Tõsta valge linaga kaetud lauale keskne loodusest inspireeritud kaunistus. Kui pehkinud lauajuppi pole kuskilt võtta, tee see ise.Foto: Laura Karro
Tee ise
30. november 2019, 15:18

Maalähedased jõulud: 19 vahvat looduslikku lahendust sinu koju ja pidulauale

Enamiku suvisest ajast veedame õues, talvel aga meenutame kamina ees heldimusega toredat aega. Miks mitte tuua jõuluks natuke rohkem loodust tuppa. Hoolimata sellest, et puud on raagus, leiab metsast ilusaid loodusande.

Horisontaalne jõulupuu
Otsi aianurka veetud risu hulgast just see õige, parajalt jäme ja pikk jändrik oksajupp, millest luua tuppa ilus kaunistus. Soovi korral eemalda noaga oksalt koor, värvi oks valgeks ja lase kuivada. Robustsema välimuse saamiseks võid
roikalt värvi liivapaberiga ka veidi maha lihvida. Seo rao külge nöörid, mille abil see lakke rippuma panna.

Sära, täheke!
Väikestest okstest meisterda tähekujulisi kaunistusi, mida jändrikule oksale riputada.

Väikestest okstest meisterda tähekujulisi kaunistusi, mida jändrikule oksale riputada. Foto: Laura Karro

Vaja läheb:

  • peenikesi oksi
  • nööri

Seo pulkadest tähte nii:
1. Murra peenikestest sirgetest okstest u 15–20 cm pikkused jupid.
2. Võta ühe tähe tegemiseks viis ühepikkust oksajuppi ja säti need tähekujuliselt üksteise peale nii, et kaks püstist oksa jäävad välimisteks ja kolm ristuvat oksa nende vahele kinni. Sel moel püsib kujund koos.
3. Seo oksad otstest täheks kokku ja pane rippuma.

Mahedates toonides kuulid
Kui oled eelmiste aastate säravatest kuusekuulidest tüdinenud, tee need ümber. Muuda näiteks maalähedasemaks. Rebi heledast puuvillasest kangast paari sentimeetri laiused ribad ja liimi need ükshaaval PVA-liimiga ümber
kuulide. Vaheta ka kuldsed riputuspaelad välja naturaalse valge või pruuni takunööri vastu.

Jõulukäbid lae all
Käbid ja kastanimunad on ühed armsamad asjad, mida võid metsast või pargist leida. Viimaseid ehk enne jõule enam väga palju ei näe, aga käbisid see-eest küll. Muidugi võid neid ka niisama mõnel mandariine täis jõulukandikul eksponeerida, aga saab ka teisiti, tehes käbivimpleid. Viimaseid võid riputada nii kuusele kui ka akna ette.

Vaja läheb:

  • paari taskutäit käbisid
  • värvi ja pintslit
  • nööri
  • kuuma liimi

Meisterda käbidest vimplinööri nii:
1. Kuivata käbid saunas ära.
2. Värvi akrüülvärviga käbide otsad kergelt valgeks ja lase kuivada.
3. Kui käbil pole küljes oksajuppi, keera käbide otsast sisse väikesed keermega konksud.
4. Seo käbid nöörile ritta just nii tihedalt kui soovid ja tugevda ühendused liimitäpiga.

Otse kivimaardlast
Savist on imekerge teha lauale kivikujulisi teeküünlatopse, mis maksavad poes väga palju.

Savist on imekerge teha lauale kivikujulisi teeküünlatopse, mis maksavad poes väga palju. Foto: Laura Karro

Vaja läheb:

  • (tehis)savi
  • teeküünalt
  • kuuseoksa

Vooli küünlatopse nii:
1. Sega kokku punane ja valge savi, et saada marmorit meenutav segu.
2. Vooli savist ümar kivikujuline vorm.
3. Mulju ovaalne savimuna laual tasapindseks ja suru savisse teeküünlatops.
4. Vajuta kivi külgedele mustriks raagus või kuuseoks.
5. Eemalda savist küünlad ja oksad ning lase savimassil kuivada või pane keraamika ahju.

Igavesed lumehelbed
Kui jõulukuul on maa jälle must, tekita lumehelbeid ise. Õmble kahekordsest
tumedast villasest kangast piklik laudlina ja tiki lõngaga linale kuusnurkseid
lumehelbeid. Õmble laudlina servale narmaspael või kinnita heegelnõelaga
lõngajupid.

Tembeldatud pühadesõnum
Detsember on kõige populaarsem aeg, mil saadetakse päris kaarte päris postiga. Joonistamis- ega ilukirjaoskuse puudus ei tohiks olla takistus, sest õnneks on olemas templid. Tembelda kuusekujuline pühadesoov paberile ja meeleolukas saadetis ongi valmis. Tee ka endale samasugune ja pane teos raami.

Vana ja hea
Tõsta valge linaga kaetud lauale keskne loodusest inspireeritud kaunistus. Kui pehkinud lauajuppi pole kuskilt võtta, tee see ise.

Tõsta valge linaga kaetud lauale keskne loodusest inspireeritud kaunistus. Kui pehkinud lauajuppi pole kuskilt võtta, tee see ise. Foto: Laura Karro

Vaja läheb:

  • puitu
  • pruuni ja musta kingaviksi
  • valget akrüülvärvi
  • lappi

Imiteeri vana puitu nii:
1. Lihvi liimpuidust lauajupi servad ja võõpa üle pruuni ning musta kingaviksi ja valge akrüülvärviga.
2. Hõõru värvid lapiga tugevasti puidu sisse ja lase kuivada. Säti oma kätetöö lauale ja kaunista põdrasambla, käbide, kivide ja muu looduslikuga.

Küünlameri laual
Küünlaid pole pimedal talveajal kunagi üleliia. Võid neid jõululauale sättida mitmel viisil.

  • Ilmekate piltidena. Tavalised valged küünlad kaunista nii, nagu sulle meeldib. Selleks lõika salvrätist pilt ja eemalda tagumised valged kihid. Aseta õhuke pilt küünlale, suru selle peale küpsetuspaber ja kuumuta triikrauaga paber küünlavahasse. Pööra tähelepanu ka sügavrohelisele samblamütsile. Sarnase kompositsiooni tegemiseks vajuta lillepotiauk plastiliiniga kinni, puista põhja liiva või kive ja pane selle peale roheline samblatutt. Tee sambla keskele väike õõnsus ja suru läbi selle pikk küünal. Kõigi eelduste kohaselt peaks pärast pühi loodusesse tagasi viidud sammal uuesti kasvama hakkama.
  • Küünal pohlasupis. Spetsiaalsed ujuvad küünlad võivad ulpida nii vanni- kui ka tiigivees. Lauale aseta need aga purgis. Vajuta põhja kuuse- või nuluoksad, kalla vesi sisse, puista sekka peotäis pohli ja küünal.
Miks mitte tuua jõuluks natuke rohkem loodust tuppa? Foto: Laura Karro

Leia oma koht!
Kohakaartidena annavad sooja tulemuse kõik looduslikku tooni paberid, aga sobib ka paberkott. Lõika paberkotist kuuse-, tähe- või südamekujuline silt ja kirjuta sellele külalise nimi käsitsi või tähetemplitega. Kinnita silt pesulõksuga joogiklaasi servale.

Teehõnguline salvrätt
Ilmekad salvrätid saad teha lauale kaltsukotist leitud kangajääkidest.

Vaja läheb:

  • puuvillast kangast
  • musta teed

Värvi kangatükke nii:
1. Lõika kangast salvrätikusuurused tükid (35 × 35 cm).
2. Keeda valmis kange must tee ja pane kangatükid kuuma tee sisse pooleks tunniks ligunema.
3. Loputa kangad, pigista välja üleliigne vesi ja kuivata.
4. Keri tumedaks tõmbunud riidetükid rulli, seo neile ümber takunöör ja lisa kaunistuseks kuuseoks. Kanga võid vabalt triikimata jätta.

Paberile maalitud menüü
Kui söömaaeg on pidulik, siis olgu ka menüü. Lihtne, ent efektne lahendus on tavaline pruun paberkott. Lõika sellest paraja suurusega tükk, kirjuta paberile õhtused road kas musta või valge tindipliiatsiga ja kortsuta paber kergelt ära.
Aseta menüü igale taldrikule või kahe külalise vahele.

Kui söömaaeg on pidulik, siis olgu ka menüü! Foto: Laura Karro

Kui toad kaunistatud, asu piknikku pidama!
Viimaste roheliste pühade põhjal, mil õhutemperatuur pole jaanipäeva omast kuigi palju erinenud, tasub see nukker olukord toas enda kasuks pöörata ja jalga õue mitte tõsta. Imiteeri koos kallimaga kamina ees metsamatka ja nautige õhtusööki piknikukohvrist.

Pidulaud kohvris
Pikniku stiilis õhtusöögil pole valge triigitud linaga toidulaud kohane. Sellegipoolest ära alahinda pidupäevameeleolu loovaid detaile. Kombineerides maalähedasi puusõõre taldrikualustena klaasile kleebitud lehemotiividega, muutub söömaaeg veidi müstilisemaks.

Pidulaud kohvris: pikniku stiilis õhtusöögil pole valge triigitud linaga toidulaud kohane. Foto: Laura Verte

Maalähedased kristallpokaalid
Retrod maakodudest tuttavad kruusid sobivad põrandapiknikule kui valatult. Neisse on hea kallata termosesse valmis tehtud kuuma teed või glögi. Lõbusamaks ilmeks seo tassidele ümber mõni tore pael.

Läbi lume käbise
Aurava joogi kõrvale õrna lume saju vaatamine on üks kindlamaid jõulumeeleolu loojaid. Kui aknast paistab aga kummikuilm, võta appi lumepihus. Selle vahendiga kaetud käbidega saad meeleolukalt jõuluse piknikukohvri.

Rohelus toidab
Pööra rõhku ka teemakohasele kõhutäite kaunistamisele, näiteks ilusta suupistete paremaks haaramiseks mõeldud tikud kunstlehtedega. Rohelusest pakatav maalähedane toidukaunistus sobib imeliselt ka jõulukoogile.

Pööra rõhku ka teemakohasele kõhutäite kaunistamisele! Foto: Laura Verte

Sulle on sõnum!
Olgugi et õhtusöök põrandal pehmetel vaipadel on vaid teile kahele, meisterda ikkagi toredad nimesildid. Nimepaberite kaunistamiseks piisab vaid detailirohketest looduspiltidega templitest ja juba on ilus! Peida kohvrisse dekoreeritud paberitel ka armsaid sõnumeid ja soove, mis toovad teile neid lugedes naeru suule.

Olgugi et õhtusöök põrandal pehmetel vaipadel on vaid teile kahele, meisterda ikkagi toredad nimesildid. Foto: Laura Verte

Metsik valguskera
Jõulumeeleolu ja hubasuse loob meie südametes paljuski just õige valgus. Maheda helgi toovad tuppa lampe põlema panemata patareidel toimivad jõulutuled. Et lambivalgus oleks veel mõnusam ja soojem, pista valgusketid pabernöörist valmistatud lambipesadesse.

Vaja läheb:

  • pabernööri (Skizze.ee)
  • õhupalle või täispuhutavat palli
  • patareidega töötavaid jõulutulesid
  • PVA-liimi
  • vett
  • kaussi
  • pintslit
  • kääre
  • küpsetuspaberit

Meisterda lambivõresid nii:
1. Sega kausis liim ja vesi. Sega kausis kokku üks osa vett ja kaks osa PVA-liimi ning pista pabernöör sinna sisse. See on kõige kindlam viis nöör piisavalt liimiseks saada.
2. Keri nöör pallile. Puhu/pumpa täis õhu- või muu pall, riputa sobivasse kohta ja hakka nööri pallile kerima. Kindluse mõttes pintselda nööripalli veel liimiseguga.
3. Jäta rippuma. Lase pallil vähemalt ööpäev kuivada.
4. Tõmba pall välja. Sõlmi õhupall lahti või torka see katki, lase õhust tühjaks ja libista nööripuntrast välja.
5. Täida tuleketiga. Viimaks pista palli sisse jõulutuled.

Et lambivalgus oleks veel mõnusam ja soojem, pista valgusketid pabernöörist valmistatud lambipesadesse. Foto: Laura Verte

Kuusk kampsuneisse
Tõenäoliselt tunduvad kriiskavad jõulukuulid kuusel su tagasihoidliku pikniku taustal võõrkehadena. Seetõttu meisterda mahedavärvilised pehmed kuuseehted vanadest kampsikutest ja kardiganidest, mis on kapi põhjas just sellist taaskasutamist oodanud.