Aastatel 1950 ja edasi meie peres pandi ikka kops süldi sisse, maks praeti lihunikule, sooled jäid aastavahetuse verivorstide jaks! Hea meelega sööks maitsestatud keedukopsu praegugi!
Selle kirjutise järgi, tundub, et kopsu ja maksaga sült on pärit saartelt, Hiiumaa ja Saaremaa. http://www.rahvakultuur.ee/vkpnimistu/files/shared/55fd9e2e-5cc0-2013_kogumik%20vastustest.pdf?PHPSESSID=kgg04o7qnoghuokos9pt3iopr3
Sõitke sülti oma kopsuga/ 22. detsember 2019 12:26
Kops on vintske, kambreid täis ollus, mis kunagi pehmeks ei kee!
Ma olen seda ühes riigiasutuses korduvalt potis näinud.
Kopsust võib hakitult küll pirukaid teha, kuid sülti!?
Kas on plaan hakata orjalaagrit lehmakopsudega toitma hakata?
Konservid on juba mingid jahvatatud udarad ja soolikad, peal silt "hautatud loomaliha" nt.
Ei kujuta maksaga sülti ette. Maitseainetest meeldib mulle lisaks nelgile, soolale, piprale, loorberlehele, küüslaugule, suhkrule veel jahvatatud muskaatpähkel ning natuke kaneeli süldi hulgas.
Talupidaja, teravilja - loomakasvatus./ 22. detsember 2019 09:35
Kulla kommenteerijad, sülti tehakse ikkagi korralikust lihast mitte mingisugustest rupskitest ( neerud, kopsud jne ). Maksast tehakse pasteeti, samuti pirukaid tehakse korralikust hakklihast mitte rupskist kops. Rupski toitu võite osta selveritest jne. Neerud ei kõlba kusagile mis haisevad rängast loomakusest mida isegi koer ei taha. Rupskid kasutan ära keedetuna toiduks kanadele ning tagajärg hea muna saak. Huvitav pardid haned ei söö rupskeid. Jah, vanasti vanasti vanasti, vanasti söödi hädaga sealiha ja isegi kanamunad ära.
Kui vanasti ? Olen 75 aastane ja pole kunagi maksa ja kopsu süldi sisse pannud. Maksast teen pasteeti ja kopsust pirukat....kui ei viitsi, annan kopsu hoopis koerale.
Loe teksti! On ju kirjutatud, et kopsu ja maksa pandi süldi sisse 19- nda sajandi lõpupoole ja et 20- ndal sajandil siseorganeid süldi sisse enam ei pandud. Maksast tehakse ju pasteeti, ehk mõni paneb peale liha sinna juurde veel ka kopsu, seda ma ei tea.
Sa oled lihtsalt sada aastat liiga hilja oma karjääri alustanud. Loe ja mõista, mida tähendab 19.sajandi lõpupoole... (vihje, aastaarv algab ühe ja kaheksaga)
Vaat, siis ongi nii, et tee ise ja usu mind, sa ei kahetse.Tuleb odavam ja hoopis palju maitsvam.Pealegi, siis tead täpselt, mida sinna sisse paned. Nõuanne ka : ära subprodukte sinna sisse pane- ei kopsu,maksa, neere.