Need kodukaunistamise lahendused ei nõua suurt pingutust ega väljaminekut, kuid täidavad toad kiirelt pühadesoojuse ja jõulutundega. Foto: Element5 Digital / Pexels
Nipid
9. detsember 2019, 13:31

20 lihtsat kodusisustusnippi, mille abil jõulutunnet luua

Need kodukaunistamise lahendused ei nõua suurt pingutust ega väljaminekut, kuid täidavad toad kiirelt pühadesoojuse ja jõulutundega. Leia oma lemmikud!

Pühad vaasis
Täida mahukas, silindrikujuline läbipaistev vaas jõulukuulidega. Saad efektse ja maitseka lauakaunistuse. Boonus: see ei aja okkaid!

Too tuppa glamuuri
Otsi välja hõbedase helgiga kausid, vasekarva kandikud või kullasärased küünlajalad. Metalliktoonid evivad pidustuste ja pühade hõngu. Kaussi võid sättida punapõskseid ubinaid ja kandikule efektseid granaatõunu. Maitseka tulemuse saavutamiseks piirdu vaid ühte tooni sillerdavate anumate ja kaunistustega.

Õdusad teenäitajad
Kodutundega käib käsikäes sume jõuluvalgus. Säti uste ja/või akende ümber tulukestega valguskette.

Vaata üle lambipirnid
Vaheta teravat valgust loovad lambipirnid pühadeajaks nõrgemate, pehmema kumaga variantide vastu.

Kodutundega käib käsikäes sume jõuluvalgus. Foto: Kevin Fitzgerald / Unsplash

Külva hubasust
Pehmed pleedid, kootud tekikesed ja padjad loovad õdusa atmosfääri. Pane diivanile tekikesi ja patju ning vaheta tavalised padjapüürid pühade toonis variantide vastu. Tekkide puhul eelista pehmeid ja sooje materjale, näiteks villa või kašmiiri. Mustritest sobivad hästi klassikaline puna-roheline ruut ja suur palmikkude.

Küünalde aeg
Küünlad loovad meeleolu – see on fakt! Pilkupüüdvaks lauakaunistuseks võta
lamedapõhjaline metalliktooni kandik ja säti sellele tihkelt eri pikkuses töntsakaid küünlaid. Tulemus saab uhke! Pane sekka ka mõni lõhnaküünal. Klassikalisi jõululõhnu kannavad endas kõrvitsa, vürtside, õuna ja sandlipuu lõhnaga küünlad.

Tee lõhnavaid vanikuid
Seo rosmariin, tüümian ja loorberilehed väikesteks kimbukesteks. Ürdid täidavad köögi meeldiva lõhnaga. Mõtle ka vanikutele: võid neid teha kuuse- või männiokstest ja riputada ukseava kohale rippuma. Vürtsikama aroomi saamiseks aja nööri otsa kuivatatud apelsiniviilud, aniis, loorberilehed ja kaneelipulgad. Võid abiks võtta ka piparkoogid. Tee piparkookidele enne ahju pistmist kaks pisikest auku, et saaksid neist nööri üle kõhu ajada nii, et mehikesed ja muud figuurid jääksid riputades kenasti lapikud. Takunööri asemele sobib ka kitsas pael.

Serveeri glögi
Lihtne retsept on valada potti punane vein, lisada sellele glögi- või vürtsisegu,
kaneeli ja nelki. Lase joogil vaikselt podiseda. Nii saad koju häid aroome ja lauale jõulumaitseid.

Lihtne retsept on valada potti punane vein, lisada sellele glögi- või vürtsisegu, kaneeli ja nelki. Foto: Giftpundits.com / Pexels

Killuke jõule köögis
Kui sul on aknalaual reas ürdipotid, seo neile ümber peened punased paelad ja
sõlmi viimastest lõbusad lipsukesed.

Kaardinäitus
Säti jõulukaardid nähtavale, näiteks riiulile, kaminaäärele, knopkadega tahvlile
või kinnita pisikeste dekoratiivpesulõksudega takunöörile – tee nii väike
kaardivanik.

Pappkarbid ilusaks
Ehk on sul kappi kogunenud mõni tühi kandiline karp? Paki need ära! Kasuta tühje „kingipakke“ vahvate dekoratiivelementidena. Parima tulemuse saad, kui pakid on eri suuruses.

Lihtne jõulukompositsioon
Kui sul on ilusaid kitsaid kasehalge, võid need välisukse juures rustikaalsesse potti või toredasse ämbrisse panna, lisada paar kuuseoksa ja jõulutuled. Tulemus jääb maalähedane, kuid efektne.

Talita ettenägelikult
Kata laud taldrikute ja kaunistustega õhtul enne jõulupidu. Nii on järgmisel päeval vähem rabelemist: saad rahus kinke pakkida või piduroogi vaaritada. Samas loob kaetud laud juba peomeeleolu.

Kata laud taldrikute ja kaunistustega õhtul enne jõulupidu. Foto: picjumbo.com / Pexels

Väike bukett lauale
Vali lauale maalähedast tooni salvrätikud. Murra need pikuti pooleks ning säti peale nuga ja kahvel. Pista söögiriistade kõrvale pisike kuuseoks ja seo kõik lõdvalt takunööriga kinni. Enne lipsukese tegemist pista sõlme kohale ka hästi lõhnav kaneelipulk. Takunööri ja kaneelipulga asemel võid kasutada ka peenikest punast paela või mitmekordset lõnga.

Jõululik nimesilt näitab kohta

Pane kahvel-nuga tavapärasel viisil taldriku kõrvale. Aseta taldrikule kaneelipulk, mille külge oled enne liimipüstoliga diagonaalselt kinnitanud pisikese kuuseoksa. Pane oksa külge nöörijupiga sedel, kus on kirjas külalise
nimi. Veel efektsema tulemuse saavutamiseks võid paberiääri kergelt põletada.

Kasuta tapeeti pakkepaberina

Kui sul on jäänud remondist järele lahedaid tapeeditükke, võta need appi kingituste pakkimisel. Eriti hästi sobib tapeet nurgeliste ja raskemate pakkide puhul, kuna on tugevam kui tavaline pakkepaber. Säti kingid juba varakult valmis, et need koju jõulumeeleolu tooks.

Härmas klaasialused
Pane nobedad näpud tööle! Klaasialusteks sobivad imehästi isetehtud paberist lumehelbed.

Pisikuusk ei nõua vaeva
Kui sa ei soovi endale tuppa suurt jõulupuud, osta päris pisike. Piisab, kui sätid
selle tippu punase lipsu ja asetad jõuluvõi aknalauale.

Kui sa ei soovi endale tuppa suurt jõulupuud, osta päris pisike. Foto: Toa Heftiba / Unsplash

Podisev jõululõhn
Et tuba lõhnaks pidupäeval eriti hästi, pane potti podisema jõulusegu, mis ongi mõeldud vaid toa lõhnastamiseks. Sellest lonsku võtmine erilist jõulutunnet
ei tekita.

Sul on vaja:

  • ühte sektoriks lõigatud õuna
  • ühe apelsini koort
  • 10–15 nelgitera
  • 2 kaneelipulka
  • vett

Tee jõululõhna nii:
1. Pane kõik koostisosad keskmise suurusega potti ja kata veega.
2. Pane pliit madalal kuumusel tööle ja lase segul podiseda. Jälgi potti, et vesi
ära ei keeks!

Lambanahad välja
Kata lambanahkadega paar tooli või diivaniotsad. Nõnda tood tuppa põhjamaiseid sisustusvõnkeid.