Meisterda kelmikad hambaharjahoidikud.Foto: Laura Liinat
Uudised
22. november 2019, 07:00

Põnevaid fakte hambapesust, mida sa enne ei teadnud

Need hambaharjahoidjad on head mitmel põhjusel. Esiteks annavad need hambaharjadest ülevaate kiiresti, nii et leiad enda oma ruttu üles, ja teiseks on eraldi reastatud puhastajad ka hügieenilisemad, hoides harjaseid teistega põrkumast.

1. Sõbrad, kes ärgitavad pesule. Kui hambapesu uudsus raugeb, on vaja leida nippe, mis süstiksid pere noorimatesse värsket harjamisindu. Ehk aitab, kui haarata hari mängulooma seest! Nii on sõber alati kraanikausi serval oota- mas ja viskab pilgu peale, kas hambad saavad ikka hoolsasti küüritud.

Aega kulub 2 minutit

Vaja läheb:

  • mängulooma
  • puuri

Valmista hambaharjahoidjat nii:

1. Leia tasakaalukoht. Aseta mänguloom alusele ja otsi selle seljal keskkoht, millele asetatud raskus ei viiks looma tasakaalust välja.

2. Uurista auk. Puuri mängulooma kehast läbi auk, mis oleks piisavalt suur hambaharja sisse torkamiseks.

Tore hambaharjahoidik aitab laste jaoks hambapesu huvitavaks teha. Foto: Laura Liinat

Põnevamaid fakte hambapesust:

  • 1920. – 1930. aastail oli hammaste eest hoolitsemine Eestis veel haruldane. Peamiselt tähendas see nende veega loputamist, puutikuga hambavahede surkimist ja mõnel pool ka saunas käega nühkimist.
  • 20. sajandi algusest on teada, et Väike - Maarjas loputati mõnes peres hambaid söögikordade järel ja enne magamaminekut soolveega. Kui kirikusse minnes esteetilistel põhjustel hambaid valgemaks püüti küürida, kasutati selleks peamiselt sõrme või riidetükki ning peale pandi söetuhka. Neis peredes, kus oli siiski hari, oli see ühiskasutatav.
  • Vanemad inimesed pidasid hambapesu ka veel 1950. aastail peenutsemiseks ja kadakasaksluseks. (Heiki Pärdi «Eesti argielu: teekond moodsasse maailma»)
  • Paljud põlisrahvad kasutavad hammaste pesemiseks puude, peamiselt tamme- ja neemivõrseid, Indias ka mango-, nakra- ja kookosepuud. Selleks murtakse oks pooleks, harutatakse või näritakse murdunud koht haraliseks ja pehmeks ning harjatakse sellega hambaid.
  • Mitmel pool Aafrikas, Lähis-Idas ja Indias kasutatakse hammaste puhastamiseks spetsiaalset juurt, miswaki-võrset, mis sisaldab rohkelt looduslikku kaariesevastast fluoriidi. Seda kasutati hammaste puhastamiseks Araabias juba 7000 aastat tagasi. Sarnast toodet müüakse ka Eestis. Selle puhul pole tarvis hambapastat kasutada ja harjata võib nii tihti kui tarvis.