Inga LungeFoto: Robin Roots
Inimesed
4. november 2019, 11:02

Inga Lunge: vaid disainielemendina laval viibida on näitleja jaoks keeruline ülesanne (4)

Disain on näitleja ja muusik Inga Lunge, keda näeb veel mõnda aega etendusel “Püksid maha!”, jaoks see, kui keegi on pannud tükikese oma hinge läbi loomingu millegi kujundamisse.  Hea disain on tema sõnul mugav, omanäoline ja mis peaasi – südamega tehtud. 

Disaini kannab Inga päris palju. “Mul on välja kujunenud hea koostöö Margit Salkiga, kelle riideid erinevatel üritustel ja pildistamistel julgelt kannan. Ta teab enamasti juba ette, mis mulle sobida võib ja see on minu jaoks juba rohkem kui pool võitu. Presidendi vastuvõtu jaoks tehtud hall kleit on kindlasti üks minu lemmikutest.” 

Lisaks meeldivad nii Inga meesperele kui ka talle endale UnclePaul jalanõud, ka neid on koju kogunenud suurem kollektsioon.

Samuti on Inga väga suur Pehmö austaja. “Soovin, et kunagi kui maakodu ehitamisfaasist sisustamiseni jõuan, siis oleksid suurem osa pinkidest just selle märgi omad. Kui Pehmöl ilmus valikusse soe kollane värv, siis ma muidugi ei pannud kiusatusele vastu ja ostsin selle kiiremas korras meie vastvalminud sauna.”

5 ägedamat disainieset, mis sul kodus on?

Suur savist kruus, mille tegi mulle minu poeg kui ta oli umbes kuue aastane. 

Maanus Mikkeli keraamiline kell.

Minu enda välja mõeldud ja puutöömeistri poolt teostatud rööbastel liikuvad raamaturiiulid.

Sisekujundaja Taisi Kadariku abil kujundatud köök.

Ja kindlasti kõige vägevama diaineri poolt kujundatud loodus, mis meie Karlova kodu akendest just meie jaoks kõige hubasema suudab kujundada. 

 Sinu viimane disaini, arhitektuuri või kunstielamus.

Kuna naudin ja väärtustan hetki, mida saan veeta vee peal - siis kindlasti Luunja sadam. Seal on kõik veel arenemisjärgus - aga see, mis tehtud on suurepärane. Mugavus ja ilu käsikäes. Samuti olen võlutud Eesti käsitöölantide ilust "Wild lures" ja "Viirastus". Mulle meeldib, et ka kalapüügil võib oma landikasti täiendada kodumaise ja kvaliteetse Eesti disainiga. 

Millise probleemi võiks disaini abil maailmas lahendada?

Probleemid on meis endis - kui õpiksime tundma loodust ja iseend, elama harmoonias ja rahus, siis porbleeme ju polekski. Lahendused on kogu aeg olemas.  Aktiivsusmonitori kõrvale võiks keegi leiutada sellise monitor, mis annaks märku kas oled iseendaga tegelenud ja millal viimati, mis mured on lahendamata, kas sa saad aru millal ja miks kuidagi reageerid? See kõik kujundada kauniks ja ihaldusväärseks. Siis võiks sellest kasu olla küll. 

MIlline seos on sinu arvates teatrikunstil ja disainil?

Igal kunstil on see seos olemas. Nii kui inimene midagi loob, puutub see varem või hiljem disaniga kokku - luulekogud, heliplaadid, teatrikunstis niisamuti. Iseasi kui suurt rõhku sellele pannakse. Mulle on väga meeldinud lavastused mis ka visuaalselt kõnetavad. 

Kas lavastaja on omamoodi teatridisainer ja miks?

Nii ja naa. Oleneb lavastajast. Suurem roll on visuaalses plaanis kunstnikul. Heal juhul muidugi lavastaja ja kunstniku koostööl. Visuaalselt on minu jaoks köitvad olnud teiste kutuuride teatrid. Näiteks Iraan ja Jaapan. Juhuslikust on vähem, tähendusi rohkem. 

Eestis olen nautinud eksperimente kui kunstnikuks on võetud keegi teatriväline  - näiteks Arhitektuuribüroo Kadarik Tüür. Samuti on alati huvitav vaadata Ene-Liis Semperi loomingut.

Kas näitleja võib olla laval disainielement?

See võib nii olla ja ei pruugi. Oleneb lavastusest ja selle eesmärgist, lavastajast ja sellest kuidas ta sõnumit soovib edastada. Vaid disainielemendina laval olla on näitleja jaoks kindlasti ütlemata keeruline ülesanne, lihtsam on kasutada dekoratsiooni. Näitleja tunneb end rohkem elus kui ka talle on jäetud ruum oma loomingu avaldamiseks.