Video: Rauno Vahtre, Robin Roots
Nipid
3. detsember 2020, 17:44

Video on esmakordselt avaldatud 2019. aasta detsembris. 

VIDEO | Jõulupuu koju ehk Kuidas RMK mobiilirakenduse abil metsast kuuske tuua? (15)

Pühad lähenevad ning samuti nädalavahetus, mil on tore koos perega sammud metsa seada. Selleks et tuua kuusk metsast koju nagu kord ja kohus, käisime koos Ida-Harjumaa metskonna metsaülema Andrus Kevvaiga uurimas, kuidas riigimetsast kuusk õigesti maha võtta ning mida sellega seoses veel teadma peaks. 

Kuuske tohib riigimetsast võtta kohtadest, kust tal pole lootust suureks kasvada: teede ja kraavide äärest, vana metsa alt, aga ka elektriliinide alt. Riigimetsa kaardi leiab RMK mobiilirakendusest ja kodulehelt www.rmk.ee/kuuseke

Riigimets, kust võid oma jõulupuud otsima minna, on tähistatud tumerohelisega. Kaitsealad on märgitud pruuniga, sealt jõulupuud võtta ei tohi. Heleroheline on eramets, sealt tohib kuuske võtta vaid kokkuleppel omanikuga. Sinisega on kaardile kantud elektriliinid, mille alt võid samuti kuuske võtta. 

Kuuske ei tohi võtta metsanoorendikust ega kaitsealalt. Metsanoorendiku tunneb ära selle järgi, et puud on korrapäraselt hooldatud ning enamasti ühekõrgused. Kaitsealad on riigimetsa kaardil piiritletud ning looduses on need ka valdavalt siltidega tähistatud.

Ära unusta tasuda!

Kui oled sobiva kuuse õigest kohast välja valinud, võta uuesti välja oma nutitelefon ning tasu kuuse eest vastavalt selle kõrgusele. Hinnad jäävad vahemikku alates 3 eurost kuni 30 euroni

Sõltuvalt soovitud puu pikkusest helista allolevale telefoninumbrile (tasulised numbrid töötavad 01.-31.12.2020). Võid seda teha enne metsa minekut või ka metsas olles, kui oled sobiva puu välja valinud.

  • Kuni 1-meetrine kuusepuu – 9001003 (3 eurot)
  • 1–2-meetrine kuusepuu – 9001008 (8 eurot)
  • 2–3-meetrine kuusepuu – 9001013 (13 eurot)
  • 3–4-meetrine kuusk – 9001023 (23 eurot)
  • 4–5-meetrine kuusk – 9001030 (30 eurot)

Helistades jää ootele ning kuula lõpuni teenusega seonduv info. Makse sooritamist kinnitab saabuv SMS, hoia see alles. Summa kajastub sinu järgmise kuu mobiiliarvel. Peale makset kinnitava sõnumi saamist võid asuda kuuske saagima. 

RMK pakub riigimetsast jõulukuuse toomise võimalust alates 2008. aastast. Jõulukuuskede müük pole RMK jaoks tulu teenimise viis, vaid üks võimalus inimesi ka talvel loodusesse kutsuda ning anda omapoolne panus, et hoida elus toredat vana kommet.

RMK on Eesti riigile kuuluva metsa ja teiste mitmekesiste looduskoosluste hoidja, kaitsja ja majandaja. RMK kasvatab metsa, hoiab loodusväärtusi, teenib riigile metsa majandades tulu, loob looduses liikumise võimalusi ja jagab loodusharidust. RMK hoole all on ligi 30% Eestimaast, seal asub 47% Eesti metsadest.

Vaata täpsemalt videost ja lisainfot SIIT.

Hea teada!

  • Kui oled puu metsast koju toonud, aga ei plaani seda veel kohe ehtida, hoia kuuske jahedas kohas, näiteks rõdul või garaažis. Nii ei jõua soojus teda kahjustada ja puu püsib kauem värske.
  • Ära unusta, et kuusk vajab värskuse säilitamiseks vett. Kuusetüve lõikepind peab olema kogu aja vees, sest kuivale jäädes moodustub kuuse alla kuivanud mahlast kork ning puu ei võta enam vett sisse ka siis, kui nõu uuesti veega täita. Kui see on juba juhtunud, tuleb kuusepuu jalast välja võtta ja tüvi paari sentimeetri jagu lühemaks lõigata. Arvesta, et esimesel ööpäeval vajab jõulukuusk vähemalt kaks liitrit vett, edaspidi kulub umbes liitri jagu vett päevas.

Allikas: rmk.ee