Foto: Teet Malsroos
Nipid
7. jaanuar 2020, 11:19

FOTOD | LAGI KÄES? Eestis sündis diislikütuse hinnarekord (144)

Teisipäeval sündis Eestis diislikütuse hinnarekord, kui tanklates tõusis diislikütuse hind 1,449 eurot liitri kohta. 

Alexela juhatuse liige Alan Vaht kirjutas Twitteris, et sellega purustati pea kaheksa aastat püsinud rekord 1,439 eurot liitri kohta, mis pärineb 27. märtsist 2012.

Bensiini hinnaks pakuti täna samuti 1,449, kuid rekordit ei sündinud. Senine bensiinihinna rekord 1,459 eurot liitri kohta  tehti 9. aprillil 2012. 

 “Sellenädalane hinnatõus on tingitud iganädalasest hindade korrigeerimisest. Lähis-Ida sündmused ei ole veel rahunenud ja seepärast on maailmaturu hind väga heitlik ja hind võib tõusta. Siis võivad ka tanklates hinnad muutuda,” kommenteeris hinnatõusu Olerexi logistikajuht Priit Põlluste. 

"Mootorikütuste sisseostuhindade tõus toimus vahetult peale konflikti, mis kajastub täna ka tanklates ja hetke seisuga ei ole mootorikütuste sisseostuhind Iraani konfliktist tulenevalt täiendavalt tõusnud," kommenteeris Circle K mootorikütuste müügidirektor Raimo Vahtrik.

Tema sõnul mõjutavad mootorikütuste jaehinda Eestis lisaks geopoliitilisest sündmustele ka uuest aastast kehtima hakanud vedelkütuse seaduse redaktsioon, mille kohaselt tuleb eelmise aasta 6,4% asemel lisada vähemalt 10% (energiasisalduse järgi) biokütuseid – ehk nõue kasvas 1,6 korda.

Lisaks hakkas aasta algusest kehtima atmosfääriõhu kaitse seaduse redaktsioon, mille kohaselt tuleb CO2 emissiooni mootorikütustes baastasemega võrreldes alandada 6% võrra. "Seda on võimalik saavutada kas biokütuste lisamisega või statistiliste meetmete ostmisega," kommenteeris Vahtrik. 

Kuna sarnaseid nõudeid Läti ja Leedu vedelkütustele ei ole, on ka meie lõunanaabrite mootorikütuste hinnad odavamad.