See, kas lõhnaküünal teeb head või halba, oleneb selle materjalist. Foto: thevibrantmachine from Pexels
Kodu ja Aed
2. november 2022, 10:43

Artikkel ilmus esmakordselt detsembris 2019

OLE TEADLIK! Kas igasuguste küünalde põletamine on ikka hea? (1)

Paljud armastavad oma kodu lõhnastada erinevate aroomõlide ja -küünaldega. Samas on arvamusi, et see võib olla tervisele kahjulik. Uurime spetsialistidelt, kuidas panna kodu mõnusalt lõhnama ilma tervisele halba tegemata.

Kõik sõltub küünlast!
Nelli Kerde, looduskosmeetikaga tegeleva ettevõtte Loond SPA OÜ tegevjuht soovitab lõhnaküünalt valida selle järgi, millest see tehtud on.

Mis räägib lõhnaküüna poolt?

  • Sulle sobiva lõhnaga looduslik küünal pakub meeldivat viisi lõõgastumiseks aroomteraapia kaudu.

  • Küünlatule sume valgus loob kodus hubase meeleolu.

  • Hea toimega küünal on valmistatud looduslikust vahast ja lõhnastatud taimsete eeterlike õlidega. Vaid sellise küünlaga võid kindel olla, et see ei kahjusta tervist.

Mõttekoht
See, kas lõhnaküünal teeb head või halba, oleneb selle materjalist. Sünteetilised küünlad, mis sisaldavad kunstlikke lõhnaaineid (nt sidrunilõhnaline limoneen), eraldavad põledes tervisele kahjulikke aineid. Kuna õhuvahetus on paljudes kodudes halb, on toaõhus küünla põledes rohkelt toksilisi ühendeid ja need püsivad seal kaua, kui ruume regulaarselt ei tuulutata.

Erinevate küünalde plussid ja miinused

Parafiinist küünlad
+ Poes on suur valik ja need on odavad.
Tihti ei saa parafiinküünlaid lõpuni põletada, sest taht upub vaha sisse ja seda ei saa enam põlema.
Parafiinist küünlaid valmistatakse naftatööstuse jääkainetest. Tooraine saastab keskkonda ja põlemisel tekib teiste küünaldega võrreldes rohkem süsihappegaasi ning tundlikele inimestele ärritavat vääveldioksiidi.

Steariinist küünlad
+ Nende tootmiseks kasutatakse enamasti palmi- või sojaõli, mis on taastuvad toorained. Pluss on see, kui need on ka ökosertifikaadiga, sest siis on toodete puhul kasutatud taimede kasvatamiseks loodust säästvaid põllundusviise.
+ Põlevad täielikult lõpuni.
Lisatud sünteetilised värvipigmendid ja lõhnaained võivad suurendada küünla põlemisel tekkivat tahma ja eralduvate osade lendumist toaõhku.

Mesilasvahast küünlad
+ Mõnusa lõhnaga.
+ Looduslikud.
Kallis hind.
Põlevad kiirelt läbi. Selleks, et mesilasvahast küünlad kauem põleksid, hoia neid külmkapis.

Kas teadsid?
Kasutades ruumide lõhnastamiseks viirukeid, võib seda teha üksnes hästi tuulutatavas ruumis, et suits ruumist eemaldada. Viirukisuitsuses ruumis viibimine on võrdväärne suitsetamisega.

Vaid teadlik aroomteraapia teeb head!
Piret Põlme, Bioaroma for You aroomteraapiaspetsialist ütleb, et teraapilised eeterlikud õlid mõjutavad meid positiivselt nii vaimselt, füüsiliselt kui ka emotsionaalselt. „Samas võivad eeterlike õlide vale valik ja ületarbimine tervist
kahjustada,“ ütleb ta.

Märge „100% eeterlik õli“ ei pruugi tähendada, et õlil on head omadused. Foto: Pixabay / Pexels

Uuri õlipudeli etiketti
Müüakse väga erineva kvaliteediga eeterlikke õlisid. On mõistetav, et raske on teha vahet, millisel õlil on teraapiline mõju. Märge „100% eeterlik õli“ ei pruugi tähendada, et õlil on head omadused. Ka aroomõli nimetust kandvad õlid on petlikud – need on kokku segatud looduslikest ja sünteetilistest komponentidest ning neil puudub teraapiline toime.

Eeterlike õlide puhul loetakse teraapiliseks ehk raviklassi õliks sertifikaadiga orgaanilist eeterlikku õli, mille saamisel on kindlad kvaliteedinõuded alates taimede kasvamisest, õlide tootmisest, pakendamisest kuni laboratoorsete analüüsideni. Kvaliteetse õli etiketil on alati sertifikaadid ja teatud taimede puhul kirjas ka kemotüübid.

Ole kasutamisel ettevaatlik!
Ruumide lõhnastamisel ja difusioonina eeterlike õlide sisse hingamine on enamikule ohutu, kuid siiski peaksid eeterlike õlidega ettevaatlikult ümber käima rasedad ja lapsed. Väga teadlikult tuleks läheneda seespidisele aroomteraapiale, näiteks alla 12aastastele on see keelatud. Kehale kandes on oluline eeterlikud õlid baasõliga lahjendada, sest ka ühe tilgakese toime on väga tugev, manitseb spetsialist.

Kokkuvõtteks: NII JA NAA