

Nõiasüda Foto: PantherMedia/Scanpix

Ehk tegelikult liharoog lillkapsaga. Väga lihtne valmistada, maitsev ka. 

Klikka retseptil: Kartuli-kaalika-verivorstivorm 

Kartuli-kaalika-verivorstivorm Foto: Jaan Heinmaa

Verivorstid on peidetud vormi kaalika- ja kartulikihtide vahele. Vormi võib valmistada ka ainult kartuli ja kaalikaga ning vorstid panna 15–20 minutit enne roa valmimist lihtsalt peale küpsema.

Klikka retseptil: Verivorstisalat 

Verivorstisalat Foto: Toidutare

Võid salatit ka kihiliselt serveerida – pane kaussi kõige alla kartulid, seejärel tomatid, sibulad, peedilehed ja verivorstid. Peale kalla salatikaste ning serveeri Kreeka pähklite ning granaatõunaseemnetega.

Klikka retseptil: Verivorsti-peekoni suupisted 

Verivorsti-peekoni suupisted Foto: Jaan Heinmaa

Verivorsti võib ampsata ka suupistena. Moosi asemel võib suupistesse panna hoopis muud, näiteks kangi suitsujuustu või hapukapsast.

Klikka retseptil: Kõrvitsa ja valge šokolaadi koorekaramell ehk fudge 

Kõrvitsa ja valge šokolaadi koorekaramell ehk fudge Foto: Jaan Heinmaa

Fudge on koorest ja suhkrust keedetud pehme suussulav karamell. Õige magus dessert, millest piisab ka ühest väikesest ampsust, et oma magusaisu rahuldada. Mahe kõrvits ja valge šokolaad muudavad selle hõrgutise meeldivalt kreemjaks ning sobivad suurepäraselt kokku.

Klikka retseptil: Muinasjutt rasvavaesest lasanjest 

Muinasjutt rasvavaesest lasanjest Foto: Martin Ahven

Lasanje ja rasvavaene – ei, me pole hulluks läinud. Üks õige lasanje on ju kaloritest küllastunud. Ent neid saab nutikate nippidega maha koorida, samal ajal maitse arvel koonerdamata. Imehea kiiresti valmiv  roog, kui korraga on vaja suurem hulk pirtsakaid (laste)suid ära sööta. Kui soovid veel kergemat varianti, asenda kanasink seentega.

Klikka retseptil: Kõrvitsa-kitsejuustupirukas 

Kõrvitsa-kitsejuustupirukas Foto: Jaan Heinmaa

Mee ja Vahemere ürtidega maitsestatud porru-kõrvitsahautisesse sobib pisut mõrkjat kitsejuustu väga hästi. Seda on siin just parasjagu, nii et pirukat söövad nii kitsejuustu nautijad kui sellest eemalehoidjad. Paku kõrvale lihapalle või praelõike ja sidrunimahlaga maitsestatud värsket rohelist salatit.

Klikka retseptil: Maitsestatud ahjukõrvitsaviilud 

Maitsestatud ahjukõrvitsaviilud Foto: Seljamaa fotostuudio

Mee ja kaneeliga ahjukõrvitsad sobivad hästi soolase juurde lisandiks. Päris omaette roa saab, kui kõrvitsaviile ahjus koos küüslaugu, salvei ja peekoniga küpsetada ning riivitud parmesani peale raputada. Kui aga ahjukõrvitsale marinaad peale teha, on laual lahe lisand eel- ja põhiroa juurde.

Klikka retseptil: Õunapommid kuivatatud jõhvikate ja speltajahuga 

Õunapommid kuivatatud jõhvikate ja speltajahuga Foto: Tuuli Mathisen

Sügishooaega sobivad pontsakad õunapommid ideaalselt – selline korralikult suur taldrikutäis, kus krõbeda taina sisse on peitnud end mahlane ja magushapukas õun koos küllusliku pähkli-rosinatäidisega.