Jõulupuu toob kõigile peres rõõmu, eriti, kui see püsib kaua ilus.Foto: Jonathan Borba / Unsplash
Nipid
25. detsember 2022, 11:49

TASUB TEADA: nii püsib sinu jõulupuu kaunis ega aja okkaid!

Tood kuusepuu tuppa, aga tema viskab juba paari nädalaga oma okkad maha. Nii võibki juhtuda, et jõuludest uue aastani kuusk ei püsi, vaid muutub niruks. Siin on head nipid, et kuusepuu peaks jõulud ja aastavahetuse kenasti vastu. 

Väldi väga suuri temperatuurimuutusi

Õues on külm, toas aga soe ning selline temperatuurimuutus kuusele ei meeldi. Enne kui kuuse tuppa tood, hoia seda võimalusel trepikojas, garaažis või mõnes muus ruumis, kus ei ole liiga külm ega liiga soe. 

Vali asukohta hoolikalt

Kuusk ei tohiks toas olla tuuletõmbe käes, ahju ega radiaatori kõrval.

Ka õige saagimine on oluline

Puutüve vettimavat pinda tuleks enne vette asetamist värskendada, saagides tüve otsast 1- 2 cm paksuse ketta. Tüve koor peab kindlasti veeni ulatuma, kuna nii saab kuusepuu paremini vett kätte. Kui lõikekoht on jäänud pikalt kuivale, tuleks värskuse säilitamiseks taas kord tüve otsa lühemaks saagida ja uus vettimav pind tekitada.

Anna kuusele piisavalt juua

Esialgu joob puu kindlasti rohkem, seega ole valmis tihedalt vett lisama. 2,5meetrine puu tarbib esimestel päevadel ligi 1,5 liitrit vett päevas, hiljem 0,5 liitrit päevas. Kuusejala veeanumasse pane soe vesi. Vette võib lisada lõikelilledele mõeldud toitelahust. Soojas või kuiva õhuga toas on kasu ka puu pritsimisest veega. 

Hoolitse oma kuusepuu eest õigesti. Foto: Євгенія Височина / Unsplash.com

Aga kui pistaks kuusepuu hoopiski potti?

See on hea lahendus, kui tahad oma jõulupuud ka hiljem kasvamas näha. 

Pane tähele:

  • Potipuu võiks jõuluajal toas olla mitte kauem kui nädala. Ühe nädalaga ei jõua puu veel temperatuuri soojenemisega end kohandama hakata ja tema talvitumisrežiim ei saa häiritud.

  • Kui puu jõuab toas noored kasvud välja ajada, siis teda enam õue viia ei tohi. Edasi tuleb tema eest hoolitseda nagu iga teise jahedat armastava toataime eest. Uuesti õue võib sellise taime viia alles kevadel pärast öökülmade möödumist.

  • Pane potipuu valgesse ja jahedasse ruumi. Sellises keskkonnas ei hakka puu liiga varakult kasvama ning okkad püsivad kenasti küljes. Kasta puud minimaalselt.

  • Võid panna potipuu aeda, terrassile või rõdule. Kui sa ei taha potti talveks maasse kaevata, mähi poti ümber külma ilma saabudes talvekangas. Kevadel võib selline puu vajada ka varjutuskangast. 

Allikas: Juhanipuukool.ee