Kui ülejäänud kodu sead jõulumeeleolusse, siis ära unusta kaminasimssi. Foto: NeONBRAND / Unsplash.com
Nipid
3. detsember 2019, 21:00

Kodu jõuluehtesse: 14 sammu, kuidas kaunistada kaminasimssi

Talvisel perioodil on loomulik, et aukohale tõusevad taas ahjud ja kaminad. Et mitte lasta neil nukralt särada vaid toasoojendaja rollis, tasuks tuua need esile ka sisustuselemendina. Rippuvatest sokkidest kaunite vanikuteni – käi hoolikalt läbi kõik sammud, et juhatada ahi sobivasse pühademeeleollu.

Tee ettevalmistusi

Visualiseeri mõttes vaadet. Pea meeles, et kamin on sageli ruumi keskpunkt. Seega otsusta ka, kas soovid, et see oleks vaevu muust toast eristuv või vastupidi, millelt ei suuda pilku pöörata.

Puhasta ja korrasta. Eemalda kaminast nõgi ja tuhk ning pese puhtaks servad ja pealne. Pühi esiselt kokku puupuru ja muu sodi. Küüri puhtaks ka ahjuuks ja –roobid.

Kaitse oma kaminat. Kui vajalik, ehita kaminasimsi peale seda kaitsev alus või raam. Nii saad lüüa sellesse naelu asjade ülesriputamiseks, ilma et lõhuksid sellega küttekollet. Aluse asemel võid kasutada ka simsile toetuvad nagisid ja konkse.

Vali kaunistused

Jõulusokid. Riputa sukad kolde kohale, kuid vaata, et neile ei saaks lennata peale tulesädemeid. Saad peita koledaid konkse näiteks lõngast tutikestega. Personaliseeri sokke pereliikmete nimede või nimetähtedega.

Kuusevanik. Hoia haljad oksad toas pikalt veeta värsked. Selleks täida ämber toasooja veega. Lõika noaga okste jämedamasse otstesse diagonaalsed sälgud ja haamerda oksa lõigatud otsa õrnalt väikese haamriga. Pane oksad vette paariks tunniks, nii et sälgukohad saaksid ka kaetud. Värsked oksad peaksid sedasi toas püsima umbes kaks nädalat.

Pärg. Kamina kohale, korstnajala keskele asetatud pärg toob kogu fookuse endale. Võid pärga piserdada niiskusthoidva ainega, et takistada okste kuivamist.

Nipsasjad. Pereliikviaks olevad ornamendid ja miniatuursed külakesed – kõik see väärib esile toomist ja tähelepanu. Säti neid simsile loominguliselt, keskele või sümmeetriliselt. Väldi liigseid lisandeid, et vaadet mitte ülekoormata.

Küünlad ja tulukesed. Kobaras küünlad või jõulutuledega kett valgustavad just parasjagu kaminapealset. Hoia elav tuli vaid eemal rohelistest osktest, tekstiilidest ja teistest süttivatest objektidest.

Paiguta

Võta snitti kaminast. Iga kaunistuselementi valides mõtle läbi, kuidas see sobitub su kamina kuju ja kõrgusega.

Hoia asjad tasakaalus. Kujundust luues jälgi ka kamina stiili, et kaunistused sellega sobiks. Simsipealne ei pea olema sümmeetriline, kuid peaks olema tasakaalus – nii elemendid omavahel kui kooskõlas alusega.

Vaata kaugusest. Astu samm kaminast eemale ja vaata tähelepanelikult, kuidas asjad kokku sobituvad. Liigu ruumis ka neisse kohtadesse (diivanile, laua taha vms), kust avaneb tavaliselt vaade kaminale. Vajadusel tee ümberkorraldusi.

Hinda tuleohutust. Vaata hoolikalt, et kaminasse tuld tehes ei saaks süttida ükski kaunistus. Eemalda need, mis ahjusuule liiga lähedal.

Tea, mis on hea täiendus. Iga dekoratsioon peab olema väljapaistev ka iseseisvalt.

Ära kuhja üle. Pea meeles, rohkem on vähem.

Allikas: Martha Stewart