Foto: Priit Grepp, Tallinna Kaubamaja
Sisustus
10. detsember 2019, 10:32

Rikkalik sära asendub minimalismiga

Pikka aega jõuludega kaasas käinud rikkalik värviküllane dekoor on asendunud lihtsa minimalismiga. Nii tänavusi kui ka igihaljaid jõulutrende tutvustab K-rauta sisekujundaja Aleksandra Tšufarina.

Minimalismist ajendatud
Selle aasta kõige jõulisem ilming on minimalism, mis igal pool mujal ilmselt ei üllataks, aga jõulumoes paneb nii mõnegi inimese kulmu kergitama. Oleme ju harjunud, et jõulud on fantaasiarikas kullakarva muinasjutt, mida iseloomustavad kirev värvipalett ning mustrite ja vormi­­de küllus.
Minimalism on seni pikalt võidutsenud suundumuste vastand, kus au sees on lihtne dekoor, kergelt metalsed toonid ja roostekarva detailid. Värvidest sobituvad selle suunaga metsaroheline, pruun, bordoopunane, tumesinine ja erinevad halli varjundid. Minimalismiga käivad kaasas kerged klaasist jõuluehted ning valgusmäng, mis paneb lihtsad vormid särama. Erilist tähelepanu pälvivad minimalistliku joonega jõulupärjad.

Foto: Priit Grepp, Tallinna Kaubamaja

Metallist mõjutatud
Kuna Hiina kalendri järgi on tulekul valge metallroti aasta, siis näeb ka jõuludekooris ohtralt valget ja metalli – nii materjalina kui eri toonidena. Samas kuld ja sädelus on vähemalt selleks aastaks unustatud ning asendunud mati või õrnaläikelise vasekumaga, mida kombineeritakse hõbeda ja valgega. Valge pidulik kuusk vasevärvi ja hõbedaste jõulumunadega on selle stiili klassikaline näide. Roostekarva trend on jõudnud ka jõuluehetesse, pakkudes mõnusat soojust: kerge roosteläige võib olla nii kuusekaunistustel ka kui küünaldel ja lille­vaasidel.

Loodusest puudutatud
Naturaalne suund sisekujunduses on võidutsenud juba ammu ning üha enam tõstab see pead ka jõulumoes. Väljendub see mitmel moel: ühelt poolt kasutatakse naturaalseid materjale, näiteks töötlema­­ta puitu, aga teisalt eelistatakse kunstkuuske, just väiksema loodussaastelise jälje tõttu. Kes aga peab liigseks nii metsast kuuse toomist kui ka kunstpuu soetamist, võib ehitada jõulupuu ise näiteks valgusketist, kaminapuudest või raamatutest. Igal juhul kätkeb see stiil hõbevalget värvigammat, naturaalseid käbisid ja härmas oksi.

Foto: Priit Grepp, Tallinna Kaubamaja

Oma juuri otsivad
Vanaaegsed klaasist jõuluehted, mis olid moes meie emade ja vanaemade noorpõlves, on juba mitu aastat trendikad. Tegelikult polegi oluline, kas tegu on ime läbi säilinud eestiaegsete ehete, nostalgiat tekitavate nõukaaegsete näärikaunistuste või tänapäevaste koopiatega, tähtis on emotsioon, mis klaasist jõuluvana või lumememmefiguuriga kaasas käib. Austusavaldusena mõjuv väärikus sobib klassikalise jõulustiiliga, mille osaks on päriselt lõhnav kuusepuu ja päris kuuseküünlad.

Isetegevuslikud
Jõuluaegne isetegemine on meie inimestele ajatult omane olnud, aga praegu näeb seda üha rohkem ka seal kultuuriruumis, kus tegijatele pole käsitööoskust rinnapiimaga kaasa antud. Eesti inimene teab hästi, kuidas valmib kuuse- või ­männiokstest pärg, mis kaunistatakse ­käbide ja punaste pohlamarjadega. Muidugi võib ka lihtsalt oksad õuest tuppa tuua ja ehtida pidulaud enda tehtud seadega.
Loomulikult tähendab isetegemine ka glasuuritud piparkooke, nelgiga pikitud apelsine, ise õmmeldud diivanipatju või ise kootud jõulusokke, ise heegeldatud kuuseehteid.
Kui ükski neist stiilidest ei kõneta, ei maksa kurvastada, sest moes on ka skandinaavialik helgus, rustikaalsus, kantrimõjutused ja loomulikult jõuluklassika. Trendidest tähtsam on valida üks suund ja sellele kindlaks jääda, sest stiilide kuhjamine pole kunagi moes. Nipet-näpet kombineerida mõistagi võib, aga liiale minna ei maksa. Ja loomulikult ei tasu piirduda ühe toaga – jõulud peaksid algama juba aiast, fassaadilt, ustelt-akendelt ning jätkuma elutoas, köögis ja ma­ga­mistubades.