DiagonaalparkettFoto: INKodu
Remont ja Ehitus
28. jaanuar 2021, 17:00

Plussid ja miinused: kas eelistada klikk-süsteemiga või liimitavat laudparketti? (2)

Laudparkett kui toode on juba iseenesest kvaliteedimärk, rääkimata siis veel selle ilust, soojusest jala all ning loomulikult ennekõike loodussõbralikkusest. Aga millise tehnoloogiaga paigaldatavat laudparketti eelistada? Kas peaks valima pigem klikk-süsteemiga või liimitavat? Millised on ühe või teise plussid ja miinused? Millega laudparketi valimisel peaks arvestama? Oma mõtteid jagab pikalt laudparketi tootmise ja paigaldamisega tegelenud ettevõtte Saare Põrand OÜ eestvedaja Madis Sinimets.



"Rääkides paigalduse tehnoloogiatest, siis on tuntum ja eelistatum olnud juba pikka aega ujuv paigaldus ehk klikk-ühendus, ütleb Madis Sinimets. "Parkett paigaldatakse aluspõrandale rullitud mati peale ja ühendatakse omavahel väga lihtsa klikk-süsteemiga. Selle suureks plussiks ongi lihtne paigaldus, iga ehitaja saab hakkama. See omakorda muudab toote ka odavamaks, mis on peamine põhjus selle eelistamisel."

Madise sõnul on aga nii, et kui postiivne pool nüüd kõrvale jätta, siis miinuseid on selle valiku põhjal mitmeid. "Esiteks, nii Baltikumis kui Skandinaavias on üldiselt temperatuuri ja õhuniiskuse poolest väga muutlik kliima, mis paneb parketi „mängima“. Miks? Turul liigub palju kehva kvaliteediga kaupa." 

Kehvemaks ei muuda parketti mitte väärispuidu kihi paksus selle peal, vaid vineeri kvaliteet, mida kihi all ehk laua põhjana kasutatakse. "Paljudes meie kodudes on ülespundunud parkett just seepärast, mida kuivem kodu, seda tõenäolisem on suurte pragude ja nn laua kummiminemise oht, seda kõike väga lühikese aja jooksul. Niiskuse ja temperatuuri kõikumistega väärispuit „mängib“ ehk paisub ja kahaneb vabalt, mille tulemusena tekivad ujuvpõrandate laudade või paanide vahele väga lihtsalt praod." Iga pisemgi vahe võimaldab niiskuse juurdepääsu parketi alla.

"Alustuseks tekivad niiskusest väikesed „hiirekõrvad“ kuni lõpuks ülespundumiseni välja. Vaid ühtlases soojas kliimas kestab igasugune ujuvpaigaldusega parkett suhteliselt hästi", räägib Madis Sinimets.

Milline parkett on eriti ajakohane ja ilus?

"Üldiselt öeldakse, et mida laiem ja pikem laud, seda efektsem on tulemus. Sellist tulemust eelistavad enamasti ka professionaalid oma sisekujunduslahendustes. Woodengoldi enim müüdud toode on 16 mm paksune, 600-3000 mm pikkuse lauaga parkett, millel väärispuidu kiht 4,2 mm. Sellega jääb tõesti väga ilus põrand", nendib Madis.

Väga originaalne ja põnev on diagonaalpaigaldus, millega on võimalik ruumi optiliselt suuremaks muuta. Väga hästi töötab lahendus kitsaste ruumide puhul.


Loe täispikka lugu INKodust.