VärvidFoto: Tikkurila
Sisustus
19. november 2020, 06:13

Kuidas leida sobiv seinavärv? 4 soovitust, kuidas panna paika terviklik värvilahendus

Seistes värvinäidiste tahvli ees võib tekkida suur hulk kahtluseid, millist värvitooni siiski valida. Siin neli soovitust, kuidas leida koju sobiv värvilahendus.

Määratle värvi alatoon. Püüa aru saada, millise alatooniga meelepärane värv on - näiteks rohelise puhul selgita välja, kas tegemist on kollakas- või sinakasrohelisega;

Vali välja sügavust andvad toonid. Kui värvi alatoon on välja selgitatud, vali mõned sellest heledamad ja tumedamad värvitoonid, mida sügavuse andmiseks lisada. Näiteks rohelise puhul vali peamise värvitooni juurde üks sellest heledam ja üks tumedam roheline (sama alatooniga). Heledamat värvi võid kasutada seintel, tumedamat aga näiteks tekstiilidel või üksiku efektseinana

Vali välja üks neutraalne värv, millega põhivärvi täiendada. Selleks võib olla näiteks beež või hall, mida saad kasutada, kas mõne toa seinavärvina või väiksemate värviaktsentidena. Vihjeks olgu öeldud, et kollakasrohelisega sobivad paremini kollaka alatooniga beežid, sinakasrohelisega aga külmemad ehk sinaka alatooniga hallid.

Mõnus värviaktsent. Soovi korral vali välja veel üks värv, mida lisaks põhivärvile suuremate või väiksemate aktsentidena kasutada. Rohelise puhul võib täiendavaks värviks valida näiteks lilla või punase. Siingi tuleb jälgida alatoone: kollakasrohelisega sobivad paremini soojemad kollase sisaldusega toonid (korallpunane, vanaroosa jms), sinakasrohelisega aga külmemad sinakad toonid (ploomililla, sirelililla jms).