Rahuliku ja sõnakuuleliku looma puhul eelista kukla tagant kinnitatavaid trakse.Foto: Jon Koop / Unsplash
Lemmikloom
12. mai 2020, 13:08

Ekspert soovitab: kuidas neljajalgsele sõbrale jalutustrakse valida?

Neljajalgse sõbraga jalutamisel on kaks aspekti: ühest küljest peab teda kontrolli all hoidma, teisest küljest on tähtis tagada looma liikumisvabadus ja mugavus. Selleks et mõlemat eesmärki täita, tuleks valida vastavad jalutustraksid. Kuna valik on suur, siis on sageli raske otsustada, milliseid trakse valida ja mida nende kasutamise juures jälgida. Olulisematest pidepunktidest annab ülevaate KIKA Eesti juht Ksenia German.

Enne trakside ostmist
Enne poodi suundumist tee kodus ära eeltöö ning selgita välja koera kaela- ja rinnaümbermõõt. Selleks mõõda kõigepealt rindkere kõige laiemast osast (ehk enamiku koerte puhul abaluude tagant). Mõõtmisel jälgi, et mõõdulint jookseks kindlalt ümber, kuid poleks liiga pingul. Vajadusel palu keegi appi, kes koera paigal aitaks hoida. Kaela puhul aga tuleb mõõta kõige peenemast kohast. Lisaks ümbermõõtudele on oluline ka koera kaal. 

Enne poodi suundumist tee kodus ära eeltöö ning selgita välja koera kaela- ja rinnaümbermõõt. Foto: Leonides Ruvalcabar / Unsplash

Trakside ostmisel pööra tähelepanu veel järgmistele punktidele:

  • Veendu, et valid traksid vastavalt nende funktsioonile. Kõik traksid pole mõeldud jalutamiseks, kuigi enamasti neid just selleks kasutatakse. Näiteks on olemas spetsiaalsed traksid haigetele või liikumisraskustega koertele, mis peaksid olema paigaldatud väga individuaalselt vastavalt lemmiku omadustele. Samuti on olemas sporditraksid, mis on kergemad ja ilma metallist klambriteta. Autosõiduks tasub koerale valida avariitestid läbinud turvatraksid, mis on vastupidavamad ja ei tekita õnnetuse korral loomale lisavigastusi.
  • Rahuliku ja sõnakuuleliku looma puhul eelista kukla tagant kinnitatavaid trakse. Loom harjub nendega kergemini ja tunneb end mugavamalt.
  • Eest kinnitatavad traksid annavad looma üle parema kontrolli. Rahutu isendi puhul aitab see teda tagasi hoida ja pikemas perspektiivis ka käitumist muuta.
  • Pööra tähelepanu materjalile. Enamik trakse on valmistatud nailonist, muust sünteetilisest kangast või polsterdatud nahast. Nailonist rakmed on märja ilmaga paremad, kuiva ilmaga sobib ka nahk. Polsterdatud rakmed on pisut kallimad, kuid püsivad see-eest kindlalt paigal. Kasutamise ajal jälgi rihma ja rakmete puhul ka nende kulumisastet!
  • Trakside välimus ja disain ei tohiks olla tähtsam kui nende funktsionaalsus, kuid muude parameetrite sobivusel tasuks ka sellele mõelda. Värvilised rakmed on igas keskkonnas nähtavad. Meie kliimas on palju ka pimedal ajal liikumist, mistõttu tasub jälgida ka helkurribade olemasolu. Kui liigudki lemmikuga pigem hilisel ajal või enne päikesetõusu, siis võiks valida valgustpeegeldavad traksid, mis aitavad tagada ohutuma jalutuskäigu.

Kui traksid välja valitud, on aeg need õigesti peale panna!
Kvaliteetsetel rakmetel on 4-5 reguleerimispunkti, et need koerale võimalikult mugavalt paika sättida. Kui on näha, et koer ei tunne end mugavalt, jalutab vastumeelselt või traksid hõõruvad silmnähtavalt, siis tasub nõu küsida loomapoe konsultantidelt, kes saavad vajaduse korral traksid paremini paigaldada või oskavad teisi rakmeid soovitada. Võimalik, et mõnele tõule ei sobigi traksid. Sellisel juhul tasub vastavalt koera omadustele pidada nõu poe konsultandiga ning leida muu sobiv lahendus.