Foto: sqback
Sisuturundus
17. jaanuar 2020, 16:00

Spetsialist Mart Maaküte annab nõu: 10 soovitust korraliku küttesüsteemi soetamiseks!

Küttesüsteem on kallis lõbu, mille hind võib küündida isegi kümne tuhande euroni. Seda soetades on võimalik eksida vaid kord, kui sa just Bill Gates ei ole. Ilmselt ei ole sul siiski nii palju raha varuks – oled tavaline Eesti inimene, kes tahab sooja kodu.  

Jube lihtne võib olla kümme tuhat eurot maksta vale asja eest ning end siis sellepärast elu lõpuni maa põhja needa. Õnneks on sul teejuht, kes sind kõigi võimalike karide eest hoiatab. Õnneks olen sul mina!

Minu nimi on Mart Maaküte ning olen maakütte teemasid põhjalikult uurinud ja käinud kõigis soojuspumpasid ning küttesüsteeme müüvates Eesti firmades. Mul on oma blogi, kus maakütte ning muudel soojuspumpade teemadel regulaarselt kirjutan.

Ma olen valmis ka sinule oma teadmisi jagama. Olen isegi kirjutanud tasuta e-raamatu, mis aitab küttesüsteemide keerulises maailmas hakkama saada! Selle saab tasuta alla laadida SIIT!   

Välja näen ma selline:

Soojuspump on parem kui Weekend!

Siin on minu kümme soovitust, mida võiksid soojuspumpa (õhk-vesi soojuspump või maasoojuspump) soetades silmas pidada!

Osta soojuspump. Kui eelistad füüsilise töö osas mugavust ning ei plaani kogu oma rahakotisisu küttearvetele broneerida, siis osta soojuspump. Naine kiidab sind aegade lõpuni, sest oled soetanud mugavaima ja efektiivseima küttelahenduse. Ei mingit puude või pelleti ladustamist ega mingit suitsu, prahti ega tolmu. Soojuspump vajab vaid pisikest põrandalapikest tehnoruumi nurgas.

Otsusta ära, kas õhk-vesi soojuspump või maasoojuspump. Mis vahet on maasoojuspumbal ja õhk-vesi soojuspumbal? Vastus on väga lihtne: üks tuleb õhust ning teine maast. Elementaarne, Watson! Kumb on parem? Lühike vastus on, et maaküte. Õhk-vesi soojuspumpa on teisalt mõnevõrra lihtsam paigaldada. Mõne jaoks on see oluline argument, sest lihtsam paigaldus võimaldab lühemas perspektiivis raha säästa. Pikemas plaanis kujuneb õhk-soojuspump aga paratamatult kulukamaks, sest on oluliselt väiksema efektiivsusega ja võrreldes maaküttega ka lühema elueaga.

Tee kindlaks, kui palju sooja peaks soojuspump tootma. Kodule soojuspumpa planeerides tuleb sul selgeks teha, kui palju tegelikult sooja vajad. Toas peab olema mõnusalt soe, mitte väljakannatamatult palav. Aga kust peaksin mina teadma, mitu ühikut minu planeeritav soojuspump tootma peaks? Ole mureta ning loe rõõmsalt edasi! Kõikidele küsimustele leiame vastused.

Telli projekt (või vähemalt soojuskoormusarvutus)! Majad on erinevad. Mõnel majal on suuremad aknad, teise lagede kõrgused on 4 meetrit. Kui Aadu ehitab vaid sauna ja dušiga maja, siis Peedu soovib võib-olla 400liitrist mullivanni, kus oma varbaid keerutada. Kogu see kompott vajab aga kütet. Telli professionaalilt kütteprojekt või vähemalt soojuskoormusarvutus. Seal pannakse juba täpsemalt paika kui palju sooja peab sinu soetatav maasoojuspump tootma.

Kui soovid odavat ja head, siis pead paraku kaks ostu tegema. Võta alati mitu pakkumist ning ära kohku sellest, kui näed kolossaalseid hinnaerinevusi. Reeglina on hinnaerinevustel alati põhjus. Nii nagu uut autot soetades võib sama mudeli hind erineda tohutult. Kui aga pakkumisse süvened, siis peagi selgub kurb tõde, et odavama pakkumisega jäeti mitmed sinu jaoks olulised asjad lisamata. Ärgem unustagem: me tahame parimat hinna-kvaliteedi suhet, mitte odavat käkki, millega miskit peale pole hakata.

Veendu, et saad kõik, mis vaja! Mitmel soojuspumba müüjal on odavama lõpphinna näitamiseks kalduvus pakkumisest mõned elementaarsed asjad välja jätta. “Ah, seda polegi vaja,” teatavad nad enesekindlalt.

Kui su süsteem natukese aja pärast kokku jookseb, teatab toosama müügimees, et oleksid pidanud need mõned asjad siiski soetama.

Häid nippe ja näpunäiteid saad Alpha Akadeemiast, kus sind ootab hulk lühikesi soojuspumpasid puudutavaid videoloenguid! Üks hea näide on selline:

Suurus loeb – väldi liiga väikest (või suurt) soojuspumpa! Maasoojuspumpade ja õhk-vesi soojuspumpade maailmas on suurus väga oluline! Tootjad kirjutavad sinu maasoojuspumbale ette “nominaalsed töötunnid kompressorile.” See tähendab, et kui soojuspumba kompressor liiga palju tööd teeb, lüheneb selle eluiga ning lõpuks annab süsteem otsad. Kui töötunde on aga vähe, siis oled järelikult paigaldanud liiga võimsa soojuspumba, selle eest mõttetult palju makstes.

Hangi kaugjuhitav soojuspump. Olgu sul majas moodne õhk-vesi soojuspump või maaküte – ilma kütmata muutub maja ikkagi surnukuuriks. Kui reisile lähed, on üks võimalus temperatuur talutava miinimumini keerata, kuid ka siis on koju naasmine ebameeldiv. Talutav miinimum on liiga külm, et talvemantel rahuliku südamega seljast võtta. Taoliste olukordade vältimiseks tuleb sul veebimooduliga soojuspump muretseda. Õnneks on tänapäeval nii õhksoojuspumbad kui ka maasoojuspumbad saadaval veebivalmidusega. Teed äpi lahti, keerad temperatuuri miinimumi peale ja kui reisilt tagasi hakkad tulema, keerad kütte tagasi peale. Koju jõudes on tuba täpselt sama soe nagu alati.

Osta soojuspump usaldusväärselt ettevõttelt. Ära usalda oma soojuspumba-süsteemi inimestele, kelle puhul puudub kindlus, et nad aasta pärast soojuspumpade asemel raamatupidamisteenust pole müüma hakanud. Ühel korralikult soojuspumba-ettevõttel peaks olema kindlasti oma hooldusosakond, pikaajaline kogemus pakutava brändiga ning lai partnerite võrgustik üle Eesti. Olgem ausad, meie soojuspump võib olla ükskõik kui efektiivne. Kuid mis kasu on efektiivsest soojuspumbast, kui see rikke tõttu ei tööta ning puudub võimalus ka kuskilt tehnilist abi leida?

Väldi emotsioone! Vaata soojuspumpa valides kaugemale kui müügimehe ilusad silmad. Ole mõistlikult skeptiline, ära lase end taevamannajuttudega uinutada. Ja mis kõige tähtsam: hari end soojuspumba teemal eelnevalt! Mina tegin nii. Tead, kui mõnus on tunne, kui olen udujuttu ajavaid müügimehi oma teadmistega liistule võtnud? Soojuspumba müügimees on sinu küttesüsteemi dirigent. Kui tema ikkagi matsu ei jaga, siis ega kogu sellest värgist head nahka oodata ei ole.

Aitäh lugemast ja soe tuppa!

Mart Maaküte