Argipäeviti on raske leida hetki, mil olla kiirustamata koos oma pereliikmetega. Tee seda nüüd, pühade ajal!Foto: Paige Cody / Unsplash
Nipid
23. detsember 2020, 05:11

JÕULUD KÄES: 10 head põhjust, miks tähistada pühi

Tänapäevased jõulupühad on kirju segu kristlikest traditsioonidest, rahvapärimusest ja kommertsist. Samas on jõuluajas ka tubli annus maagiat, mis iseenesest hinge poeb. Et seda tunda, leia endas üles lapselik oskus pühadest rõõmu tunda.

Aeg koos lähedastega

Argipäeviti on raske leida hetki, mil olla kiirustamata koos oma pereliikmetega. Pühad on selleks aga ideaalne aeg, sest ollakse vabad nii kooli- kui ka töökohustustest. Minge koos loodusesse või istuge lihtsalt koos ja rääkige kõigest sellest, milleks muidu aega ei leia. Kui su pere on kaugel, ära jää jõuluajal üksi, vaid otsi endale seltsilist sõprade seast.

Aeg iseendaga

Jõuluaeg on hea võimalus ka endale keskenduda. Seega tee kõik vajalikud kodused toimetused juba varem ära, et saaksid pühade ajal tegeleda millegi
lõõgastavaga, näiteks sauna minna. Rahvakalendriski oli jõulupühadel üldine
töökeeld. Käi pühade ajal saunas kohe erilise mõnuga, sest nii talitasid juba esivanemad. Saun on kasulik nii kehale kui ka vaimule, kuid suurem leilitamine võta kindlasti ette enne söömist.

Maitsvad toidud

Jõuludeks valmistatakse mitmeid roogi, mida muul ajal ei sööda. Nii võid muretult tüdimuseni süüa erinevaid jõuluvorste, sülti ja hapukapsast. Soolasele sekundeerivad piparkoogid ja teised magusad küpsetised, mis talvisel ajal eriti
hästi maitsevad.

Hea on olla tänulik

Kui kaalud trotsist jõulud vahele jätta, siis tõesti, elus võib olla olnud raskeid hetki, kuid alati leidub ka põhjuseid, et olla tänulik. Hea mõtteharjutus on igal õhtul kirjutada märkmikusse, mille eest oled elus tänulik. See loob hinges selgust, teeb sinust õnnelikuma inimese, ka parema sõbra ja kaaslase ning toob rahulikuma une. Loe ka siit kümme suurepärast põhjust, miks iga päev tänulik olla!

Meelespidamise aeg

Kingitused on küll osa kommertslikust jõulutavast, kuid osaliselt võid ju sellega kaasa minna. Proovi teha oma lähedasele just selline isiklik kink, mis talle südamesse läheb. Samas pole kingitus ainuke viis, kuidas kallist inimest meeles pidada. Sama vahva on tal leida postkastist jõulukaart, kus on mõni südamlik soov. Nii kasvab teie mõlema tänulikkus.

Anna teiste heaks

Hoidmaks oma meelerahu, jäta poodides sagimine kõrvale ja mõtle, mida saaksid teha teiste heaks. Võta osa mõnest heategevuslikust üritusest või osale vabatahtlikuna kellegi abistamisel. Andmisrõõm teeb õnnelikuks nii saaja kui ka heategija.

Meelita valgust välja

Rahvapärimuses tähistavad jõulud talvist pööripäeva, mil päike oli kolmeks päevaks oma pessa läinud. Selleks, et meelitada päev jälle pikenema ja loodus tärkama, tehti vanade kommete kohaselt õue suur lõke, tuppa toodi igihaljaid oksi ja põletati küünlaid. Nii et kui kahtled, miks peaks küünlaid põletama, siis kasvõi sellepärast.

Pime aeg on valgem ja rõõmsam

Kaunista kodu meelepäraselt ja tee sel aastal midagi ka teistmoodi, näiteks kaunista kuusk teisiti või pane lauale uus laudlina. Nii on kodu värskem ja pühademeeleolu imbub koju ning hinge iseenesest. Kui tuba on juba pühademeeleolus, riputa uksele ka pärg ja õue puudele valgusketid. Nii on pime aeg hoobilt rõõmsam.

Võta aasta kokku

Kalendri järgi kestab jõuluaeg toomapäevast kolmekuningapäevani, kuhu vahele jääb ka uue aasta tähistamine. Mõtiskle vana-aastaõhtul selle üle, mis eelneval aastal korda läks ja mida sooviksid teha järgneval. Pane need soovid kindlasti kirja, sest nii on neil suurem võimalus täide minna.

Julgelt enda moodi

Kui sulle ei istu traditsiooniline viis jõule tähistada, pea pühi omamoodi. Peaasi et su hinges on rõõm ja rahu, et saaksid seda ka teistele edasi anda. Samas ole aldis ka kompromissidele ja sõbralikult oma valikuid lähedastelegi selgitama, et nad end puudutatuna ei tunneks.