Topeltsangaga tassFoto: tootefoto
Inimesed
9. jaanuar 2020, 11:53

Keraamikatudeng valmistas 2001 omanäolist topeltsangaga disaintassi nimekale lõunarestoranile (3)

Tuntud toidlustusketi Daily lõunarestoranides saab sellest aastast nautida sooje jooke disaintassidest, mis on just omanäolised sangalahenduse poolest. Uute tasside autor on EKA keraamikatudeng Maarja Tänav. Keraamiku sõnul sai ühtekokku restorani tarbeks valmis 2001 omanäolist disainkruusi.
Topeltsangaga tass Foto: tootefoto


                                                                                                                              Ettevõtte ärinimest inspireeritud tumelillat kruusi kaunistab omapärane valget värvi b-tähe kujuline sang. „Tass on selline tarbeese, mis on oma kuju ja vormi juba ammu omandanud ning kui tassi kasutatakse ikkagi tarbe- ja mitte iluesemena, siis tuleb talle see funktsionaalne vorm ka alles jätta. Seega sai tassi isikupärasemaks muuta sangalahendusega ning tähe paunadega mängides luua sõrmedele mugav toetuspunkt,“ selgitab tassi kujundanud kunstnik Maarja Tänav. Praktiline topeltsang hoiab ka jooja sõrmed eemal tuliseks muutuvast tassi välisküljest.

Kruuside autor Maarja Tänav lõpetas möödunud suvel Eesti Kunstiakadeemia keraamika eriala ning kruuside disain valmis kolmandal kursusel õppinud tudengil koolitööna. Kursusekaaslaste hulgast paistis Tänava disain silma erilise funktsionaalsusega, kuigi kunstniku sõnul on savikunstis ka omajagu üllatuslikkust ja mängulisust. „Inimesed on keraamikaga tegelenud aastasadu ja seega oskame materjali käitumist mingil määral ette näha, aga alati jääb sellesse protsessi etteaimamatu osa. Samas sellest algabki keraamika filosoofiline külg, teinekord ootamatu ilu leidmine ja oma väikese koha mõistmine suures savi ja tule mängus,“ selgitab Tänav keraamiku tööprotsessi.

Baltic Restaurants Estonia müügi- ja turundusjuht Tiiu Endrikson selgitab, et koostööprojektile andis tõuke lõunarestorani avamine Eesti Kunstiakadeemia uues õppehoones. „Tavaliselt on tiheda külastatavusega lõunarestoranides kasutusel vähem hinnalised nõud, kuid selle koostööprojektiga saime rakendada EKA loomingulist õhkkonda, luua üheskoos midagi isikupärast ja tuua kvaliteetse Eesti disaini ka meie igapäevastele külastajatele lähemalt,“ selgitab Endrikson.