Ära vali koju ebapraktilisi valgusteid. Foto: Joel Henry / Unsplash
Nipid
6. detsember 2019, 20:30

Oled valimas koju valgustit? Väldi neid vigu!

Pime aeg nõuab ka õiget valgustust kodus. Milliseid valgusteid tubadesse valida ja kuhu sobivad hästi näiteks LED lambid? 

Kõige rohkem tehakse neid vigu

Magamistoa valgustusele pööratakse liiga vähe tähelepanu. Tavaliselt valime magamistuppa seina- või põrandalambid. Tegelikult on nendest hõõguv valgus pimedatel sügisõhtutel ebapiisav ja nii tekib magamistoas rusuv tunne. Vali magamistuppa dimmerdav valgustus, tänu millele saad ise valgust reguleerida.

Kööki valitakse liiga nõrk valgustus. Köögi pindadele, kus tehakse süüa valitakse tihtipeale vale valgustus. Kuna toidu ettevalmistamisel pead olema hoolikas ja tähelepanelik (eriti lõikamisel), soovitatakse paigaldada valgustus ülemistele köögikappidele. Väikesed LED lambid või LED ribad sobivad selleks hästi.

Lugemiseks kasutatakse valet valgustust. Kas teadsid, et lugemispaigas peaks valgusallikas olema samal kõrgusel lugeja õlgadega? Valguskiir, mis paistab raamatule või ajalehele, peaks olema lai – lamp ei tohi olla raamatu, ajakirja või arvuti vastu surutud. Sellises olukorras soovitatakse valida laualambid või suunalised põrandalambid. 

Valitakse valed või ebapraktilised lambid. Tasub tähele panna, et kui paigaldad vannituppa või basseini valgustuse, peab see olema kindlasti veekindel. Ka treppidega tasub hoolikas olla. Valgustused, mis on paigaldatud otse trepiastmetele või nende alla, peavad olema väga tugevad, et need ei läheks trepile astumisel katki. Ära vali koju lampe, mis ei ole sugugi praktilised. Näiteks väldi laua- ja põrandalampide ostmist, mille valgusvoogu ei saa suunata. Ka rasked lambid pole head, sest neid ei saa vajadusel liigutada. 

Liiga suurt rõhku pannakse aktsentvalgustusele. Inimestele meeldib just elutoas rõhutada valgustusega maale, riiuleid, telerit või kaminat, mistõttu näeb tuba välja nagu pood. Tegelikult peaksid sellised valgustid olema märkamatud ja sulanduma sisekujundusse. 

Allikas: Krauta.ee