Sprotikonservist saab valmistada õlilambi! Foto: Monicore / Pixabay
Nipid
21. november 2020, 10:54

VIDEO | Matkaja hädaabinipp: sprotid söö ära, konservikarbist tee õlilamp! (7)

Jäid tormivangi, elekter on juba nädala või natuke kauemgi ära olnud ning patareid-küünlad otsakorral. Kuidas käitud? Kas istud edasi pimedas või mõtled mingi alternatiivse lahenduse välja? Näiteks lambi sprotikonservist, mis sul kapinurgas konutab.

Tegelikult pole sprotikonservist lambi tegemises midagi imelikku, sest lisaks kalale sisaldab see hulganisti õli. Ja õli osati valguse saamise eesmärgil põlema panna juba üle kümne tuhande aasta tagasi. Ja mis töötas siis, töötab ka tänapäeval. Teooria tõestuseks on praktika!

Kindlasti oled ettenägeliku inimesena kriisi puhuks varunud hunniku konserve. Nende hulgas on loomulikult ka arvestatav kogus sprotte õlis, sest need on maitsvad ning annavad palju energiat? Suurepärane!

Toimi nii:

  • Nüüd võta üks konserv ning tee selle kaane sisse naelaotsa suurune auk. Järgmiseks ava konserv kaant täielikult eemaldamata ning pista sisu nahka, kuid jäta õli alles.
  • Seejärel valmista lambile taht. Aga millest, küsid sa nüüd kindlasti. Vastus on imelihtne – peaaegu ükskõik millest, sest sellist tüüpi lambile saad tahi teha nii suvalisest nöörijupist, tihkelt kokku rullitud WC-paberi tükist kui ka pluusi servast käristatud riideribast.
  • Nüüd kasta oma improviseeritud taht õli sisse ning topi läbi konservikaane sees oleva augu. See tehtud, pressi kaas oma algasendisse ning anna aga tuld! Läks ju põlema? Väga hea, võid endale nüüd tunnustavalt õlale patsutada – oled nagu MacGyver, ainult realistlikum.

„Räim tomatis” ei sobi
Loomulikult võid sprotikonservi asemel kasutada ükskõik millist muud kala õlis konservi, mis sul parasjagu käepärast on. Märksõna on siin „õlis”, seega paljude lemmikkonserv „Räim tomatis” lambiks ei sobi. Kui sul tõepoolest pole parasjagu isu ühe rasvase ampsu järele, võid konservi enne ka avamata jätta, tahi läbi augu pista, nõnda et see jääb paari sentimeetri pikkuselt välja, oodata veidike, kuni õli tahti imendub, ning süüdata.

Taolises lambis jätkub õli põlemiseks umbkaudu paariks tunniks. Tänu konservikarbi valgust peegeldavale kaanele annab see rohkem valgust kui tavapärane küünal. Ja juhul kui sa just roostes naelaga konservikarbi kaane sisse auku ei torganud, võid pärast lambi kustumist konservi avada ning kala ikkagi ära süüa.

Vaata ka videot: