Toitu müües peab kaupleja väga täpselt järgima käitlemisnõudeid. Foto: Pauline Jurkevicius / Unsplash
Nipid
14. detsember 2019, 04:41

Kas lähed ka täna jõuluturule? 7 tähelepanekut, mida oste tehes teadma peaksid (3)

Täna on üle Eesti väga palju erinevaid jõuluturge ja -laatasid. Kui igapäevaselt erinevaid oste tehes ning tarbides puutume üldjuhul kokku tarbija õiguste ja kohustustega, siis kui palju teame me kaupleja õigustest ja kohustustest. Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Ameti kommunikatsiooniekspert Anne-Mai Helemäe toob välja peamise, mida laadal nii müüja kui ostjana silmas peaks pidama.

Oluline on teada, et laadal kauplemisel kehtivad poes kauplemisega sarnased nõuded. 

  • Eraisik peab turul või laadal kaupa müües järgima kauplejale kehtestatud nõudeid. Eraisik, kes müüb kaupa turul või laadal, peab tundma müüdavat kaupa, järgima kauba või teenuse müügiks kehtestatud nõudeid ning kandma nähtaval kohal nimesilti oma nimega. 
  • Kauba märgistus peab olema korrektne. Müüdaval kaubal või selle müügipakendil või kauba külge kinnitatud etiketil olev märgistus peab olema selgesti loetav, arusaadav ja üheselt mõistetav. Samuti peab see vastama kõigile selle kauba märgistuse kohta kehtestatud nõuetele. Märgistus peab olema eestikeelne vähemalt seaduses märgitud ulatuses.
Kauba märgistus peab olema korrektne. Foto: Alisa Anton / Unsplash
  • Tehniliselt keerukale või kasutamisel erioskust nõudvale kaubale tuleb ostjale kaasa anda kasutusjuhend. See peab olema tõlgitud eesti keelde ja olema üheselt arusaadav ning piisav kauba ohutuks ja sihipäraseks kasutamiseks. Kui tarbija soovib, peab kaupleja kasutusjuhendi talle andma paberkandjal.
  • Kui müüdava kauba pakkumisel on nõutav ühikuhinna näitamine, peab kaupleja kaupa müües teatavaks tegema kauba müügi- ja ühikuhinna, mis peab olema avaldatud kirjalikult, selgelt loetaval, üheselt mõistetaval ja kergesti märgataval kujul.
  • Tagatisrahaga pakendiga kaupadel peab avaldama müügihinna kahes osas, näidates eraldi kaubaühiku hinda ja sellele lisatava pakendi tagatisraha suurust.
  • Toitu müües peab kaupleja väga täpselt järgima käitlemisnõudeid. Toidu käitleja vastutab käideldava toidu ja käitlemise nõuetekohasuse eest ja on kohustatud kasutama kõiki võimalusi selle tagamiseks. Toidu säilitamisnõuded on kehtestatud toidugruppide kaupa sõltuvalt toidu võimalikust ohtlikkusest inimese tervisele.
  • Kauba ostjale tuleb anda ostu tõendav dokument. Kaupleja peab kauba müümise või teenuse osutamise eest tasumisel andma tarbijale ostu tõendava dokumendi, milles sisaldub vähemalt kaupleja nimi või ärinimi ja tegevuskoha aadress, müügikuupäev ning iga kauba või teenuse nimetus, selle hind ja tasutud summa. Alla 20 eurot maksva ostu korral peab ostu tõendava dokumendi andma vaid juhul, kui ostja seda soovib.