Ajakirjade lehtedest pakkepaber.Foto: yaga.ee
Nipid
19. detsember 2020, 06:13

Taaskasutus kuuse all: 4 lihtsat soovitust, millesse kingitusi pakkida

Kas oled mõelnud, kui kasulik võib olla jõulukingituste pakkimine olemasolevatesse või taaskasutatavatesse materjalidesse? Toome sinuni kolm põhjust, miks seda teha tasuks ning millised on pakkepaberi ning kinkekottide alternatiivid.

Säästad raha

Üks kõige käegakatsutavamaid võite on rahaline ‒ seda eriti juhul, kui oled harjunud kinke spetsiaalsete teenusepakkujate juures pakkida laskma, kuid ka juhul, kui ostad uued pakkepaberid poest, sest jõulukuul on iga euro arvel. 

Säästad keskkonda

Taaskasutatavatesse materjalidesse pakkimisega aitad kaudselt kaasa sellele, et ka järgmistel jõuludel saaksime lund nautida. Kõige uue tootmine kulutab
hoomamatul määral taastumatuid ressursse ja energiat, mis omakorda panustab kliima soojenemisse. Seega, kasutades materjale uuesti, teed omamoodi jõulukingituse meie koduplaneedile.

Omanäolisus

Põnevalt pakitud kingituste puhul ei pea kartma, et kõik kingid kuusepuu all on ühte nägu, sest taaskasutatavaid pakkimisnippe kasutades tuleb iga pakk erinev. Lisaks on sul juurde rääkida lugu materjalide eelmisest elust, mis kingile lisaväärtust annab.

Erinevad võimalused kingituste pakkimiseks:

  • Ajakirjade lehtedest pakkepaber. Juhul kui sul on koju kogunenud ajakirju, mis on ammu läbi loetud ja lihtsalt kapiäärele seisma jäänud, siis leia nendest leheküljed, mis on pühendatud kaunitele piltidele ning kasuta neid lehti pakkepaberi valmistamiseks. Keskmise raamatu pakkimiseks vajad nelja A4 suuruses lehte, mille saab kaunilt kokku kleepida ning seejärel kingituse ümber vormida nagu tavalise pakkepaberi. Soovi korral kaunista lipsukese või paelaga. Hea teada: ühest A4 lehest saad kerge vaevaga voltida ka ümbriku!

Keskmise raamatu pakkimiseks vajad nelja A4 suuruses lehte, mille saab kaunilt kokku kleepida ning seejärel kingituse ümber vormida nagu tavalise pakkepaberi. Foto: yaga.ee
  • Eelmiste aastate kinkekotid. Varasemalt paberisse pakitud kingituse ümbrist on keerulisem taaskasutada, sest see eeldab väga hoolikat paki lahtiharutamist, kuid kinkekottide puhul on asi lihtne. Siinkohal on vaid oluline meeles pidada, et saaja nimi tuleks juurde lisada näiteks väikese kaardikese peal ‒ siis püsib kott märgistamata ning saab järgmisel aastal uue omanikuni rännata.

  • Tapeedijäägid. Oled hiljuti kodu värskendanud? Tihtipeale jääb tapeedirullidest järele veidras koguses tapeeti, millega ei ole justkui midagi peale hakata. Kingituste pakkimine on hea võimalus nende jääkide realiseerimiseks. Tapeedi näol saad kauni mustriga pakkepaberi, mis on kõigele lisaks ülimalt vastupidav.

  • Muuda igav karp temaatiliseks. Üha rohkem eestlasi tellib oma pakid internetist. Juhul kui ka sina oled enda või lähedaste tarbeks midagi tellinud, siis kasuta saadud pakendit ka kingituse pakkimiseks. Kui tegemist on näiteks mannetu pruuni pappkarbiga, siis saad seda jõululikumaks muuta temaatiliste kleepsude või ajakirjadest välja lõigatud detailidega. Kindlasti annab palju juurde ka üks lipsuke või pael.

Lisaks pakkimisele tasub tähelepanu pöörata ka sellele, mis ümbritseva sisse läheb ehk kingituse vajalikkusele, et vältida tarbetuid kinke