Ühiseid istumisi peolaua taga tuleb aasta lõpus ette päris tihedalt.Foto: Cottonbro / Pexels
Nipid
27. detsember 2019, 07:01

Jõulupidustused ei lõpe veel! Just nii väldid raketikiirusel paisuvat keskkohta!

Ühiseid istumisi peolaua taga tuleb aasta lõpus ette päris tihedalt. Samuti on raske mööda vaadata kõikjal pakutavatest maiustest, mis justkui iseenesest näppu satuvad. Ära heida meelt! Nende nippidega saad nautida maitsvaid piduroogi ilma süümepiinadeta.

Alusta söömist kergematest roogadest
Selge supp ja ilma kastmeta salat on head variandid, mis esimese nälja kustutavad ja seedimise tööle panevad. Sellisel juhul ei liialda sa rammusate pühaderoogadega, mis kõhuvaevusi võivad tekitada.

Joo vett!
Piisav vee tarbimine aitab kaasa seedeprotsessidele ja toitainete omastamisele. Samuti tekitab kõrge veesisaldusega puu- ja juurviljade söömine kiiremini täiskõhutunde, sest need seeduvad aeglasemalt. Kuna alkoholi tarbides väljutab keha rohkem vett kui tavaliselt, siis on tark klaasi veini kõrvale juua ka klaas vett. Nii hoiad pea selge ja väldid hommikust peavalu.

Ära mine peole tühja kõhuga!
Sel juhul sööd plaanitust kindlasti rohkem! Söö enne üks kerge eine, mis aitab rammusatest näksidest näpud eemale hoida ja vältida näljaga ülesöömist.

Söö teadlikult!
Ülesöömise vastu aitab see, kui asetad endale taldrikule kindla portsu, sest nii tead täpselt, kui palju sa söönud oled. Süües rahulikult ja naudinguga igat suutäit, paned tähele, millal kõht hakkab täis saama.

Ära piitsuta ennast!
Hellita end ka oma lemmikpaladega, sest hoides end väevõimuga neist eemale, võib sind nõrkushetkel tabada ohjeldamatu õgimishoog. Jälgi reeglit – maiusta, aga mõõdukalt.

Hellita end ka oma lemmikpaladega! Foto: Freepik.com

Tunne oma himusid
Teades, milliseid toite süües ei suuda sa õigeaegselt lõpetada, oskad neid vältida. Igasugused pidudel pakutavad väikesed suupisted võivad tunduda süütutena, kuid tegelikult on need üsna kalorirohked. Samuti kaob ruttu järg, kui palju sa neid söönud oled, sest täiskõhutunnet ei teki.

Väldi stressi!
Stressi vähendades kaob ka kontrollimatu söögiisu, mis on tingitud hormoon kortisooli kõrgest tasemest. Kõrge stressitasemega võivad kaasneda ülesöömine, suurenenud näljatunne ja õgimishood, mille tulemuseks on kaalutõus. Selle asemel et leida lohutust söömisest, leia endale mõni lõõgastav tegevus.

Vali, kellega koos sööd! 
On täheldatud, et laudkond kipub valima sarnaseid toite. Seega, kui soovid süüa kergemaid roogi, siis einesta endale sarnaste söömiseelistustega kaaslastega.