Kaunista kodu klassikaliselt, aga siiski natukene omanäoliselt. Foto: Laura Liinat
Tee ise
13. detsember 2020, 11:24

Pühad pole kaugel: too koju klassikaliselt üllatavad jõulud!

Traditsiooniline valge, punase ja rohelise kooslus võib olla talumatult etteaimatav, tuues meelde ehk liiga palju mälestusi aastakümnete tagant. Aga! Kasutades rohelist ja punast valge aktsendina, tekib koju pühade- meeleolu, mis on turvaline, kuid täis mängulusti.

Sarvede haardes

Kui kõhkled, miks panna taldrikutele kohasildid, kui laua taga istub käputäis tuttavaid inimesi, võta õppust nüüdisaegsest vanasõnast: «Parem sarvede vahel kui kahevahel!» Nali naljaks, aga nimesildid võtavad külalistelt siiski maha kohmetust ja pinget. Jõuludele kohaselt aseta silt nimega mänguhirvede, -kitsede ja -põtrade sarvede vahele!

Foto: Laura Liinat

Jumalik sööming

Eestlaste pühadetraditsioonid kulgevad ikka söömise taktis. Külluslik toidulaud võib mõjuda niivõrd jumalikult, et pole üldse vale, kui taldriku ümber luua lausa aupaiste! 

Vaja läheb:

  • trikoopaela
  • pesulõksu
  • niiti
  • nõela
  • kääre
  • kaunistusi

Punu taldrikukaunistust nii:

1. Lõika trikoopaelast paraja pikkusega ribad.

2. Tee ribadest punutis, kasutades ka näiteks nelja ja viit paela. Fikseerides algusots pesulõksuga, punu paelad kokku.

3. Õmble punutise otsad kokku nii, et saad lapiku ringi.

4. Kinnita ühenduskohale kaunistusi: rohelisi oksi, lehti, punaseid marju vms.

Foto: Laura Liinat

Tordikuller

Iga lapsevanem teab, kui tähtis on see, et asjadel on oma koht. Mänguasju täis söögilaud ei ole kindlasti see, mida tahaks näha, eriti pidupäevadel. Või siiski?! 

Mänguauto kastile asetatud tort võib aidata välja just siis, kui sul pole sobilikku koogialust. Väikestel on sellest kindlasti palju lusti! Täiskasvanutele mõjub ratastel kohale veeretatud toit humoorikalt tuttavana nii mõnestki argiõhtust!

Foto: Laura Liinat

Hõrkõrn menüü

Koduse peo puhul lauale seatud menüü võib näida kentsakas, aga ei, sel on oma mõte! Et pidada vastu jõuluõhtusöögi kõik käigud, on hea teada, mis veel ees ootamas on.

Selleks et mitte hõivata liiga palju ruumi laual, mis on lookas marineeritud kõrvitsa ja seene kaussidest, süldist ja pasteedist, meisterda püstine menüü. Salvrätikuhoidjasse poetatud pildiraamiklaasile kirjutatud read mõjuvad laual õrnalt ega tekita sööjate vahele barjääre.

Kui sa pole kalligraafias tugev, prindi sobivas kirjastiilis read paberile, aseta paber klaasi alla ja maali tähed selle järgi kriidimarkeriga klaasile.

Foto: Laura Liinat

Vankumatu kuusejalg

Kuigi Eesti kaubanduses tundub asju olevat rohkem kui küll, on teinekord võimatu leida midagi soovikohast, näiteks kui otsid õiget jalga plastkuusele. Õnneks on võimalik asja parandada kodus leiduvaga. Põhjast kividega kindlustatud plekkämber on ehk just see, mida otsinud oled – stiilne, taskukohane ja kindel! Miks mitte sellisesse kunstpuu sättida!

Purkipistetud emotsioonid

Aegade jooksul on klaasanumaisse pandud erinevat kraami, nii kõhutäie kui ka kunsti nimel. Sellist klassikat ei tasu unustada ka jõululaual!  Hoidise- või maitseainepurk on hea abimees kandmaks endas nii tuulega murdunud okaspuuoksi, mis saavad õhtu hakkama ka veeta, kui ka pilte möödunud talvedest. Vali just sellised fotod, kus domineerivad taas valged, rohelised ja punased toonid!

Kui mahub, võid purgid ka üksteise sisse asetada. Nii saad piltide ja metsaleidudega kokku panna ka vett vajavad taimed.

Foto: Laura Liinat

Igavesti kasutatavad kõrred

Elu teeb huvitavaid keerdkäike. Samal ajal, kui võidukäiku teevad pilliroost joogikõrred, on aus väärikalt ära kasutada ka alles jäänud paber- ja plastkõrred.

Vaja läheb:

  • kõrsi
  • lõnga 
  • nõela
  • kääre

Meisterda kõrtest kaunistusi nii:

1. Lõika kõrtest 12 võrdse pikkusega juppi.

2. Aja lõng läbi kõrte nii, et tekiks neli komplekti kahest üksteise järel asetse- vast kõrrest.

3. Seo komplektid kokku alt ja ülevalt. Pinguta lõnga nii, et komplektis olevate kõrte kokkupuutuvad kohad painduksid väljapoole ja moodustaksid rombi.

4. Ühenda neli kõrt ruuduks. Kinnita need ümber rombi horisontaalse kesktelje.

5. Seo ühte tippu riputuseks lõngajupp. Võid teha selliselt ka kettkaunistuse.

Veidi värskemad elektriküünlad

Detsembris aknalaudadele ilmuvad tuled annavad märku jõuluootusest. Et need elektrilised küünlad ei tunduks liiga plassid, kaunista neid elegantse pärjaga.

Vaja läheb:

  • tugevat või mitmekordset traati (sobib ka traatriidepuu)
  • rohelisi (kunst)oksi
  • kääre

Punu pärga nii:

1. Punu traat okstega kokku, nii et see hakkaks vormi hoidma. Jäta otstesse tühjad traadiotsad.

2. Painuta oksad ringiks, jättes otste vahele ruumi küünalde mahutamiseks.

3. Kui küünalde alus on alt avatud, painuta otsad sinna alla. Teine võimalus on teha küünlaaluse servadesse pisikesed augud, millesse torgata konksust pärjaotsad.

4. Kui pärjaga küünlaalus hakkab kummuli kukkuma, liimi või kinnita küünalde alla raskuseks kiviplaat või muu sile ja raske ese.

Foto: Laura Liinat