Foto: Kadri Vilen
Sisustus
15. oktoober 2020, 10:04

Nutikad häkid ehk Kuidas ümber teha laiatarbekaubana levinud mööblit

Virtuaalavarustes on Ikea häkid samavõrd menukad kui Ikea tooted ise. Oma sedalaadi häkkidest ehk mööbli ümbertegemisest räägib Kadri Vilen.

Minu meelest on Ikea just seetõttu tore ja asendamatu mööblipood, et osavate kätega kodunikerdajad võivad lastetube iga viie aasta järel vastavalt laste kasvamisele ja maitse muutumisele värskendada. Nii  juhtus ka meie peres – väikesest printsessist pole sugugi sirgunud suurt printsessi, vaid pigem moodsa napi maitsega noor. Seetõttu läks vahetusse kogu kõverate jalgadega romantikamööbel, asendudes industriaalselt napi lõikega riiulite-kummutitega.

Häkk nr 1: Industriaalne noortekummut
Üks häkkimiseks ehk eriliselt vahval moel ümbertegemiseks mõeldud toode on Ikeal Rasti kummut. Küllalt lihtsa ehitusega kummut on nagu lõuend, mis ostja koduga sobima pannakse. Rast on viimistlemata puhas puit, valmis värvimiseks või õlitamiseks või mis iganes töötlusmõtted teil veel pähe tulevad.

Ostsime Ikea e-poest kaks Rasti kummutit (30 eurot tükk), portsu musti kapinuppe (12 tk, Bagganäs, kokku umbes 25 eurot) ning musta värvi Nannarpi metalljalad (20 eurot). Kaht Rasti vajasime seepärast, et need omavahel külgepidi kokku kruvida ja tekitada üks mahukam kummut. Muidugi ei tule see just liiga odav või suisa tasuta, aga disainisalongides tuleks analoogse kummuti eest välja käia vähemalt 300 eurot.

Häkkida on võimalik kahel moel: lihtsal ja keerulisel. Meie valisime keeruka­­ma. See tähendab, et soovisime paigaldada jalad. Et need metalljalad kummuti külge kinnitada, tuli toorikute põhja pisut ümber teha – liigutada kaasasolev sokkel sahtlitega tasa ning tekitada toekas pind jalgade külgekruvimiseks, aga ühtlasi ka selleks, et see toetaks kaht kõrvutiasetsevat kummutit. Ja et kaks kummutit ühtse pealispinnaga katta, tuli ka pealmisi kummutiplaate pisut ümber teha.

Lihtsam moodus on niigi fotodelt näha: panete kummutid kokku (Ikea on teadupoolest suurte inimeste Lego), kruvite kaks kummutit seestpoolt omavahel kokku ning värvite. Meie teeme siin ülevaate veidi raskemast ümberehitusest.

Kummut enne Foto: Kadri Vilen

Vajalikud lisatarvikud
höövelpruss 44 x 44 x 2100 mm (3 eurot)
liimpuitkilp 18 x 300 x 2500 mm (15 eurot)
tüübeldamiskomplekt (u 5 eurot)
saag
höövel (soovi korral)
14 puidukruvi 4,5 x 25 mm
3 puidukruvi 4,5 x 70mm
puidupuurid: 4 ja 2 mm
must värv (10 eurot)
Annie Sloani pruun vaha Dark Wax (120 ml purk 7.90)

TÖÖ KÄIK

Metalljalgade paigaldamine
Pange kummutid kaasasoleva joonise järgi kokku, kuid mõlemal kummutil ärge esialgu kinnitage kapi ühte külge kruvidega – kruvid paigaldage hiljem, kui sokli asukoht on muudetud. Ühel kapil jätke kruvid panemata vasakul, teisel paremal küljel. Samuti ärge paigaldage veel soklit.

Esmalt muutsimegi sokli asukohta. Originaalil on sokkel 3 mm kõrgemal kui külgseinad ega asu ka sahtlitega samal tasapinnal, vaid veidi tagapool. See raskendab jalgade paigaldamist. (Originaalis Rasti kummutil jalgu pole.) Tööd on lihtsam teha, kui asetate kapi ühele küljele.

Sokli asukoha muutmiseks on vaja tüübeldamiskomplekti. Paigaldage komplektis olevad metallpunnid sokli tüübli­aukudesse. Pange paika alumine sahtel, et teaksite esitasapinna kaugust. Vajutage sokkel uude kohta, nii et selle alumine serv oleks külgedega samal kõrgusel ja esisahtliga samal kaugusel. Metallpunnid jätavad maha augukesed, mille järgi on lihtne uued augud puurida. Kasutage puuri koos piirajaga, et augud plaati ei läbistaks. Sügavus võiks olla u 1 cm. Kui augud puuritud, paigaldage soklilaud uude asukohta, kasutage olemasolevaid tüübleid. Kruvisid pole vaja, kuna tüüblid hoiavad soklit kindlalt paigas. Nüüd on soklid ja sahtli samal tasapinnal.

Lõigake 44 x 44 prussist neli 10 cm pikkust juppi ja kinnitage need kummuti sisemistesse esinurkadesse. Saate kasutada kruviauku, mis jäi vabaks sokli asukoha muutmisest. Enne mööblikruvide kruvimist on vaja läbi kruviaugu puurida prussi auk (d 4 mm). Sel juhul saate kasutada Ikea komplektist 4 ülejäänud mööblikruvi.

Kruvige kapid täielikult kokku ja pange tagurpidi. Lükake kapid külgedega kokku ja kruvige 6 puidukruviga omavahel kokku. Lihtsam on kruvida, kui puurida ühe kapi küljele peened augud ette.

Tagumiste jalgade tarvis vajalik pruss lõigake 1205 mm pikkuseks. Omavahel ühendatud kummutikülgedel tuleb prussi mahutamiseks tagumisel küljel saagida plaati 44 x 44 mm sisselõige, siis toetab tagumine pruss ka kogu kappi. Asetage pruss paika ja kruvige kappide väliskülgedelt see kahe kapi vahele kinni 70 mm pikkuste kruvidega. Parem on peened augud ette puurida, et plaat lõhki ei läheks. Ühe pika kruviga kinnitage pruss kapi keskelt ka kapi külge.
Paigaldage jalad kapi nurkadesse.

Nüüd, kui kaks kummutit on omavahel kindlalt ühendatud ja toestatud, ei pea kummutil olema 6 või 8 jalga, vaid piisab neljast.

Kummut pärast Foto: Kadri Vilen

Tööpinna paigaldamine
Pöörake kapp õigetpidi. Puurige kapi pealmise plaadi nurkadesse peened augud, et saaksite kinnitada pealmise liimpuitkilbi. Lõigake see sobivasse mõõtu, nii et servad ulatuksid natuke üle kummuti äärte. Kui soovite, et plaat oleks kummuti peal ilma õhuvaheta, hööveldage kummuti külgservad madalamaks, aga seda ei pea tegema. Kruvige plaat kinni 8 lühema puidukruviga.

Lihvige plaatide servad ja värvige kummut vastavalt soovile. Meie valisime musta värvi kummuti karkassile ning pruuni vaha sahtlite paneelidele. Vaha tuleb vana kaltsuga korralikult puidu sisse poleerida.

.

Häkk nr 2: Industriaalne metallriiul Hyllis
Teine vahva ümberehitus oli metallist laoriiul Hyllis (12 eurot). Muidu ilmetu moosiriiul sai värvi ja puidu abil hoopis uue välimuse. Tegu on eelmisest märksa lihtsama ja soodsama meisterdusega.

Riiul pärast Foto: Kadri Vilen

Lisatarvikud
2 liimpuitkilpi 18 x 300 x 1200 mm (15 eurot)
16 puidukruvi 3,0 x 15 mm
peenem metallipuur
1 must pihustiga nitrovärv (5 eurot)
Annie Sloani pruun vaha Dark Wax (120 ml pott 7.90)

Töö käik
Kruvige riiul kokku vastavalt joonisele.

Värvige raam nitrovärviga, lihtsam on värvida nii, et riiul on algul tagurpidi. Kui värv kuivanud, pöörake kapp õigetpidi ja värvige veel kord. Metallist riiuliplaate pealt värvida pole vaja, ainult servad. Hiljem varjab liimpuitkilp plaadi värvimata tasapinna.

Puurige kõikide plekkriiulite nurkadesse augud, et pärast saaksite neile puitplaadid kinnitada.

Kõigepealt lõigake liimpuitkilbid 263 mm laiuseks. Siis lõigake need
593 mm pikkuseks, lihvige servad ning värvige või vahatage. Meie valisime musta värvi metallosadele ja pruuni vaha puitosadele.

Kruvige plaadid riiulite külge läbi ettepuuritud aukude.

Riiul enne Foto: Kadri Vilen