JoogikõrredFoto: IKEA
Kodu ja Aed
14. jaanuar 2020, 14:19

Plastikust joogikõrred on minevik, küllap peagi leitakse ka jätkusuutlik lahendus prügikottidele!

Alates jaanuari algusest lõpetas IKEA ühekordsete plasttoodete – nii plastkõrte, -nõude kui ka kilekottide – müümise. Selle asemel pakutakse tarbijale jätkusuutlikumaid tooteid, nagu bambus- ja paberkõrred. Samm võeti ette eesmärgiga säästa loodust ja vähendada plastjäätmeid.

Juba 2018. aasta juunis teatasid nad, et alates 2020. aasta jaanuarist eemaldatakse valikust kõik ühekordsed plasttooted üle kogu maailma. Sinna hulka kuuluvad nii kõrred, taldrikud, topsid, külmutuskotid kui ka prügikotid jms. Nende asemel pakutakse nüüd keti poolt mitmel juhul jätkusuutlikumaid alternatiive, kuid esialgu kaovad mõned seesugused tooted valikust hoopiski.

“Meie eesmärk on inimesi ja planeeti positiivselt mõjutada. Oleme teel igas aspektis ringlusel põhineva ärimudeli poole, alates tootearendusest, algmaterjalidest, tarneahelast ja logistikast kuni poodide ja väljastuspunktideni välja. Oleme asendanud joogikõrred paberist kõrtega, ent praegu veel ei ole me leidnud jätkusuutlikku ja taskukohast alternatiivi näiteks prügikottidele,“ lausus IKEA Tallinna väljastuspunkti juhataja Aleksejs Mihailovs.

Firma on võtnud eesmärgiks aastaks 2030 kasutada vaid taastuvaid või ümbertöödeldud materjale ja asendada 2020. aasta lõpuks kogu kasutatav polüester ümbertöödeldud polüestriga.