Must toitFoto: Siim Vahur
Uudised
7. november 2019, 10:59

Peakokk Maru Metspalu: musta toidu näol on tegemist seiklusliku väljakutsega (3)

Novembris esmakordselt Eestis toimuvast Black Food Festivalist võtavad paljude teiste toidupakkujate kõrval osa ka mitmed kodumaised tippkokad. Spetsiaalselt ürituseks valmivaid musti gurmeeroogi pakuvad Orm Oja ja Maru Metspalu, ülipõnevaid fermenteeritud toite toob festivalile Silver Saa.
Must toit Foto: Siim Vahur



Hiljuti avatud veganrestorani Tru Kitchen asutaja ja peakoka Maru Metspalu sõnul on tegemist seiklusliku väljakutsega. “Otsustasime festivalil osaleda, kuna mõte mustast toidust võlus meid hetkega ning tekkis vastupandamatu soov söega mängida,” muigab Metspalu. “Oleme restoranis varem kasutanud juba musti läätsesid ja ube, nüüd mängime ka mustade seentega.” Tru Kitcheni festivalil pakutavad toidud sisaldavad lisaks ka näiteks musta riisi, baklažaani, lagritsat ja Küps pagarikoja poolt spetsiaalselt valmivat musta leiba.

Palju kiidusõnu ja tunnustust pälvinud restoran NOA lööb üritusel üles pop-upi, kus huvilised saavad maitsta NOA Chef’s Halli menüüst pärinevaid mustaks värvunud gurmeetoite. Peakokk Orm Oja sõnul on koostisosadena kasutusel näiteks sütel röstitud porru, trühvlikreem ja oliivimoos.

Festivali kahel laval toimub festivalipäeva jooksul nii meelelahutusliku kui hariva sisuga programm, kus ühe esinejana astub publiku ette restorani Ore peakokk Silver Saa. Tunnustatud toidumeister räägib nii tulevikutoidust kui ka fermenteerimise ülipõnevatest katsetustest, soovijad võivad maitsta omapäraseid fermenteeritud toite nagu näiteks musta mürkli miso või musti hapendatud puravikke. Osaleda saab ka fermenteerimise töötoas, mille viib läbi Liis Tuulberg (Metsik Toit).