toit ja pidulaudFoto: IKEA
Sisustus
23. detsember 2020, 06:32

3 nõuannet, kuidas pühade ajal toitu mitte raisata

Üks kolmandik kogu maailmas kasvatatud ja toodetud toidust läheb iga päev raisku või riknema. See tähendab, et ühtlasi raisatakse mitte ainult ressursse, vaid ka aega ja energiat, mis kulutati toidu tootmisele. Eriti suureks kasvab mure pühade ajal, mil toitu ostetakse ja valmistatakse rohkem. Suur osa sellest, mis alles jääb, visatakse lõpuks lihtsalt minema. Jagame praktilisi nõuandeid, mille abil toitu säästa, ja seda mitte ainult pühade ajal.
Foto: IKEA

Ära hoia toitu laual liiga kaua

Jõulude ajal oleme harjunud veetma mitmeid tunde laua taga istudes, samal ajal kui kõik uhked piduroad meid lauale ahvatlema jäävad. Mida kauem toit soojas toas ilma katmata seisab, seda kiiremini hakkab see ka riknema. Nii on üsna loomulik, et järgmine päev see enam nii isuäratav ei tundu.

NIPP: üks viis toiduainete raiskamise vältimiseks, panna korraga lauale vähem toitu ja kohe pärast söömist pista kõik külma. Kui vähegi võimalik, võiks toidu lauale panna lahti lõikamata, nii püsib see kauem värskena.

tFoto: IKEA

Pane toidujäägid läbipaistvatesse toidukarpidesse

Kõige enam visatakse ära roogasid, mida korralikult ei kaeta. Isegi külmikus peavad toiduained olema kaetud ja mis veel kõige parem, pandud tihedalt kinnitatud erilistesse karpidesse ja purkidesse, et toidu värv ega maitse ei muutuks. Samuti aitavad need külmikus ruumi kokku hoida ladudes karbid üksteise otsa.

NIPP: säilita toitu läbipaistvates karpides, nii leiad soovitud toidu kohe üles. Eriti hea on pühendada valmistoidule ja avatud pakenditele külmikus omaette riiul, et distsiplineerida ennast kõik ära sööma ja toidujäägid ei lähe uuema kraami taha kaduma

Ära pane erinevaid roogasid samasse karpi

Selleks, et pühaderoogasid ära viskama ei peaks, pannakse need tihti külalistele kaasa. Vahel paneb võõrustaja toidu ka kilekotti, fooliumisse või toidukilesse. Kui aga toit ei ole korralikult isoleeritud, läheb see kiiresti halvaks. Ka ühte toidukarpi kokku pandud toit rikneb kiiremini. Näiteks salatit ei tohiks panna kalkunipraega samasse karpi. Salati ja puuvilja sees on rohkem vett kui liha sees ja seetõttu riknevad need ka kiiremini ja teevad ka teised toiduained märjaks. Siin tulevad appi näiteks lõunasöögikarbid, kus on vaheseinad erinevat tüüpi toiduainete jaoks.

NIPP: kui soovid, et külalised osa toitu kaasa võtaksid, tasub selleks varakult ette valmistuda. Pane iga toiduaine eraldi kapi ja hoia neid külaliste lahkumiseni külmkapis. Kui toitu hoida soojas toas ja pärast veel tükk aega soojas autos, ei pruugi see hiljem enam hästi maitseda.