Fitlap.ee toitumisnõustaja Irina Tamme jagab nippe ja retsepte, kuidas ülesöömist vältida.Foto: Fezbot2000 / Unsplash
Nipid
24. detsember 2019, 05:07

Fitlap.ee toitumisnõustaja soovitab: nende nippide abil väldid ülesöömist! (2)

Jõulud on kätte jõudnud ning üks kindel traditsioon, mis nendega kaasneb, on suur pidusöömaaeg pere ja lähedaste seltsis. Sageli lõpeb see aga suure ülesöömise ja kehva enesetundega. Fitlap.ee toitumisnõustaja Irina Tamme jagab nippe ja retsepte, kuidas seda vältida.
  • Väldi nälga. Ära jäta enne suurt õhtusööki toidukordi vahele. Söö ka päeva jooksul regulaarselt tasakaalustatud ja tervislikke eineid – nii ei teki õhtuks hiigelnälga, mis paneks toitu sisse ahmima.
  • Väldi janu. Joo päeva jooksul piisavalt vett, et ennetada janutunnet – seda on lihtne näljaga segamini ajada.
  • Tee päeval trenni. Mõõduka liikumisega kulutad rohkem tarbitud energiast ära.
  • Söö aeglaselt ja mälu toitu korralikult. Ni toimides jõuab signaal täiskõhutundest ajju enne, kui jõuad uue portsu taldrikule tõsta.
  • Tarbi vett. Joo maguste karastusjookide asemel marjade või puuviljadega maitsestatud vett. Karastusjoogid ei kustuta janu ja tekitavaid vaid söögiisu.
  • Tõsta taldrikule rohkem värskeid köögivilju ja salateid – need sisaldavad kasulikke kiudaineid, mis aitavad säilitada täiskõhutunnet ja mõjuvad hästi seedimisele.
  • Eelista traditsioonilisele seapraele kergemaid roogi linnulihast või kalast.

Alljärgnevad retseptid sobivad hästi jõulupühade ajal valmistamiseks, on kerged ning tervislikud. Üks ports on sobilik keskmisele kaalu langetavale naisele. Mees peaks sööma poolteist portsu.

Mee ja sinepiga kana poolkoivad

Vaja läheb:

  • 140 g broileri poolkoibi kondiga (nahaga) / 105 g valmis
  • 75 g kartulit
  • 3 g oliiviõli / 1 tl
  • 70 g porgandit / 1 tk
  • 70 g kaalikat / 0,1 tk
  • 3 g mett / 0,5 tl
  • 5 g sinepit / 0,7 tl
  • 1 küüslauguküüs
  • pool sibulat
  • soola-pipart
Mee ja sinepiga kana poolkoivad. Foto: Fitlap.ee

Valmistamine:
Marineeri kana poolkoivad mee, sinepi, soola, pipra ja küüslauguga. Koori köögiviljad ning tükelda kartulid, porgandid, kaalikas ja sibul.
Aseta ahjuplaadile kõik köögiviljad ning kana poolkoivad. Piserda peale tilk oliiviõli. Võid soovi korral küpsetada fooliumis või küpsetuskotis.
Küpseta 200kraadises ahjus 30-40 minutit kuni valmimiseni ja serveeri.

Forell sinihallitusjuustu ja ananassiga

Vaja läheb:

  • 115 g forelli / 85 g valmis
  • 270 g ananassi / 0,3 tk
  • 10 g sinihallitusjuustu (rasva 27%) / 0,1 pk
  • soola-pipart
  • sidrunimahla
Forell sinihallitusjuustu ja ananassiga. Foto: Fitlap.ee

Valmistamine:
Pane forell ahjuplaadile küpsetuspaberile, maitsesta ja tükelda peale sinihallitusjuust. Viiluta ananass, mässi fooliumisse ning pane forelli kõrvale ahjuplaadile. Soovi korral võid ananassi ka täiesti küpsetamata süüa.
Küpseta 200 kraadises ahjus 20-25 minutit. Küpsemisaeg sõltub forelli suurusest. Võta kala ahjust välja ja pigista peale sidrunimahla. Serveeri kala ananassiga.

Kohupiimavaht mandariinimoosiga

Vaja läheb:

  • 45 g vahukoort (rasva 35%) / 4,5 spl
  • 110 g maitsestamata kohupiima (rasva 0,5%) / 4,4 spl
  • 140 g mandariini, kooreta / 1,4 tk
  • 15 g rosinaid
  • 7 g mett / 1,2 tl
  • kaneeli
Kohupiimavaht mandariinimoosiga. Foto: Fitlap.ee

Valmistamine:
Koori mandariinid ning tõsta mandariiniviilud ja rosinad potti. Lisa tilk vett ja keeda moosiks. Maitsesta kaneeliga.
Vahusta vahukoor meega. Lisa kohupiim ja vahusta veel veidi.
Serveeri kohupiimavahtu mandariinimoosiga ning raputa peale kaneeli.