Jõulud

Vanad eestlased ootasid jõule rohkem kui miskit muud (7)

LISA KOMMENTAAR

15. detsember 2019, 09:38
Hakkab tõesti vastu see jõulutrall ja reklaanmid,lõpeks juba ometi ära-
ära-?15. detsember 2019, 15:50
nonoh14. detsember 2019, 11:36
siis seda ikka jõuluks ei nimetatud, see asi toodi ikka tule ja mõõgaga hiljem vast?
Tutvu ajalooga14. detsember 2019, 23:09
Ei toodud miskit tule ja mõõgaga, vanemad osteti üles ja kuulutati kas Ordu või Taani kunni vasallideks. Raha eest tegid vaned kõike mis kästi. Püüdlikumad käisid isegi Roomas, paavstile truudust vandumas. Rahvusromantikute "orjaöö muinasjutt" on ammu ümber lükatud, mingit tuld, mõõka ega orjust polnud. Vennatappu ja omavahelist kisklemist nimetati muistseks vabadusvõitluseks;) Koomikud!
Teeline22. detsember 2019, 23:10
Kui sa, "tutvu ajalooga", sellega ka tutvuda tahad, siis võiksid algatuseks Läti Henriku "Liivimaa Kroonika" läbi lugeda, koomik. Kui eestlased ainult omavahel kisklesid, miks siis terve eesti kivist linnuseid täis ehitati? Ajaviiteks? Ei olnud Ümera lahingut, Madispäeva lahingut, saarlaste sõda, teisi väiksemaid kokkupõrkeid? Jüriöö ülestõusu? Laari kirjutatud "ajalugu" ei maksa ka tõe pähe võtta.
13. detsember 2019, 10:05
vanade eestlaste jõulud olid vaikne ja rahulik aeg, mitte selline tiluliluhullus nagu see täna on! Postkasti tuuakse arvukalt reklaame, mis on täis absoluutselt mittevajalikku plastist pseudoträni ja väljas käib paugutamine juba mitmeid päevi, nii läheb taaskord kevadeni välja. Jõuluaeg on muutunud nii vastikuks, et tahaks selle aja kiiremini üle elada!
m.o.t.t12. detsember 2019, 20:14
"Tegelikult on jõulud algselt olnud paganlik pööripäev, alles hiljem ühendati Jeesus Kristuse sünd talvise pööripäevaga". Kahtlemata polegi Jeesusel talvisel pööripäeval peetud päikesejumaluse (Mithra, Sol Invictus) sünnipäevaga mingit pistmist. Jeesus sünnipäevi ei pidanud nagu tema jüngrid. Muideks Piibli alusel asetuks tema sündimine kusagile 1. oktoobri kanti (ehk lahutada tema 33,5 eluaastat päikesekalendri alusel 1.aprillil toimunud surma kuupäevast).