Foto: Priit Grepp
Kodu ja Aed
1. detsember 2019, 10:58

Kaunis tervistus uksel: stiilsed pärjad otse loodusest

Eestiski koguvad aina enam populaarsust kaunid uksepärjad. Siin kaks ideed, millega oma koduust kaunistada.

Männimetsa ilu

Vaja on: männiokkaid, PVA-liimi (või spreiliimi, mida on mugavam kasutada), käsitööpoest soetatud pärjaalust (võib asendada ka sarapuu- või pajuokstest punutud alusega).

1. Foto: Priit Grepp

Töö käik:
Männiokkad segatakse portsukaupa liimiga kokku (liiga paksu liimi võib enne veega veidi lahjendada) ja kergelt kinni vajutades pannakse pärjaalusele.

2. Foto: Priit Grepp
3. Foto: Priit Grepp

Jälgida tuleb, et tulemus liiga „korralik“ ei oleks, vaid jätaks sasitud ja loomuliku mulje. Okaste peal olevat valget liimikihti pole vaja kiirustada kuivatama, sest PVA-liim muutub kuivades läbipaistvaks.

Mõistlik on toimetada kihthaaval: esmalt panna alusele esimene, õhem kiht, lasta sel kuivada ning seejärel teine kiht. Nii saab tulemus tugevam ja täiuslikum. Hõredamaks jäänud kohti ja külgi saab hiljem täiendada. Kui okkad kõik paigas, jätta töö üheks ööks kuivama.

4. Foto: Priit Grepp
5. Foto: Priit Grepp

Kuivanud pärg kaunistada vastavalt maitsele. Pärga võib täiendada männikäbidega, kaneelikoorega, jõulukuulikestega. Minimalistlikuma suuna pooldajad võivad kasutada üksnes kunstlund, mida samuti käsitööpoodides ja aianduskeskustes müüakse. Seda on mitmes fraktsioonis, ent peenem jääb loomulikum. Pärg kaetakse liimi või spreiliimiga, seejärel puistatakse peale kunstlumi. Mulje peab jääma kerge ja õhuline, nagu oleks sellele sadanud esimene lumi.

6. Foto: Priit Grepp

Valmis jõulupärjale võib riputamiseks paela kinnitada. Marek Jakobi sõnul on praegu nii sisekujunduses kui floristikas trendivärviks samblaroheline. Et tulemus liiga tagasihoidlik ei jääks, võib rohelisele kontrastiks valget panna.

NB! PVA on vesilahustuv! Kui uks, millele tahate jõulupärja riputada, on ilmaolude meelevallas, siis tasuks kasutada veekindlat liimi.

Uksele riputatud pärg. Foto: Priit Grepp

.

Naturaalne luksus

Vaja on: puuvillaoksi, kullatud eukalüptioksi (soovi korral kuuse- või männioksi vms), peenikest sidumistraati, ­oksakääre, lõiketange, traatalust (võib asendada vitsast keeratud alusega).

1. Foto: Priit Grepp

Töö käik:
Puuvillaoksad lõigata juppideks, nii et igale jupile jääks kaks pallikest.

2. Foto: Priit Grepp

Kinnitamiseks mõeldud traat lõigata 10–15 cm pikkusteks juppideks.

3. Foto: Priit Grepp

Siis alustada puuvillaokste kinnitamist. Esimene oksake kinnitada ühe traadiga paari keeru abil aluse külge ning järgmine esimesest allapoole sama traadi otsakeste külge.

4. Foto: Priit Grepp
5. Foto: Priit Grepp

Seejärel kinnitada oksakese alumine osa teise traadijupiga raami külge. Jätkata samal moel (ülemine ots eelmise oksa alumise traadi külge ja alumine ots raami külge), kuni ring täis.

6. Foto: Priit Grepp

Vajadusel võiks hõredamaid ja proportsioonist väljas kohti täiendada.

Järgmine etapp on eukalüptiokste lisamine. Selleks lõigata need 10–15 cm pikkusteks juppideks ning torgata puuvillaoksakeste vahel olevatesse tühikutesse.

7. Foto: Priit Grepp
8. Foto: Priit Grepp

Kinnitada traadiga. Jälgida liikumissuunda, et tulemus saaks ühtlane, mitte kaootiline. Kui see tehtud, saab traadist teha riputuskonksu.

9. Foto: Priit Grepp
10. Foto: Priit Grepp

Lõpuks lõigata ära kõik lahtised traadiotsad ja sissepoole turritavad oksaotsad. Tulemus peab jääma seestpoolt sümmeetriline.

Valmis pärg. Foto: Priit Grepp