Ära võta kõiki elektritöid kodus ise ette. Foto: Louis Hansel / Unsplash
Remont ja Ehitus
14. oktoober 2020, 13:34

Spetsialist selgitab: kas tead, milliseid elektritöid tohid kodus ise teha? (11)

Kui elektrit õigesti kasutada, toob see meile palju head ja aitab elu lihtsamaks teha. Kui aga elektriga valesti ümber käia, võivad tagajärjed olla võrdlemisi ohtlikud. Head nõu, mida sa ise kodus teha tohid jagab Ester Ausmees, Eesti Energia jaeäri juht.

Elektritöö on selline tegevus, mille asjatundmatu teostamine võib põhjustada ohtu tegijale endale või ümbritsevale. Vale tegutsemine võib põhjustada elektrilöögi ohtu tööde teostamise ajal või tulekahjuohtu hilisemal kasutamisel. 

Probleemiks võivad saada elektrijuhtmete valed mõõtmed või vale ühendamine, kasutatavate võimsuste ja pingete mittearvestamine, valede kaitseseadmete paigaldamine, oludele mittesobivate elektriseadmete ja – juhtmete valimine, ohutusnõuete mittejärgimine ja palju muud. Seetõttu võivadki suuremaid elektritöid teha vaid selleks koolitatud isikud, kes tunnevad ohte ning oskavad kasutada õigeid töövõtteid.

Elektrik kutsu appi, kui on plaanis:

  • elektriseadme remontimine, kontrollimine, katsetamine ja hooldamine;
  • elektrisüsteemide projekteerimine ja hooldamine;
  • kodumasinate, näiteks ahju või pliidi ühendamine elektrivõrguga;
  • juhtmestiku paigaldamine;
  • avariide kõrvaldamine.

Hooldust lase teha ainult spetsialistil 

Nõukogude ajal pidi iga mees oskama teha kõiki töid, sealhulgas elektritöid. Enesekindlad, aga ebapädevate töövõtetega „elektrikud“ tegutsevad aktiivselt siiani ja tõelistel professionaalidel tuleb nendega pidevalt maid jagada. Kõik pikemaajalise staažiga elektrikud on näinud katsetajate poolt loodud eluohtlikke lahendusi, kus elektrisüsteem on maandatud elamu torustiku külge või on sassi läinud kaablite soonte värvid, mille tagajärjel on pinge sattunud sinna, kus seda kindlasti olla ei tohiks. 

Päris julgesti võib küsida teenuseid pakkuvalt isikult tema kvalifikatsiooni kohta: kas tal on pädevustunnistus või tegutseb ta tunnistust omava isiku juhendamisel. Üks on aga kindel – kui elektrik ei oska pädevusklassi kohta midagi tarka öelda, siis ei tohi teda oma elektrisüsteemile ligi lasta. 

Milliseid töid võin ise teha?

Kodus võib teostada lihtsamaid elektritöid nagu näiteks valgusallikate vahetus ja pistikupesa kinnitamine. Keerulisemaid töid tohib teostada ainult selleks ettenähtud piisava ettevalmistuse ja kogemusega elektrik.

Pea meeles, et kui teed ise lihtsaid elektritöid, lülita enne töö alustamist elekter kilbist välja!