Christain BaleFoto: Vincent Peters/Fotografiska
Inimesed
4. detsember 2019, 11:27

Legendaarne fotograaf Vincent Peters tuleb Eestisse (1)

Sellel nädalal avatakse Fotografiskas talvehooaja viimane näitus – Vincent Petersi "Sisemine valgus". Moe- ja portreefotograaf Vincent Peters pildistab naisi ja mehi, keda seob sageli kaks asjaolu. Nad on kuulsad moel, mis on teinud neist tuttavad näod enamikule meist.

Teisalt, nad on kui lõuendid, kuhu vaatajatena maalime endi jaoks mingi pildi. Tema pilte vaadates on peaagu füüsiliselt võimalik tunda emotsionaalset sidet modellide ja fotograafi vahel. Ühtaeg õrnalt ja lugupidamisega tabab ta momenti, et ka meie vaatajatena saaksime sellest osa. Peters ütleb ise oma fotokäekirja kohta seda, et oluline on emotsioon, mis vaatajal tekib - mitte see, mida üks või teine pilt otseselt kujutab. 

Petersi tööde puhul üks olulisimaid aspekte on valgus või selle puudumine. Keskne roll on just valguse ja varjude mängul, mis võimaldab fotograafil otsustada, mida paljastada ning mida jätta varjatuks. Kasutades analoogkaamerat jäädvustab ta osavalt oma subjekte, mille tulemuseks on intiimsed, kaunid ja sensuaalsed portreed. Nii žestid kui poosid fotodel on tihtipeale laenatud 50ndate ja 60ndate romantilistest Hollywoodi filmidest.

Juba 6. detsembril on kõigil võimalik kohtuda Vincent Petersiga isiklikult. Tulekul on ikooniline Artist Talk, millega Fotografiska oma talvehooaja näituste avamistele kauni punkti paneb. Fotograafia teemadel arutab autoriga Heidy Purga.