Pildil olev koer ei ole looga seotud. Foto: Robin Roots
Lemmikloom
30. detsember 2019, 14:59

Kolmel Tallinna koeral tuvastati koerte katk (1)

Tallinnas asuvas loomakliinikus Erivet diagnoositi detsembri alguses kaks koerte katku juhtumit. Üks katkukahtlusega koer diagnoositi Maaülikooli väikeloomakliinikus. Kõik koerad kahjuks surid. 

"Diagnoos pandi laborianalüüsi vastuste ning kliinilise pildi põhjal. Detsembri lõpus püstitati kliinilise pildi alusel koerte katku kahtlus veel ühel Tallinnast pärit koeral. Kõik koerad on tänaseks surnud," kinnitas Õhtulehele veterinaar- ja toiduameti loomatervise ja -heaolu osakonna juhataja Hele-Mai Sammel.

Sammel rõhutab, et koerte katku ja teiste koerte jaoks ohtlike nakkushaiguste vältimiseks on väga oluline loomi vaktsineerida ning korrektselt järgida vaktsineerimisskeemi, seda eriti kutsika puhul.

Portaali Etnomuri teatel oli ühele koerale tehtud koerte katku vastane vaktsineerimine kutsikana ja aasta pärast oli seda korratud. Koera vanus oli diagnoosimise ajal kaks aastat. Teisele koerale oli manustatud korra kutsikavaktsiini ja tema vanus diagnoosimisel oli 11 kuud ja 23 päeva. 

"Ühekordne vaktsineerimine ei taga kindlasti piisavat kaitset nakkushaiguste vastu," selgitab Sammel. Koerte katku puhul  alustatakse kutsika vaktsineerimist 6-8 nädala vanuses kuni kutsika 16 nädala vanuseks saamiseni vähemalt kolmel korral. Kordusvaktsineerimine tuleb teha hiljemalt aasta pärast kutsikaea vaktsineerimisi ning edaspidi vaktsineerida koeri regulaarselt elu lõpuni. Ohtlike nakkushaiguste leviku vältimiseks on oluline, et võimalikult palju loomi on nende vastu vaktsineeritud.

Koerte katk on väga nakkuslik viirushaigus, mida iseloomustab palavik, hingamisteede ja seedetrakti põletik, silmapõletik, kopsupõletik, nahalööve ja närvinähud. Koerte katkuviirusesse nakatuvad paljud koerlased, kärplased, pesukarulased.

Haigusele on eriti vastuvõtlikud kõikide nimetatud loomaliikide kutsikad ja noorloomad, täiskasvanud haigestuvad harvemini. Nakkusallikaks on haiged loomad, kes eritavad tekitajat juba peiteajal ning ka peale haiguse läbipõdemist. Viirus eritub organismist ninanõre, pisarate, väljahingatava õhu, uriini ja roojaga. Viirus võib edasi kanduda ka saastunud esemete, riiete, söödaga. Haiguse peiteaeg on 3–7 päeva või kauem. Koerte katku saab ennetada vaktsineerimisega.